• John Kleijn met zijn zelfgemaakte kalender.
• John Kleijn met zijn zelfgemaakte kalender. Foto: John Kleijn

Oud inwoner Leerdam verkoopt door hem gemaakte kalender voor CliniClowns

Algemeen 1.032 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • John Kleijn besloot tien jaar geleden aan de slag te gaan met een nieuwe hobby: natuurfotografie. Toen hij besloot iets voor het goede doel te willen doen, was het dan ook al snel duidelijk hoe hij geld in zou gaan zamelen.

Kleijn maakte een selectie van zijn foto’s en maakte een verjaardagskalender. Deze verkoopt hij en de gehele opbrengst hiervan gaat naar de CliniClowns. 

John Kleijn woont inmiddels al tien jaar in Hardinxveld, maar daarvoor was hij altijd woonachtig in Leerdam en Asperen. In beide steden was hij ook jarenlang actief bij de plaatselijke voetbalverenigingen als (jeugd)trainer. Voetbal was dus altijd al een hobby, maar zo’n tien jaar geleden komt daar de natuurfotografie bij.

In de buitenlucht
Kleijn vertelt: “Het leek me leuk om te doen. Het is heerlijk rustgevend en bovendien ben je lekker in de buitenlucht. Ik combineer het fotograferen eigenlijk altijd met wandelroutes van tien tot vijftien kilometer. Je hebt hier in de buurt bijvoorbeeld Het Lingebos, Avelingen en de IJsvogelroute, maar ik ga het hele land door.”

“Het is van de periode afhankelijk wat je gaat tegenkomen. Edelherten zijn bijvoorbeeld veel op de Veluwe te zien in september, dus dan ga je daarheen. Andere bepaalde vogels zijn weer alleen maar te zien in andere maanden. Zo is er eigenlijk altijd wel iets moois te fotograferen. Nu ik deze hobby tien jaar uitoefen weet ik wel wanneer ik waar moet zijn om mooie dingen te zien. Inmiddels ga ik bijna ieder weekend wel op pad, alleen als het echt hard regent ga ik niet.”

Goed doel
“Ik wilde eigenlijk al een tijdje iets doen voor een goed doel, ik liep al een jaar of twee met dit idee in mijn hoofd rond”, vertelt Kleijn over zijn motivatie om een kalender te maken. “Tijdens mijn wandeling maak ik gemiddeld zo’n 200 tot 300 foto’s, ik had dus nog wel een paar kalenders kunnen maken. Ik heb nu een mooie selectie gemaakt van dieren- of natuurfoto’s die ik zelf mooi vind en de foto’s bovendien geselecteerd op of ze passen bij de desbetreffende maand.”

“Bovendien heb ik bij iedere maand een gedicht gezet. Ook die gedichten heb ik allemaal zelf gemaakt. Thuis zit je wel eens rustig na te denken over dingen in het leven en dan komen die gedichten in me op en dat schrijf ik dan meteen van me af. Als je in de natuur loopt, heb je dat helemaal. Je ziet iets en je krijgt er een gedachte bij. Ook dat schrijf ik dan op. Het mooie van een gedicht is dat iedereen het op zijn of haar eigen manier leest en opvat.”

Lach op het gezicht
Over de reden om te kiezen voor de CliniClowns als goed doel is Kleijn duidelijk: “Het is niet zo dat ik binnen de persoonlijke kring ervaring heb met CliniClowns, maar ik vind het simpelweg een heel mooi goed doel. Cliniclowns zorgen voor een lach op het gezicht van de mensen die dat het hardst nodig hebben. Verder zorgen ze ervoor dat zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn en dat mensen met dementie of een beperking zich gezien en begrepen voelen.”

“Veel mensen denken dat CliniClowns alleen bij kinderen worden ingezet, maar dat is dus niet zo. CliniClowns zorgen voor een stukje positiviteit in mensen hun leven en het geeft hen kracht en dat vind ik een heel mooi idee. Ik sta zelf ook vrolijk en positief in het leven, dus het is ook een goed doel dat bij mij past. 

Kleijn heeft in eerste instantie 50 kalenders laten drukken, maar deze zijn bijna allemaal al verkocht. Hij gaat dus kalenders bij laten drukken en hoopt dat er nog meer mensen lucht krijgen van zijn actie. Zolang er belangstelling voor is laat hij ze gewoon bijdrukken. 

De kalender is te koop voor 12,50 euro en dit volledige bedrag gaat naar de CliniClowns. Geïnteresseerden kunnen John Kleijn benaderen via het volgende mailadres: john-kleijn@kpnmail.nl.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden