Afbeelding
Foto:

Nachtelijke afsluiting A2

Algemeen 660 keer gelezen

REGIO • In de avond en nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 september voeren Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat een proefsluiting uit van de coupure in de Diefdijk in de A2 ter hoogte van Everdingen. 

Tijdens deze werkzaamheden is de A2 tussen knooppunt Deil en de afrit Everdingen (12) volledig afgesloten voor het verkeer in de richting van Utrecht. Ook zijn enkele verbindingswegen en op- en afritten dicht. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en een extra reistijd die kan oplopen tot 15 minuten. Vrijdag 10 september 22.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur

Afsluitingen en omleidingsroutes
Van vrijdag 10 augustus tot zaterdag 11 september vinden de volgende afsluitingen plaats:

A2 tussen knooppunt Deil en afrit Everdingen (12) richting Utrecht
Vrijdag 10 september 22.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur
· Verkeer wordt bij knooppunt Deil omgeleid via de A15 richting Gorinchem om bij knooppunt Gorinchem de A27 op te gaan richting Utrecht.

Verbindingswegen van A15 Gorinchem en Nijmegen naar A2 richting Utrecht
Vrijdag 10 september 21.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur
· Verkeer wordt bij knooppunt Deil omgeleid via de A15 richting Gorinchem om bij knooppunt Gorinchem de A27 op te gaan richting Utrecht.

Opritten Geldermalsen (15), Beesd (14) en Culemborg (13) van de A2 richting Utrecht
Vrijdag 10 september 20.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur

Afritten Geldermalsen (15), Beesd (14), Culemborg (13) en Everdingen (12) van de A2 richting Utrecht
Vrijdag 10 september 22.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur

Ook is het tankstation en de verzorgingsplaats Lingehorst langs de A2 afgesloten.

Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Onderliggend wegennet

De Diefdijk is vanwege de proefsluiting afgesloten tussen vrijdag 10 september 21.00 uur en zaterdag 11 september 07.00 uur. Bewoners zijn hier per brief over geïnformeerd.

Door onvoorziene omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Dit jaar geen publiek
Vanwege de geldende coronamaatregelen is het dit jaar helaas niet mogelijk publiek toe te laten om te kijken bij de proefsluiting van de Diefdijk. We kunnen de 1,5 meter-richtlijn van het RIVM niet waarborgen. Wil je weten hoe de proefsluiting in z’n werk gaat? Bekijk dan onze animatie en internetpagina voor meer informatie over de Diefdijk.

Toelichting
Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de coupures. Dat zijn de openingen in de dijken ten behoeve van het verkeer of ten behoeve van het uitzicht, die bij hoogwater worden dichtgezet. Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt en of alle materialen in goede staat verkeren.
De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met 3 betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de rest van de Diefdijk. De balken zijn 30 meter lang en 1 meter hoog en voorzien van rubberen strips voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. Ze liggen opgeslagen op het viaduct ter plaatse over de A2, de vaste opbergplek voor deze balken. Twee telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld tot de gewenste hoogte.

UNESCO werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is op 26 juli 2021 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Ze vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt. De Diefdijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Kijk voor meer informatie over werkzaamheden op de pagina geplande werkzaamheden of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.











Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden