Bij de haven van Geldermalsen loopt Jelke direct naar de oude zeeschouw.
Bij de haven van Geldermalsen loopt Jelke direct naar de oude zeeschouw. Foto: Cees Hoogteyling

Zijn droom wordt werkelijkheid

Algemeen 1.076 keer gelezen

GELDERMALSEN • Op 9 november gaat het voor de vijftien jarige Jelke Mohrmaan dan echt gebeuren. Als echte zeilfanaat is hij één van de dertig jongeren die met Masterskip de Wylde Swan, een ruim honderd jaar oude zeilboot, mee de Oceaan oversteekt. Jelke zit in de vierde van het KWC (Koningin Wilhelma College) in Culemborg. 

Zeilen is een grote hobby van hem. Zoals hij zelf zegt, heeft hij dat van zijn opa Bart en zijn vader. “Mijn opa vertelde over de zeiltochten die hij heeft gemaakt in zijn leven. Hij heeft altijd een eigen boot gehad maar, gezien zijn leeftijd heeft hij die verkocht. Ik heb het zeilen in Friesland op de meren geleerd, mijn moeder komt uit Friesland. Zeilen kan niet op de Linge. 

Wat mij nu staat te gebeuren is altijd mijn droom geweest en dankzij de medewerking van de school en mijn docenten wordt die droom werkelijkheid.”

Masterskip

Op een Masterskip hebben leerlingen die van avontuur houden, aan boord een onvergetelijke levenservaring. De leerlingen volgen havo en vwo en zijn van dezelfde leeftijd. 

Jelke: “Met docenten samen hebben we een lesschema gemaakt. Zeilen over de Oceaan en vijf of zes uur leren per dag op zo’n wereldschip. De boot waarmee ik op 9 november vanuit Noord-Spanje vertrekt, de Oceaan over naar de Caraiben draagt de naam Wylde Swan. Ik kan het nog niet goed bevatten. We moeten in Spanje, net als de ontdekkingsreizigers Columbus vroeger die de eerste zeereis om de wereld maakten, wachten op de juiste wind. Op de Wylde Swan krijgen we naast ons schoolwerk op zee, wordt ons de kennis bijgebracht die er nodig is om op zee met zo’n boot te zeilen. We weten dat er naast dit leren en zeilen en het een levenservaring zal zijn. Ik heb het gevoel dat er vriendschappen voor het leven zullen ontstaan.”

Praktijk

KWC in Culemborg is een van de scholen in Nederland die dit soort projecten ondersteunt. De leerlingen op de Masterskip worden geholpen te ontdekken wie ze zijn in de wereld, wat hun drijfveren en talenten zijn en hoe ze zichzelf het beste kunnen ontwikkelen. 

Jelke vertelt nu alsof het een spannend hoofdstuk uit een mooi jongensboek is. “De laatste twee weken moeten we de theorie over het zeilen in de praktijk brengen. We moeten dan een sollicitatiebrief schrijven voor de functie die je graag zou willen bekleden op het zeilschip de Wylde Swan. 

Dat kan zijn kapitein, stuurman of noem maar op. Je moet die taak dan ook, natuurlijk onder toezicht, daadwerkelijk gaan uitvoeren. Als je zoveel van zeilen houdt, is dit een droom die werkelijkheid wordt.”

Plan van aanpak

Naast het studieplan en het bericht dat Jelke was uitverkoren, kwam de vraag wie zal dat gaan betalen? Bij de familie Mohrmann zijn nog twee kinderen en zoals Jelke zegt. Jelke: “De reis kost wel achtduizend euro. Er zat niet anders op dan manieren te zoeken om het geld bij elkaar te krijgen. Ik heb er hard voor moet werken. Ik heb van alles gedaan. Gewerkt op de kwekerij van Verwey in Geldermalsen, zelf cake gebakken en verkocht, sponsoren gezocht en bij hen heb ik hand-en-spandiensten verricht als dat nodig was. Het is gelukt. Ik heb het geld bij elkaar geharkt. Natuurlijk hebben ook mijn oma Francis en opa Bart me gesponsord. Ik heb het zeilpak van mijn opa gekregen. Dat was dus een mooie meevaller. Mijn ouders hebben het cakemeel en de eieren betaald. Dat was ook nog behoorlijk wat.” 

Het was voor mij als verslaggever een feest om zo’n jongen te mogen interviewen. Dat geeft vertrouwen in de jeugd. Als we bij de haven van Geldermalsen komen is het een misschien wel 100 jaar oude zeeschouw die zijn aandacht trekt. Hij zegt: “Kijk dit is een echt bootje, al die andere jachten daar zijn strijkijzers. Die glijden door het water een zeilboot klieft door het water. Zeilen is echt watersport.” 

Hij is naast zijn zeiltalenten ook een goed koopman, want hij zegt dat in het vaarplan de post onvoorzien nog wel wat financiële aanvulling kan gebruiken. We blijven Jelke volgen. Meer weten over Jelke en zijn reis: www.jelkemeemetmasterskip.jouwweb.nl

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden