• De 22-jarige Teun Toebes met zijn huisgenoot Ad.
• De 22-jarige Teun Toebes met zijn huisgenoot Ad. Foto: Marijke Krekels

Teun Toebes bezoekt verpleeghuis Lingesteijn

Algemeen 1.121 keer gelezen

LEERDAM • De 22-jarige Teun Toebes woont al ruim een jaar op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. Hij schreef er het boek ‘VerpleegThuis’ over, wat inmiddels bovenaan de bestseller top 60 prijkt en geeft nationaal en internationaal lezingen over zijn visie op onze zorg voor mensen met dementie.

Afgelopen maandag was hij, op uitnodiging van Rivas, te gast bij verpleeghuis Lingesteijn in Leerdam en de boodschap was duidelijk: “Wij moeten als samenleving anders gaan aankijken tegen mensen met dementie.”

Er wordt vaak gezegd dat werken in de zorg een ‘roeping’ is. Dit gaat zeker op voor Teun Toebes. Als kind fietste hij door de buurt met een geel hesje, op zoek naar gewonde mensen die hij kon helpen. Los van het feit dat hij nooit iemand heeft gevonden, tekent het zijn natuurlijke fascinatie voor hulpverlening.

Stage in verpleeghuis
Toebes vertelt tijdens zijn presentatie: “Ik wilde eigenlijk ambulanceverpleegkundige worden. Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige moest ik stage gaan lopen in een verpleeghuis. Omdat dit nu eenmaal moet, zei men op de opleiding. Ik wilde dit niet en was dus eigenlijk van plan om te stoppen met mijn opleiding. Mijn moeder heeft me, achteraf gelukkig, overgehaald om het toch te proberen.

Op die plek ervaart Toebes de, in zijn ogen, verkeerde visie op zorg voor mensen met dementie die er in dit land heerst. Hij legt uit: “Ik raakte bevriend met één van de bewoners: John. We kregen zo’n hechte band dat ik op een gegeven moment de enige was die zijn snor nog mocht knippen. Ik nam hem elke vrijdag mee in de auto naar de McDonald’s om een milkshake te halen, tot ik op een dag terugkwam en mij gevraagd werd of ik wel een aansprakelijkheidsverzekering had in plaats van dat het ging over hoe leuk we het hadden gehad.”

Het is volgens Toebes één van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat van mensgerichte zorg onvoldoende sprake is. Hij legt uit: “Ik heb het idee dat we als verplegers soms functioneren als een veiligheidsdienst, alles moet maar juridisch afgedekt zijn. In bepaalde verpleeghuizen mogen mensen met dementie geen kleed op de grond, want daar kunnen ze over struikelen. Ze mogen niet naar buiten, want dan lopen ze weg, ook als er buiten nog een groot hek om het terrein staat. Zelfs voor een basale behoefte als naar het toilet gaan moet je toestemming vragen.”

Sociale dood
Toebes vervolgt: “Wanneer je de diagnose ‘dementie’ krijgt, lijkt het nu net alsof je een sociale dood sterft. Je mag niets meer zelf beslissen en er is dus totaal geen sprake meer van gelijkwaardigheid. Het feit dat je lijdt aan deze ziekte zou niet moeten mogen betekenen dat je als minderwaardig wordt gezien.”

Als het aan Toebes ligt gaan dit soort zaken snel veranderen. Hij benadrukt dat zijn boek geen aanval is op de mensen die zorg verlenen. Toebes’ grootste doel is om het gesprek op gang te helpen, iets wat deze middag in Leerdam alvast goed lijkt te lukken. 

Impact
Waar Toebes groot denkt en het liefst zou willen dat bewoners van een verpleeghuis zelf kunnen bepalen wanneer ze naar buiten mogen, ziet het personeel vooral kleine dingen die direct voor verbetering vatbaar zijn: “Als ik zo de dialoog op gang kan helpen, ben ik al heel blij”, aldus Toebes.

Het feit dat zijn boek zo goed verkocht wordt is een bevestiging van de impact die Toebes maakt.

Op Instagram (18.000 volgers) en LinkedIn (23.000 volgers) houdt hij zijn volgers op de hoogte van zijn leven in het verpleeghuis met zijn ‘huisgenoten’, zoals hij de bewoners steevast blijft noemen. Hoe lang hij nog in het verpleeghuis blijft wonen weet Toebes niet. “Iemand met dementie weet immers ook niet hoe lang hij of zij er nog zit.” 

Voor het Rivas-personeel heeft Toebes ook nog een boodschap: “Jullie zijn mensen met een hart voor de zorg. Blijf wie je bent en wordt niet je functie. Jullie menselijkheid is waar mensen met dementie het meest aan hebben.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden en mede-beheerder Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 5 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 8 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden