Afbeelding
Foto: Mimi van Rossem

Bestuurswisseling bij Aqua Zoo Leerdam

Algemeen 912 keer gelezen

LEERDAM • “Ik weet niks van vissen, maar het gaat goed komen. Het voelt zo goed om van deze club voorzitter te zijn”, zegt Cor Gersen, die sinds een paar maanden de nieuwe voorzitter van Aqua Zoo Leerdam is.

Gersen, die in Leerdam bekend is vanwege zijn grote betrokkenheid bij de samenleving en jarenlang verschillende bestuursfuncties heeft vervuld en heeft gewerkt als directeur van de Verrekijkerschool, vertelt zeer enthousiast over zijn nieuwe functie bij de Aqua Zoo. 

“Het is zo anders dan wat ik tot nu toe heb gedaan. Als je hier zo rondkijkt en alles hier ziet, zie je meteen waardoor ik zo gegrepen ben en het super vindt van deze club voorzitter te mogen zijn. Dit is zo’n mooie club, de leden en vrijwilligers die zeer betrokken zijn en de onderling geweldige sfeer die hier heerst, maken het voorzitterschap een feestje. Het is trouwens heel uniek dat er in Nederland een dierentuin is die geheel op vrijwilligers draait.”

Inkomstenverlies
“Als je ziet wat in Leerdam door de grote inzet van de vrijwilligers allemaal is gerealiseerd dan kun je alleen maar bewondering hebben voor alles wat hier staat. Zeker als je beseft dat wij zonder één cent subsidie werken. Wij hebben alleen inkomsten van de vele bezoekers, sponsoren en de leden van aquariumvereniging De Discus.”

“Je begrijpt dat toen wij maanden dicht moesten vanwege corona, wij een groot inkomstenverlies hadden. We konden geen bezoekers ontvangen en misten daardoor ook de barinkomsten. Maar we hebben tot nu toe kunnen overleven door onze reserves. En omdat de vrijwilligers alles zelf doen hebben we geen hoge personeelskosten. We hopen nu wel dat we in aanmerking komen voor een financiële bijdrage uit het budget dat de overheid aan gemeenten heeft verstrekt om verenigingen overeind te houden.”

“Waar we zeker blij mee zijn is dat toen, waarschijnlijk ook weer door de corona, we weer open mochten we meer bezoekers hebben ontvangen dan vorig jaar. We merken gewoon dat mensen dichter bij huis hun uitje plannen.” 

Frans de Pender bestuurder en vrijwilliger van het eerste uur merkt op: “We zien ook mensen gericht langskomen om advies te vragen voor hun bak thuis. Ook jongeren die zich meer richten op aquascaping. Een nieuwe trend waarin met het inrichten van een bak meer aandacht voor de inrichting is. Trouwens, een aquarium houden is niet leeftijd gebonden. Zelf was ik 12 jaar toen ik mijn eerste bak kreeg en ik ben nu bijna 72. Ons jongste lid is een tiener en ons oudste lid is bijna 90 jaar.” 

Bezoekers
Gemiddeld ontvangt de Aqua Zoo ongeveer 10.000 bezoekers per jaar. De Aqua Zoo is een bijzondere onderwaterwereld en heeft sinds 2003 de status van dierentuin. Hiervoor moet de Aqua Zoo wel aan de zeer strenge eisen van de dierenwet voldoen. Dit vraagt veel inzet van de vrijwilligers om alles in orde te maken– en te houden. De Pender vertelt hierover dat ieder jaar 61 formulieren ingeleverd moeten worden om de dierentuinstatus te behouden.

Op de vloeroppervlakte van 400 vierkante meter staan ruim 40 vivaria. Mensen kunnen hier kennis maken met vele soorten zoet– en zoutwatervissen, zoals haaien, piranha’s, zeesterren, kleurrijke koralen en anemonen maar ook zijn er in terrariums verschillende soorten kikkers zoals de gifkikker te zien. 

Medebestuurder en secretaris van de club Hans van Dam benadrukt dat, nu er weer nieuwe coronaregels gelden, de Aqua Zoo coronaproef is ingericht en bezoekers gewoon tijdens de reguliere openingstijden welkom zijn. Wel zijn de QR code en mondkapjes verplicht. 

Van Dam vertelt verder dat de Aqua Zoo ook een educatieve functie vervult. Hij hoopt daarom volgend jaar weer te kunnen starten met workshops, lezingen en demonstraties. Daarnaast vinden de mensen van Aqua Zoo het belangrijk bedreigde soorten in stand te houden. “We mogen en moeten verantwoord omgaan met beschermde dieren.”

Wilt u de Aqua Zoo, te vinden aan het Lingesteynplantsoen 21 in Leerdam, bezoeken, dan kan dit op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 14:00 tot 16:00 uur. Op woensdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

door Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden