Afbeelding
Foto: 123RF.com

Raad Vijfheerenlanden zet streep door tien procent meer ozb

Algemeen 1.101 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De raad van Vijfheerenlanden zette afgelopen week vrijwel unaniem een streep door de verhoging van de onroerende zaakbelasting met tien procent.

Burgemeester en wethouders wilden het extra geld gebruiken om de financiële positie van de gemeente te versterken. Donderdag bleek tijdens de raadsvergadering dat de partijen hier mordicus tegen zijn. 

Het felste verzet kwam van coalitiepartij VVD. Hanneke van der Leun benadrukte resoluut: “Tien procent verhoging van de ozb is onbespreekbaar.” De liberalen kwamen daarom ook met een voorstel om de verhoging terug te brengen naar nul. 

Onaanvaardbaar
Zo ver ging het CDA niet. “Deze forse stijging is voor ons onaanvaardbaar”, stelde Marieke van der Spek. “Op papier zijn onze inwoners misschien vermogender geworden, maar dat betekent niet dat zij dit maandelijks kunnen missen.”

Voor het CDA zeker zo belangrijk: het signaal richting de overheid dat tekorten bij de gemeente opgehaald zouden kunnen worden bij de inwoners. Van der Spek verwees daarmee naar het feit dat Vijfheerenlanden minder geld van het rijk tegemoet gaat zien. “Waarom zouden ze dit heroverwegen, als we deze stap zetten?”

Pleidooi
Tegelijkertijd accepteerde ze een bescheidener verhoging. Samen met ChristenUnie en PvdA diende het CDA een voorstel in voor een stijging van drie procent.

CDA-wethouder Maks van Middelkoop ging niet mee in het pleidooi van zijn partijgenoot. “Als het dak stuk is, moet je het repareren als de zon schijnt”, bracht hij in. “Volgend jaar schijnt de zon nog, daarna gaat het regenen. Daarom moeten we nu werken aan vermogensopbouw ,zodat het financiële plaatje er voor onze opvolgers beter uitziet. Als zij straks noodgedwongen het mes moeten zetten in voorzieningen, dan doet dat meer pijn dan meer ozb per jaar. Daarom vraag ik u toch het collegevoorstel te steunen.”

Andere boodschap
De enige partij die zich vierkant achter het college schaarde, bleek GroenLinks. Erik van Doorn: “Het klinkt goed, om tegen onze inwoners te zeggen dat we voor hen de gevolgen na het Niemans-debacle beperken. Dat hebben we beloofd aan het begin van het jaar. GroenLinks heeft deze belofte echter nooit uitgesproken.”

Hij vervolgde: “Als enige partij hebben we helaas een andere boodschap. Voor bezitters van een modaal huis van 350.000 euro gaat het om een prijs van een kop koffie buitenshuis per maand. Juist degenen in een sociale huurwoning, die elke maand kijken wat ze tekort komen, juist zij merken niets maar dan ook niets van deze ozb-verhoging. Hoe meer je bezit, hoe meer voordeel je hebt; dat houdt het schrappen of verminderen van de verhoging in.”

Kop koffie
Steun kwam er niet, wel kritiek. Van der Leun: “U gooit alle woningbezitters op één hoop als rijke mensen. Van sommigen is het pensioen al tien jaar niet geïndexeerd. Zij missen al een kwart van hun inkomen. Een kop koffie buitenshuis kunnen ze niet al meer betalen.”

De grote meerderheid van de raad stemde uiteindelijk in met het voorstel van CDA, ChristenUnie en PvdA om de ozb met drie procent te verhogen.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden