Ida Schinkelshoek en Roeland Grip van de Dorpstafel in gesprek met groenteman Kees van Aalst (m).
Ida Schinkelshoek en Roeland Grip van de Dorpstafel in gesprek met groenteman Kees van Aalst (m). Foto: Cees Hoogteyling

Wekelijkse markt is ontmoetingspunt

Algemeen 884 keer gelezen

VARIK/HEESSELT • Zoals in veel kernen van de gemeente West Betuwe zijn de winkeltjes verdwenen. Inwoners worden gedwongen hun boodschappen buiten hun dorp te gaan doen. Dorpsraden in diverse hoedanigheden proberen in allerlei vormen hun dorp leefbaar te houden.

In Varik-Heesselt hebben ze een Stichting Dorpstafel die zeer actief is. Leefbaarheid, wonen en zorg hebben ze in hun vaandel staan.

Na het sluiten van de laatste supermarkt in het dorp Varik, heeft de dorpstafel er veel aan gedaan om een klein weekmarktje op te bouwen. Ida Schinkelshoek en Roeland Grip van de Dorpstafel hebben dit als bestuurstaak op zich genomen. Zij worden in marktkennis gesteund door de groenteman Kees van Aalst uit Tuil. Kees heeft al 7 jaar een staanplaats op het dorpsplein in Varik. Om zijn kraam heen is nu een markt met groeiende belangstelling. Niet alleen van bezoekers maar ook van standhouders. Zo betrekt Leons bloemenkraam uit Odijk ook wekelijks bloemen van de plaatselijke kwekerij Westeringh Flowers. Verder is er op de markt vis, groente, kaas en een kraam met verse stroopwafels. De verwachting is dat er in de komende weken ook een bakker komt. Reactie van vroege bezoekster moeder Anneke: “Dit is voor ons een uitkomst. Kinderen gauw naar school gebracht en even lekker verse boodschappen halen op de markt.” Het dorpsplein is met zijn markt een waardige vervanging voor de supermarkt.

Dorpstafel

De Stichting Dorpstafel is voor de gemeente het aanspreekpunt voor zaken die de dorpen Varik Heesselt betreffen. Dat kan zijn over het groenbeheerplan, over subsidieregelingen en vooral de leefbaarheid van het dorp.

Secretaris Roeland Grip: “Varik en Heesselt, daarover wordt wel eens gedacht, ach die dorpen wat is daar nu te doen. Varik-Heesselt zijn zo aan elkaar verbonden dat we ze altijd in één adem noemen. We hebben samen, school, dorpshuis, voetbal en een bloeiend verenigingsleven. We zijn een bruisend dorp aan de Waal. Je kunt er wandelen, genieten van de natuur en het water. De Dikke Toren met een rijke geschiedenis, aan de voet daarvan een echte likeurstokerij en een korenmolen. Het is zeker een bezoekje waard. Wij als dorpstafel zijn niet in het leven geroepen om alles te regelen in het dorp. De leefbaarheid van een dorp daar ben je samen voor verantwoordelijk. Je maakt een dorp samen leefbaar. De Dorpstafel is er voor het aanzetten om dingen aan te pakken.”

Penningmeester Ida Schinkelshoek zij woont zo’n dertig jaar in het dorp en zou eigenlijk nergens anders willen wonen. Ida: “De markt is wel mijn dingetje. We zijn in het dorp blij dat het lukt en belangrijker nog dat het gewaardeerd wordt. De marktmensen moeten toch wel een boterham kunnen verdienen. We gaan wel voor kwaliteit. Als de bakker er is zijn we vol. Van de gemeente hebben we vergunning voor zeven kramen. Als er dat meer worden en dat zou zo maar eens kunnen, dan moeten we daar toestemming voor krijgen. Als penningmeester ben ik blij dat de gemeente de precariorechten heeft verlaagd. De hoogte daarvan is medebepalend voor het succes.”

De Dorpstafel kan ook het succes van de onlangs gehouden ‘Dorpskwis’ aan de activiteitenlijst toevoegen. Op dit moment wordt er ook gewerkt aan het verbeteren en opknappen van de speeltuinen in de twee kernen. Roeland: “Na onze eerste bijeenkomst hebben er nu al een viertal mannen aangemeld zich hiermee bezig te gaan houden. Dat is toch geweldig. Varik-Heesselt zijn geen achtergebleven gebied en zeker niet dood. Ik weet niet of u wel eens in het kerkje van Heesselt bent geweest. Het bruist allemaal. Voor de markt is de wens nog een stroom-verdeelkast hier op het plein. Nu zijn het de omwonenden die stroom leveren.”

De weekmarkt in Varik - Heesselt op vrijdagmorgen voorziet in een behoefte en wordt druk bezocht.

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden