• Rieteke Hoogendoorn bij een van haar zelfgemaakte quilts.
• Rieteke Hoogendoorn bij een van haar zelfgemaakte quilts. Foto: Levien Vermeer

Rieteke uit Leerdam exposeert quilts in synagoge in Buren

Algemeen 785 keer gelezen

LEERDAM • Rieteke Hoogendoorn uit Leerdam exposeert haar kleurrijke en betekenisvolle quilts in de synagoge in Buren.

‘Leven als de bomen’… zo begint het gedicht van Hans Bouma (80) uit 1990, dat Rieteke Hoogendoorn (66) verbeeld heeft in een van haar figuratieve quilts. Als autodidact begon ze met quilten in 1991, en in haar atelier geeft ze workshops en heeft ze haar quiltcafé.

Het eerste couplet van het gedicht eindigt met: … ‘Hemelhoog geloven, leven uit één stuk, ademnood te boven, onverdeeld geluk’. Hoe toepasselijk in deze tijd, waarin mensen soms letterlijk naar adem snakken. Rieteke heeft Bouma toestemming gevraagd zijn gedicht te gebruiken. “Hij vond het goed om te horen dat ik er door geïnspireerd was. Later heb ik hem een foto van de quilt gestuurd.” 

Het werk maakt deel uit van de nieuwe textielkunst die ze in coronatijd maakte. “Alles leek weer een beetje in beweging te komen, dus ik heb een expositieweek gepland in de synagoge in Buren”, zegt ze blij. Toch wordt de vreugde iets getemperd, toen de regels weer aangescherpt werden. “Er mogen vier bezoekers tegelijk in de ruimte zijn, want de synagoge is niet zo groot, en ik ben verplicht de qr-code te checken.”

Dood en leven
Toch hoopt ze op een goede week met mooie ontmoetingen, en citeert een Bijbelvers uit Romeinen 8: ‘ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die Hij ons gegeven heeft in Christus Jezus onze Heer.’ Bij deze tekst hoort een abstracte quilt, die uitnodigt te verdwijnen in het perspectief van prachtige, in elkaar overlopende kleuren, als van een avondlucht boven een kalme zee.

Haar quilts bevatten altijd een bepaalde symboliek, en hoe langer je blijft kijken, hoe meer je ontdekt. Van elke quilt geeft Rieteke een beschrijving, zodat de toeschouwer niets hoeft te ontgaan.

Mozaïek 
Voor de Kerkennacht van 2017 is ze tijdens een toenmalige expositie een project gestart waarbij iedere bezoeker zijn of haar naam op een stukje stof kon schrijven om het vervolgens op de aangegeven plek van een groot doek te spelden. “Zoals je weleens een kleurplaat ziet met nummertjes voor de verschillende kleuren.” 

Rieteke ontwierp de uit 1140 stukjes stof bestaande voorstelling, als een mozaïek dat symbool staat voor de wereld waarin we leven, omsloten door het licht en de liefde van God. Twee jaar later is deze bijzondere quilt voltooid, al kunnen er nog namen bij, vertelt ze. “Ik vind het ook wel mooi dat nog niet alle stukjes stof zijn beschreven, om daarmee te laten zien dat er altijd voor iedereen ruimte blijft.” 

Ook deze quilt is van 16 tot en met 19 december te bewonderen, samen met zo’n twintig andere kunstwerken, in de synagoge, Kniphoek 14 in Buren. Bezoektijden: van 13:00 tot 17:00 uur.

Meer informatie: www.quiltkapel.nl

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden