Roëll Floor met zijn driejarige Whippet-reu Rover en de sierdekjes van de laatste kampioenschappen.
Roëll Floor met zijn driejarige Whippet-reu Rover en de sierdekjes van de laatste kampioenschappen. Foto: Levien Vermeer

Whippet Rover Europees Kampioen Windhondenrennen

Algemeen 1.100 keer gelezen

ASPEREN • Het eerste weekend van september reed Roëll Floor uit Asperen met zijn vriendin en hun Whippets (een windhondenras) naar Münster voor het Europees Kampioenschap (EK) windhondenrennen.

Zijn vriendin heeft net als hij ook zes honden die weleens een EK en NK hebben gewonnen, en dat ze zijn hobby deelt ervaart Floor als een groot pluspunt. “Als iemand niet begrijpt hoe het werkt, krijg je irritatie en misverstanden. Je mag de honden knuffelen en aandacht geven, maar voeren en water geven is een ander verhaal.” 

Dat moet namelijk gedoseerd gebeuren, legt hij uit. ,,Als een hond dorst heeft tijdens de wedstrijd blijft hij drinken, maar het is niet goed voor hem om met een waterbuik te lopen.” Zijn Whippets krijgen kip, vis, pens en brokken te eten. Dat wordt ook nauwkeurig uitgekiend. “Ik weeg alles af, elke dag.” 

En dat niet voor één, maar voor zes honden. Floor heeft helemaal geen last van zijn huisgenoten. “Het is mijn hobby, dus ik vind het niet erg, zoveel honden. Ze lopen met z’n allen los in huis en dat gaat goed. Ik kom uit een appartement in Nieuwegein van 65 vierkante meter, maar hier in Asperen heb ik een tuin, dat is wel prettig.” 

‘Lekker rustig’

Hij vindt het geweldig in het stadje aan de Linge: “Het is hier lekker rustig en mensen zeggen elkaar nog gedag. In een plaats als Nieuwegein is dat wel minder.” Een Whippet is één van de kleinere windhonden, en wordt tussen de twaalf en zestien jaar oud, en komen in allerlei kleuren weet Floor. De oorsprong van de Whippet is niet helemaal duidelijk, volgens Wikipedia. Enerzijds denkt men aan een afstamming van de faraohond die naar Engeland meekwam tijdens de Romeinse invasie, anderzijds aan kruisingen tussen greyhound, Italiaanse windhond en terriërs. 

Winnaar sierdek

Floor vertelt: “Mijn driejarige Whippet Rover rende A klasse Reu met achttien maanden, hij was er vroeg bij. En tot een jaar of acht kan hij ermee doorgaan. In Münster EK internationaal liepen 34 reuen en heeft hij zijn twintigste wedstrijd gewonnen, hij heeft nog nooit iets verloren. In Nederland België, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk won die tot nog toe alles.” De honden lopen op tijd, reuen en teven apart, in klasse A en B. De snelsten tegen elkaar tot er zes overblijven die de finale lopen. En dat kan op zand of op gras. Op YouTube zijn er genoeg filmpjes over te vinden. 

Floor zegt: Rover loopt gemiddeld vijfenvijftig tot zestig kilometer per uur. Het was tien jaar geleden dat een Nederlandse hond het EK won.” De kampioenschappen worden elke keer weer ergens anders gehouden. Ik ben ook in Finland, Zwitserland en Oostenrijk geweest.”  De trotse baas laat de sierdekjes zien van de laatste twee gewonnen wedstrijden; het EK en NK lange baan (350 meter). ,,De korte baan van het NK van 280 meter, die moet ik nog winnen in Jubbega, Friesland, in oktober” zegt hij zelfverzekerd. 

Renbaan

Roëll fokt zijn honden niet zelf. ,,Rover en zijn eveneens driejarige broertje Lucas, vernoemd naar voetballer Romelu Lukaku, komen bij de Belgische fokker J. Bosny vandaan.” Djero van dertien is zijn oudste Whippet, dan komt Rens van tien, Mattie van acht en het enige teefje Poppy is twee en een half. De liefde voor het windhondenrennen zit in de familie. “Mijn moeder heeft twee Barsoi’s, dat zijn Russische windhonden. Daar gaat ze mee coursing rennen, maar dat is niets voor mij, ik loop liever op tijd.”


Vrije veld

Bij het coursing rennen gaan de honden in het vrije veld achter een lokaas aan, bij het op tijd rennen gebeurt dat op een renbaan, te vergelijken met een atletiekbaan. Floor is lid van de winhondenvereniging Geldrop, waar hij zijn honden elk weekend een ritje op de baan laat maken. Daar wordt hij binnenkort gehuldigd in verband het Europees kampioenschap.

Meer informatie via de website  www.windhonden.info / www.cvw.nu 

Het eerste weekend van september reed Roëll Floor uit Asperen met zijn vriendin en hun Whippets (een windhondenras) naar Münster voor het Europees Kampioenschap (EK) windhondenrennen.

Levien Vermeer

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden