Manager Peter de Jongste toont trots een van de eerste fruitsorteermachines van Greefa
Manager Peter de Jongste toont trots een van de eerste fruitsorteermachines van Greefa Foto: Cees Hoogteyling

Leidsche Hoeven is educatief centrum

Algemeen 434 keer gelezen

TRICHT • Leidsche Hoeven, gelegen middenin een prachtig natuurgebied van de Betuwe, biedt tal van mogelijkheden. Dagelijks komen er mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking voor hun dagbesteding in een natuurlijke omgeving. Daarnaast is er een kinderboerderij, een natuurspeeltuin, de route langs de eendenkooien start in dit gebied en het klompenpad, er is een lunchroom en een vergaderruimte. Zelfs staat deze locatie bij veel bruidsparen op het verlanglijstje om als trouwlocatie te worden gebruikt. Dan komt daar nu het educatieve centrum bij. Bedrijfsleider Peter de Jongste en coördinator van de nationale eendenkooien Jan Taat zijn blij met de uitbreiding.

Belevingscentrum

Peter de Jongste: “Het is de bedoeling dat voor het educatiecentrum vooraf een afspraak wordt gemaakt. De lessen moeten we in overleg voorbereiden. We doen maatwerk naar de school toe. We gaan ervan uit dat het een dagdeel zal zijn. We verheugen ons er op. We denken dat het centrum wordt geopend net voor de grote jaarlijkse ‘Najaars Fair’ op zaterdag 18 september. In het educatieve centrum komt naast de dieren, de fruitteelt centraal te staan. Dat is begrijpelijk want daar zitten we middenin. We zijn dan ook heel blij dat we hier een van de eerste fruitsorteermachines hebben staan, die na de oorlog is ontworpen bij de Greefa in het dorp.” 

Jan Taat, de man van onder meer de eendenkooien: “We hopen ook jong en oud veel te kunnen vertellen over de zeldzame rassen huisdieren. We vertellen er niet alleen over, maar we hebben er hier ook veel lopen. Van de mooie koeien die we melken, verwerken we de melk in yoghurt en we hebben een eigen bakkerij. Dus genoeg om over te vertellen.” 

Naast de levende dieren en de sorteermachine is er een miniatuur eendenkooi. De lessen worden ondersteund via een groot beeldscherm. De man achter de Leidsche Hoeven Hans Heikoop: 

“We zijn als Stichting blij dat er zoveel mensen als vrijwilliger hier hun tijd beschikbaar stellen. Samen zijn we een actieve en enthousiaste organisatie en dat maakt het mogelijk dat we steeds vernieuwend bezig zijn. Samenwerking met de omgeving wordt ook beloond. Zo hebben we een geweldige samenwerking met Mariënwaerdt en het bedrijfsleven in de regio. Ik ben trots op de sorteermachine die we hebben gekregen. Een van de eerste machines, die door de gebroeders Jacob en Anton de Greef als wagenmakers in Tricht, werd ontworpen. De Greefa, nu een bedrijf van wereldformaat, is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in de productie van sorteer- en verpakkingsmachines.”
Meer weten over Stichting Natuurbeleving Leidsche Hoeven, gewoon eens gaan kijken aan de Oude Hoevenseweg 8A in Tricht. www.leidschehoeven.nl

Cees Hoogteyling

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden