Afbeelding
Foto: Digital Exposure Photography

Toerist in eigen land

Algemeen 212 keer gelezen

BEESD • Het is zomer, misschien heb je al wel vakantie en zoek je nog een leuk uitje in eigen land? Pak dan eens ons leuke ‘boemeltje’ de MerwedeLingelijn, de treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Vandaag stappen we uit op station Beesd, een historisch dorp langs de Linge. Het gebied kenmerkt zich door karakteristieke slingerende dijkjes met dijkhuizen afgewisseld door de fruit boomgaarden. Het dorp behoorde ooit tot de Abdij van het ernaast gelegen landgoed Mariënwaerdt. Eén van de grootste en mooiste landgoederen van Nederland. 

Beesd heeft een kenmerkende skyline met de twee mooie kerken en de molen de Vrijheid. Het station lijkt zelf niet veel voor te stellen, maar Beesd kent ‘verborgen pareltjes’ waar je vanaf het station prima naartoe kunt wandelen.

Tip 1. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Op ca. 5 minuten loopafstand van het station ligt het familielandgoed, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Een veelzijdig landgoed met akkers, weilanden, bossen, lanen en grienden. De geschiedenis gaat terug tot 1129, toen er een Norbertijner abdij werd gesticht. Op het landgoed worden rondleidingen gegeven, maar je kunt er ook zelf heerlijk wandelen en fietsen. Vanaf de dijken en in de uiterwaarden is er vaak een schitterend zicht op de rivieren. 

Tip 2 Uilen-dierenpark de Paay

Een bijzonder park, opgezet door een verwoed dierenliefhebber en op aandringen van vrienden en bekenden heeft de eigenaar besloten zijn park open te stellen voor bezoekers. Zo is er een kangoeroeweide met een aantal Benett Wallaby’s die gewoon vrij rondlopen, net als de caviaweide. 

Tip 3 BetuweStrand Recreatie

Van een dagje luieren op het strand tot spectaculaire activiteiten doen op het BetuweStrand, zoals een waterskibaan, het funpark heeft voor iedereen wat wils.

Tip 4 Molen De Vrijheid

En als je toch in Beesd bent dan is Molen De Vrijheid ook zeker een bezoek waard. Deze ronde stenen korenmolen aan de Molendijk werd in de Tweede Wereldoorlog ingezet voor het verzet. 

Voor een hapje of een drankje zijn er in Beesd ook een aantal leuke restaurantjes zoals Jammo Já waar Italië en de Lingestreek samenkomen, Uitspanning de Notenboom wat van oorsprong een oud bruin café was of ga langs bij Grand Café ‘t Voorhuys.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden