Afbeelding
Foto: Dick Aanen

‘Afsluiting spoorwegovergang Waalbandijk maakt Waardenburg kapot’

Algemeen 415 keer gelezen

WAARDENBURG • Een belangengroep in Waardenburg verzet zich tegen de afsluiting van de spoorwegovergang op de Waalbandijk. “Spoorwegovergang op slot - leefbaarheid Waardenburg kapot’ noemen ze zichzelf. 

De gemeente West Betuwe maakte de afsluiting enkele weken geleden bekend. Dat is op basis van een raadsbesluit van de voormalige gemeente Neerijnen van 6 december 2018. De leden van de belangengroep betreuren het besluit. “Door de afsluiting van de spoorwegovergang verdwijnt de enige ontsluitingsroute aan de zuidkant van de oude dorpskern Waardenburg, waardoor bewoners directe toegang tot natuur en de prachtige uiterwaarden wordt ontzegd.” 

Onderbouwing ‘twijfelachtig’
Volgens de belangengroep is de onderbouwing van het raadsbesluit uiterst twijfelachtig. “Zo zou er geluidshinder zijn van de bellen die weggebruikers waarschuwen voor een naderende trein. Bij ons zijn echter geen klachten van omwonenden bekend.”

De geluidhinder van het treinverkeer zal overigens ook na de sluiting van de overweg bestaan en zal volgens de bewoners alleen maar toenemen door de verwachte intensivering van het treinverkeer. “De onttrekking komt dus de leefbaarheid niet ten goede, het is eerder ten nadele ervan, vooral gelet op de isolering van de oude dorpskern van Waardenburg: ter plaatse ontstaat een soort spergebied, een landtong die doodloopt op het oude talud van de A2 en de spoorlijn.”

‘Grote waarde’
De belangengroep vindt dat onvoldoende wordt gerealiseerd dat inwoners van Waardenburg en omliggende dorpen al generaties lang gebruik maken van de bewaakte (en dus niet onbeveiligde) overweg en grote waarde hechten aan deze ontsluitingsroute. “Om uit het dorp te komen, een wandeling (met of zonder hond) te maken over de Waalbandijk met haar unieke uitzicht over de uiterwaarden, het Natuurhistorisch museum te bezoeken of om een kerkdienst in een van de kerken aan de Kerkstraat en de Dorpsstraat bij te wonen.”

Rijwielpad
De aanleg van een rijwielpad onder de Waalbruggen biedt volgens de belangengroep geen soelaas voor de bewoners van de oude dorpskern van Waardenburg, recreanten en kerkgangers die gebruik maken van de Waalbandijk. Het betreffende rijwielpad is vooral bedoeld voor fietsers die op weg zijn van Opijnen naar Zaltbommel. “En vormt geen alternatief voor de bewoners van Waardenburg.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden