Afbeelding
Foto: James Comerford

Dijkquiz ‘Ken je Dorp, Ken je Dijk’

Algemeen 174 keer gelezen

HEESSELT • Niet zo lang geleden zat Jacqueline Maris uit Heesselt met een paar dorpsgenoten in de auto. Ze hadden het over de aanstaande dijkversterking. Toen zij zei dat het authentiek Betuwse huis in de bocht van de Heesseltse dijk gesloopt zou worden, waren haar twee passagiers stomverbaasd. Ze wisten van niks.

Komende jaren wordt tussen Tiel en Waardenburg 19 kilometer dijk versterkt. Corona heeft de communicatie over de plannen tussen Waterschap Rivierenland en bewoners bemoeilijkt natuurlijk, maar toch is het vreemd dat voor veel bewoners van de dijkdorpen absoluut niet helder is wat er precies gaat veranderen. Het kan zijn dat de bewoners murw zijn geworden door alle plannen voor Rivierenland die de afgelopen decennia in het kader van waterveiligheid zijn bedacht. En meestal niet doorgingen. Dat de bewoners nu denken: ‘laat maar gebeuren’. 

De dijkversterking van het Waterschap Rivierenland heeft echter ingrijpende gevolgen. Op de meeste stukken tussen Tiel en Waardenburg wordt de dijk veel breder, waar het niet anders kan komt damwand en soms wordt hij zelfs verlegd. Bomen worden gekapt, huizen gesloopt. Dit alles heeft invloed op het landschap waar we dagelijks doorheen rijden, lopen of fietsen. Jacqueline Maris vroeg verder rond in het dorp en kwam erachter dat bijna niemand wist dat het huis uit 1906 dat met zijn hoge bomen een blikvanger langs de dijk is, definitief op de slooplijst staat. Ze zocht contact met dorpstafels en bewonersgroepen uit andere dorpen langs de dijk. Ook daar bleek weinig bekend van de precieze plannen. 

Zo ontstond het idee voor de gezamenlijke Dijkquiz ‘Ken je Dorp, Ken je Dijk’. Horeca ondernemers, een uitgever en kunstenaars langs de dijk stelden prijzen ter beschikking. Bij een van de eerdere plannen luidde de slogan: De Dijk is van Ons Allemaal. Daarom is er ook een petitie opgesteld waarin dorpstafels en bewonersgroepen de gemeente West Betuwe vragen om mee te kunnen praten over de uiteindelijke inrichting van de dijk. Zodat die straks voldoet aan de eisen van veiligheid, maar ook voor recreatie kan worden gebruikt. De bewoners van de dijkdorpen kennen de dijk immers als geen ander; geef ze een stem.

Link naar quiz: https://ophemert.nl/doe-mee-aan-de-dijk-quiz/

Link naar petitie: https://dijktielwaardenburg.petities.nl/

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden