Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Eerste paal geslagen voor De Weerdenberch

Algemeen 251 keer gelezen

WAARDENBURG • Op het Waardenburgse bedrijventerrein Slimwei ging vorige week, onder toeziend oog van wethouder Ed Goossens van de gemeente West Betuwe, de eerste paal van project De Weerdenberch de grond in. 

De duurzame bedrijfsunits worden energieneutraal en circulair gebouwd en zijn zelfvoorzienend met de energie van zo’n vijfhonderd zonnepanelen én accu’s met een totale opslagcapaciteit van tenminste 100 kWh.

Goossens nam plaats op de stoel van de heimachine om de symbolische handeling te verrichten, gevolgd door gejuich en applaus van de aanwezigen. Onder hen waren onder meer ontwikkelaar Petra van Kessel, projectmanager Krish Tjikoerie en architect Pieter Wagter.

De wethouder sprak lovende woorden over het ‘ambitieuze project, dat bijzonder goed past bij de ambitie van de gemeente West Betuwe om in 2050 energieneutraal te zijn’. Goossens was bovendien te spreken over de chique uitstraling aan de waterpartij, die zo een mooie entree vormt die zichtbaar is vanaf de snelweg A2.

Luxe en natuurlijke uitstraling

“We wilden geen kille, stalen loodsen realiseren, maar units die luxe en duurzaamheid uitstralen’’, aldus Wagter. “De zoektocht naar welke materialen en technieken echt duurzaam of circulair zijn, was erg interessant. Door de warme materialen met een natuurlijke uitstraling komt het geheel vriendelijk over.’’

Circulaire materiaalkeuze

“Voor de bouwfase kwamen wij al snel uit bij circulariteit’’, vertelt Van Kessel. “We wilden een kwalitatief hoogwaardig complex, wat kwaliteit moet uitstralen en functioneel moet zijn, en uiteraard financieel haalbaar. Bij iedere stap in het ontwerpproces en bij de materiaalkeuze hebben we ons afgevraagd of er een duurzame oplossing of alternatief is. Zoals houten kozijnen en verdiepingsvloeren in plaats van aluminium en beton, steenwol in plaats van PIR, citumen in plaats van bitumen dakbedekking en een geschroefde in plaats van een gelaste staalconstructie.’’

Duurzame installaties

Ook bij de installaties komt het thema duurzaamheid terug, legt Tjikoeri uit: “De zonnepanelen leveren de energie direct aan de gebruikers, en wat niet wordt gebruikt wordt opgeslagen in de accu’s. Door het toepassen van hoogrendementzonnepanelen gecombineerd met accu’s, bespaart de gebruiker direct op de energiekosten en op de vaste lasten. De technische oplossingen maken het tot een uniek concept.’’

De zestiental units worden naar verwachting eind februari 2022 opgeleverd. Kijk voor meer informatie op http://deweerdenberch.nl.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden