• Tom Hoevenaars (rechts) met zijn dubbelpartner
• Tom Hoevenaars (rechts) met zijn dubbelpartner Foto: Aangeleverd

Tom Hoevenaars uit Vianen: ‘Squash is een veelzijdige sport’

Algemeen 958 keer gelezen

VIANEN • Tom Hoevenaars stond ruim tien jaar geleden op de 75ste plaats van de wereldranglijst binnen het squash toen hij besloot om te stoppen met de sport. En dat terwijl hij zeker de potentie had om de top 20 te bereiken.

Hij ruilde het topsportbestaan in voor het ‘normale’ leven, al bleef squash altijd een rol spelen. Onlangs werd hij met dubbelpartner Sebastiaan Weenink Nederlands Kampioen dubbel, een teken dat de inmiddels 34-jarige Hoevenaars de sport nog altijd in de vingers heeft.

“Het squashen is mij met de paplepel ingegoten door mijn vader”, vertelt Hoevenaars over zijn eerste stappen binnen de sport. “Hij nam mij en mijn broer al mee naar de baan vanaf dat we een jaar of vier waren. Als hij dan een wedstrijd speelde, speelden wij in het hokje naast hem. Vanaf mijn negende ben ik vervolgens zelf echt begonnen en op mijn tiende werd ik direct Nederlands kampioen voor de jeugd tot elf jaar. Zo is het balletje gaan rollen en daarna ben ik tot de onder de 23 kampioenschappen eigenlijk altijd Nederlands kampioen geworden.”

Wonen in het buitenland
Hoevenaars blijkt dus al vroeg talent te hebben en begint vanaf zijn elfde al mee te doen aan Europese toernooien. Het maakt dat hij op zijn vijftiende besluit om te stoppen met school en volledig te gaan voor het profbestaan. Dat betekent ook dat hij in het buitenland gaat wonen. Hoevenaars woont onder andere in Australië, Zuid- Afrika en Engeland.

“Ik heb een fantastische tijd gehad in het buitenland. Als je op zo’n jonge leeftijd in het buitenland gaat wonen, weliswaar bij een gastgezin, word je snel volwassen. Ik leefde echt het bestaan van een topsporter. Ik trainde twee, soms drie keer per dag, lette goed op mijn voeding en slaap. Ik deed er alles voor.” 

Dit gaat heel lang goed, totdat Hoevenaars op zijn 22ste, vrij plotseling, besluit te stoppen. 

“Ik stond op het punt om het vliegtuig in te stappen naar Italië voor een competitie toen ik mijn ouders huilend opbelde dat ik wilde stoppen. Squash is een vrij kleine sport waar helaas, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tennis, weinig geld in omgaat. Ik moest dus iedere maand bij mijn ouders aankloppen voor geld, wat ze overigens altijd met liefde hebben gedaan. Alleen wil je op een gegeven moment je eigen boterham verdienen en niet meer afhankelijk zijn”, licht hij zijn besluit toe. 

Jeugd inhalen
Er volgt een periode waarin Tom Hoevenaars zijn deels gemiste jeugd inhaalt. Waar hij voor het stoppen lette op zijn eten en niet of nauwelijks alcohol dronk, laat hij dat strakke regime los. Hoevenaars komt zo’n twintig kilo aan. Wel start hij direct nadat hij gestopt is met squashen met werken bij het schoonmaakbedrijf van zijn vader. Hij werkt in de schoonmaak zelf, maar ook in het magazijn en op het kantoor.

“Vervolgens kwam er een pand vrij in een nieuwe winkelcentrum en heb ik daar zo’n zes jaar een restaurant gerund. Inmiddels had ik het squashen ook weer beetje bij beetje opgepakt. In de eerst periode na mijn besluit om te stoppen heb ik heel weinig gespeeld, maar het werd steeds weer wat meer.”

“Op mijn 26e ben ik weer in de eredivisie gaan spelen en enkele jaren later ben ik fulltime squashlessen en clinics gaan geven. Zo ben ik toch weer het wereldje ingerold en was ik weer fulltime met squash bezig”, vertelt Hoevenaars over zijn terugkeer in de squashwereld. “Vanwege covid is dat allemaal weer wat stiller komen te liggen, waardoor ik weer een andere baan heb aangenomen.”

Rivaal
Een paar maanden geleden nam zijn vroegere rivaal Sebastiaan Weenink contact op met Hoevenaars: “Hij vroeg me om samen mee te doen aan het NK dubbel. Ik heb die vroeger wel vaker gewonnen, maar hij nog niet. Het was hoogstwaarschijnlijk een eenmalig ding, maar het was leuk om met je concurrent van vroeger samen te spelen en Nederlands kampioen te worden.”

Waar squash in de hoogtijdagen van Tom Hoevenaars nog een vrij populaire sport in ons land was, lijkt dat nu steeds meer af te nemen. Dit komt niet in de laatste plaats door de komst van de relatief nieuwe sport ‘padel’. 

Toch wil Hoevenaars een lans breken voor de sport die hij zo’n warm hart toedraagt: “Het wordt nu een beetje gezien als een sport voor oude mensen en dat terwijl het een ontzettend veelzijdige sport is. Het is zowel dynamisch als technisch, er zijn veel regels en je oog-, hand-, voetcoördinatie moet goed zijn. Bovendien verbrand je ontzetten veel calorieën.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden