Afbeelding

Duurzaamheidsfonds Betuwewind van start

Algemeen 154 keer gelezen

GELDERMALSEN • Betuwewind start deze maand met het eigen Duurzaamheidsfonds om nieuwe initiatieven te ondersteunen die de duurzaamheid en leefbaarheid van onze regio verbeteren. 

Het fonds stelt dit jaar € 300.000 beschikbaar om innovatieve projecten te starten, of uit te voeren, die een impactvolle bijdrage leveren aan de duurzaamheid binnen gemeente West Betuwe. Vanaf nu kunnen aanvragen ingediend worden.

Om verandering van het klimaat een halt toe te roepen is nog veel initiatief en innovatie nodig. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om nieuwe technieken voor accu’s met meer vermogen, om samenwerkingsvormen zoals warmtenetten in de wijk of om deelauto-projecten. 

Transitie

Naast de transitie naar duurzame energie wil het fonds ook landschap, natuur en biodiversiteit stimuleren. Bijvoorbeeld door initiatieven te steunen die wateropvang verbeteren of hittestress verminderen met meer groen en minder tegels.

Het fonds wil innovatieve projecten ondersteunen die veel potentie hebben om duurzaamheid of leefbaarheid binnen onze gemeente te vergroten, maar die (nog) niet rendabel zijn, of alleen maar geld kosten. Het fonds kan giften, maar ook leningen beschi kbaar stellen. 

Het fonds wordt beheerd door het bestuur van de Betuwewind. Een adviescommissie adviseert het bestuur over de besteding van de gelden. De leden van Betuwewind bepalen uiteindelijk welke projecten op een bijdrage mogen rekenen.

Inwoner

Doekle Terpstra, inwoner van Acquoy en in het dagelijks leven voorzitter Techniek Nederland, is voorzitter van de adviescommissie: “Ik ben al jaren fan van Betuwewind, fantastisch wat deze coöperatie lokaal heeft bereikt. Dit duurzaamheidsfonds is een parel om mensen te betrekken. Met dit initiatief voor en door inwoners kunnen we opbrengsten delen en zo de duurzaamheid van onze omgeving verder brengen, en het draagvlak hiervoor vergroten.”

Daarnaast maken Jaap van der Velden uit Deil en Marleen van den Ham uit Waardenburg onderdeel uit van de adviescommissie. Naar een vierde lid wordt momenteel nog gezocht.

Het fonds nodigt bedrijven, verenigingen, stichtingen, burgerinitiatieven en andere samenwerkingsverbanden uit die een bijdrage nodig hebben voor een lopend project of voor een nieuw initiatief om een voorstel in te dienen. Het gaat om een bijdrage tussen de €10.000 en €100.000. 

Informatie

Via www.betuwewind.nl/duurzaamheidsfonds is meer informatie te vinden over de criteria en de aanvraagprocedure. Hier vind je ook vanaf 1 september een formulier om aanvragen in te dienen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 1 oktober 2021.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden