Bij SVS "65 in Spijk worden de QR-codes gecontroleerd door Jerry Timmermans
Bij SVS "65 in Spijk worden de QR-codes gecontroleerd door Jerry Timmermans Foto: Cees Hoogteyling

Geen problemen met de QR-code

Algemeen 457 keer gelezen

WEST BETUWE • De versoepelingen van de Coronamaatregelen vragen om creatieve oplossing van besturen, maar geeft met inzet van extra mankracht geen problemen.

Sinds 25 september zijn de coronaregels versoepeld. Een versoepeling waarnaar werd uitgekeken. Een rondje langs de sportvelden, dorpshuizen en horecabedrijven in West Betuwe gaf aan dat de nieuwe regels door ondernemers en besturen zijn omarmd. Ze hebben wel moeten schakelen om alles in goede banen te leiden. De nieuwe regels heeft wel tot gevolg dat er meer personeel en vrijwilligers moesten worden ingezet.

Met de versoepeling van de coronaregels is het de bedoeling dat de samenleving weer geleidelijk terugkomt bij het normale leven van vroeger. De afschaffing van de anderhalvemeter-regel en op veel plaatsen de mondkapjes maakt het mogelijk dat veel bedrijven en verenigingen weer volop kunnen draaien. Wel wordt verwacht dat de controle op QR-codes wordt nageleefd.

Handhaving

Op de handhaving van de nieuwe spelregels zal zeker gecontroleerd worden. Handhaving is de taak van de gemeente. We spraken daarover met Karin van Rijnsoever, voorlichting van de gemeente West Betuwe. Zij zegt daarover: “De gemeente is verplicht controle op de naleving van de regels uit te oefenen. De nieuwe regels zijn niet gemakkelijk om, maar niet van ingewikkeld te spreken. Onze Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) zullen steekproefsgewijs controleren en als er klachten binnen komen gaan ze naar de plaats toe. Ik begrijp dat het voor besturen niet altijd even gemakkelijk is of zal zijn. We kunnen het zo stellen, als mensen naar een zaal gaan waar geen bar aanwezig is, behoeven ze niet gecontroleerd te worden.” 

De gemeente beseft zich ook dat een dergelijke regelgeving extra kosten met zich meebrengt. Van Rijnsoever: “We verwachten van de overheid een financiële tegemoetkoming. Zodra we daar zekerheid over hebben gaan we met belanghebbenden aan tafel zitten om te zien hoe we daarmee om zullen gaan.”

Nieuwe leven

De naleving van de nieuwe regels heeft in West Betuwe niet voor grote problemen geleid. De overgang van het oude leven, waar bijna niets meer mogelijk was, naar de nieuwe omstandigheden, zijn met blijdschap verwelkomt. Sporters, bezoekers aan dorpshuizen en horecagelegenheden waren blij weer uit te kunnen en hun club te bezoeken en met oude vrienden te kunnen praten over wat ze het afgelopen jaar hebben meegemaakt.

Bij de voetbalvereniging SVS’65 in Spijk moest het bestuur vorige week direct aan de slag. Arian Timmermans, a.i. voorzitter: “Het was werkelijk schakelen. We hebben meer vrijwilligers nodig. We controleren als de mensen de kantine ingaan. Gelukkig heb ik mijn zoon Jerry kunnen inschakelen. Die is er nu druk mee. We rekenen ook op de sportiviteit van de bezoekers. Er zal er best eens een tussendoor glippen.” 

Beheerder van de kantine Ad Pelikaan: “Ik kan het er niet bij hebben. We werken met allemaal vrijwilligers. Als kantinebeheerder moet ik letten op dat er niet gerookt wordt, jeugd geen alcohol krijgt. Ik ben bijna onbetaald politieagent.”

In het dorpshuis Heukelum was het deze week weer een ontmoetingsdag. De senioren gingen weer biljarten, een kaartje leggen of sjoelen. Bezoekers stonden in de rij. Bezoekster Rita Dihalu: “Helemaal niet erg. We zijn blij dat we elkaar weer zien. U ziet het, niemand maak er een probleem van. Het is ook voor onze veiligheid.” De sfeer in het dorpshuis was weer als vanouds.

Tricht 

Voorzitter John van Riemsdijk, van de voetbal Tricht: “We hebben de kantine ingericht volgens de voorschriften. We hebben van de KNVB duidelijke richtlijnen gekregen. We gaan ervan uit dat bezoekers sportief zijn. We kunnen niet nog eens scheidsrechter zijn, die komen we al te kort.”

Cees Blom van De Beurs in Geldermalsen is heel direct. “We hebben vanavond een muziekavond. Ik controleer zelf bij de deur. Als je geen rijbewijs hebt, mag je ook geen autorijden. Dus mensen waar maken we ons dik over.”

Gijs de Man, van het dorpshuis Asperen: “Er was eerst nog veel onduidelijk, gelukkig heeft de gemeente dat rechtgetrokken. Reguliere bijeenkomsten, daar kunnen bezoekers zonder controle naar binnen. Een duidelijke scheidingslijn is de bar. We doen allemaal ons best het zo goed mogelijk te organiseren.”

Ewout Bomert voorzitter dorpshuis Tricht: “De controle wordt gedaan door vrijwilligers en dan is het echt niet altijd even gemakkelijk dat bekenden of vrienden soms gecontroleerd moeten worden. Laten we hopen dat het een overgangsperiode is en we weer snel naar het normale gaan.”

In West Betuwe overheerst de blijheid na de verruiming van de regels.

De versoepelingen van de Coronamaatregelen vragen om creatieve oplossing van besturen, maar geeft met inzet van extra mankracht geen problemen.

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden