Frans van Os met z'n parkiet, een trouwe metgezel.
Frans van Os met z'n parkiet, een trouwe metgezel. Foto: Dick Aanen

Frans van Os vertelt zijn levensverhaal

Algemeen 907 keer gelezen

HAAFTEN • De 88-jarige Haaftenaar Frans van Os vertelt volgende week uitgebreid zijn levensverhaal in de dorpshuizen van Herwijnen en Haaften.

Van Os zal tijdens het optreden van alles vertellen over zijn boeiende leven (’vanaf m’n zevende’). Bijvoorbeeld over z’n vier liefhebberijen: bloemen, muziek en zang, sport en schilderen. Maar hij overleefde ook vier grote ongelukken. 

“Toen ik nog op de lagere school zat was ik al bezig met het opkweken van bloemen”, zegt Van Os, die in de Dutry van Haeftenstraat nog altijd keurig netjes zijn voor- en achtertuin verzorgt. Aan de wand in zijn kamer en langs de trap hangen de 25 schilderijen die hij maakte. De meeste mensen kennen Frans vooral als enthousiast lid van het Haaftensch Mannenkoor. “Doordat ik altijd heb gesport, heb ik heel veel volume. Ik kom boven alles en iedereen uit. “ 

Fietsen 

Tot z’n 37e ging Frans regelmatig schaatsen op de kunstijsbaan Overvecht in Utrecht. Maar een ontstoken enkelpees dwong hem om te stoppen. De huisarts adviseerde hem om een fiets te kopen. Tot enkele jaren geleden pakte hij nog regelmatig de racefiets. Hij voltooide 22 keer de Elfstedentocht, peddelde op één dag van Maastricht naar Den Helder (340 kilometer). Als veteraan deed hij menigeen versteld staan “Zelfs op m’n 50e fietste ik nog veel jongeren uit het wiel.”

Frans was schilder van beroep. Op z’n 33e kreeg viel hij tijdens een klus in Hendrik-Ido-Ambacht tien meter naar beneden. “Alles was kapot. Ze hebben me maandenlang met een klein theelepeltje moeten voeren.” In 1980 kwam hij tijdens een fietstraining zwaar ten val in Herwijnen. Het voorwiel raakte los, omdat de vleugelmoer niet goed vast bleek te zitten. “Ik had 21 scheuren in m’n schedel en m’n hersenvlies hebben ze moeten plakken. Ik was een jaar uit de roulatie. Daarna ben ik toch weer gaan werken. Het was een wonder dat ik het heb overleefd.” Enkele jaren geleden werd hij tijdens op een rotonde in Zaltbommel aangereden door een vrouwelijke automobilist, die hem over het hoofd had gezien. Hij werd door de broeders van de ambulance met fiets en al teruggebracht naar huis. Vorig jaar moest hij worden opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij geen adem meer kreeg. “Ze zijn in het ziekenhuis twee uur bezig geweest met onderzoek. Ik ging werkelijk door de hel. Uiteindelijk hebben ze zeven liter vocht achter m’n longen weggehaald. Sindsdien voel ik me weer kiplekker.”

“Met al die ongelukken is het eigenlijk een wonder dat ik nog leef. Ik heb me altijd gedragen geweten door de Heilige Geest.”

De vertellingen op 12 oktober in gebouw De Burcht in Haaften en op 13 oktober in dorpshuis De Poort in Herwijnen beginnen beide om 19:00 uur. Naast de vertellingen zijn er diverse muzikale intermezzo’s. Iedereen is welkom. De vertelling is gratis, wel kunnen bezoekers een vrijwillige bijdrage geven.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden