Rinus Broekhoff staat in de startblokken voor het fietsevenement 2bike4alzheimer op 18 september.
Rinus Broekhoff staat in de startblokken voor het fietsevenement 2bike4alzheimer op 18 september. Foto: Levien Vermeer

Rinus doet mee aan 2bike4alzheimer

Algemeen 187 keer gelezen

ASPEREN • Rinus Broekhoff doet mee aan de sponsortocht 2bike4alzheimer van Alzheimer Nederland, met als motto: ‘Fiets je hoofd leeg en Alzheimer de wereld uit!’

In Nederland hebben 290.000 mannen en vrouwen te kampen met dementie. Dit aantal stijgt elk jaar. Om beter inzicht te krijgen in de oorzaak, preventie, diagnose en behandeling van dementie is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. In de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag wordt daarom een sponsortocht georganiseerd op zaterdag 18 september.

Binnen de geldende maatregelen mochten 750 deelnemers meedoen. Rinus Broekhoff (68) uit Asperen is een van hen. De inmiddels gepensioneerde geriatrie verpleegkundige fietst mee met een team van voormalige collega’s. “In mijn werk heb ik gezien dat dementie heel veel ellende kan veroorzaken, dus als dat door voldoende onderzoek verminderd kan worden zou dat heel mooi zijn.” 

Het vergeet-mij-nietje op zijn T-shirt staat voor een toekomst zonder dementie, maar Broekhoff zegt: “Ik heb niet de illusie dat dit op korte termijn zal gebeuren, al zijn er goede ontwikkelingen op het gebied van vroege diagnostiek en medicatie.” In de privésfeer heeft hij nog nauwelijks met Alzheimer te maken gehad, maar na vierendertig jaar in de geriatrische zorg weet hij wat dementie kan doen. Het Geriatrisch Onderzoek en Adviescentrum (GOAC) van Rivas was zijn laatste werkgever. “Op verzoek van de huisarts bezocht ik mensen thuis, op geheugen- en gedragsproblemen. Samen met een specialist ouderengeneeskunde van het verpleeghuis werd vervolgens een diagnose gesteld.”

Het meest schrijnende is als mensen door dementie echt gedragsproblemen geven of een complete karakterverandering ondergaan waar de partner geen weg mee weet, vindt hij.

“Geheugenverlies is vervelend, maar in eerste instantie redelijk op te vangen of te compenseren, en als iemand verder gezellig blijft is dat een ongemak. Maar verandering van karakter en dat je iemands vrijheid moet beperken vanwege de veiligheid is veel moeilijker.” Dat iedereen altijd tegen een verpleeghuisopname aanhikt, vindt Broekhoff logisch. 

“Je wilt graag zelfstandig - en bij je partner blijven. Maar na een gewenningsperiode ontstaat veelal een stabiele situatie waarbij iemand weer beter functioneert. Dan blijkt niet alleen dat het te zwaar werd voor de mantelzorger, maar dat de persoon met dementie het thuis ook niet meer aan kon. Als die dan een nieuwe balans heeft gevonden, kan iemand toch een leuke periode in het verpleeghuis beleven. Het beeld dat wij soms hebben van mensen die bij de deur blijven hangen omdat ze naar huis willen, zijn hoge uitzonderingen.” Dat neemt niet weg dat de intentie van het GOAC blijft, mensen zolang mogelijk thuis te laten wonen door middel van begeleiding en mantelzorgondersteuning.Gevoel voor humorHet kon ook heel gezellig werken zijn in de psychogeriatrie, vertelt Broekhoff. “Het gevoel voor humor blijft heel lang bestaan, en karakterverandering kan ook ten positieve uitwerken. Dan vertelden de kinderen bijvoorbeeld dat een bewoonster helemaal geen fijne moeder is geweest, terwijl het bij ons in de groep een aardige, lieve vrouw was.” Er zijn ruim vijftig vormen van dementie, en zelf doet hij momenteel mee met een onderzoek naar de ziekte CAA, die dementie veroorzaakt. Broekhoff fietst wel veel maar noemt zichzelf geen doorgewinterde wielerfanaat. “Die tachtig kilometer fiets ik wel zo weg hoor en ik zou me schamen als ik dat op een elektrische fiets deed.” Hij gaat straks met tien vrouwen op pad. “Ik ben altijd omringd geweest door vrouwen, zowel op het werk als privé, dat is mijn ‘lot’ lacht de broer van acht zussen.” Broekhoff is ook betrokken bij het Alzheimercafé in Leerdam. “Dat is dé plaats om lotgenoten, mensen met dementie en hun mantelzorgers te ontmoeten. Op de dinsdag in de laatste week van de maand wordt er informatie over dementie gegeven. Dinsdag 28 september starten we weer.” Tot nu toe heeft zijn team ruim 5300 euro opgehaald, maar sponsoren kan nog steeds via: https://2bike4alzheimer.inactievooralzheimer.nl/team/team-goac/doneren

Levien Vermeer

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden