• Harmonie Orkest Excelsior repeteert voor het concert.
• Harmonie Orkest Excelsior repeteert voor het concert. Foto: Herman van der Horst

Harmonie orkest Excelsior Vianen geeft concert

Algemeen 335 keer gelezen

VIANEN • Harmonie orkest Excelsior uit Vianen mag vrijdag 19 november na tweeënhalf jaar eindelijk weer een concert geven. En dus kijkt het hele orkest, inclusief voorzitter Irka Heestermans, reikhalzend uit naar het najaarsconcert dat zal plaatsvinden in Theater Helsdingen in Vianen.

“Wij hebben er alles aan gedaan om er een mooie avond van te maken”, vertelt Heestermans enthousiast over het najaarsconcert. Harmonie orkest Excelsior bestaat dit jaar al 122 jaar en heeft 37 leden. In tegenstelling tot een fanfare bestaat een harmonieorkest niet uitsluitend uit koperblazers, saxofoons en slagwerkers, maar ook uit houtblazers. Bij Harmonie orkest Excelsior zijn zowel jongere als oudere muzikanten actief. “De twee oudste mensen zijn 77 jaar oud en de jongste is dertien. Er is dus veel leeftijdsvariatie.”

Hoewel de coronapandemie ‘pas’ anderhalf jaar rondwaart, heeft het harmonieorkest uit Vianen veel langer stil moeten zitten. “Wij hadden ons eind 2019 al helemaal voorbereid op het voorjaarsconcert dat we in april 2020 zouden geven. Maar op 16 maart 2020 ging alles op slot en nu zijn we tweeënhalf jaar verder sinds ons laatste concert op het podium.”

Daarbij moet aangetekend worden dat het orkest in juli twee kleinere buitenconcerten heeft gegeven. “Bij het Hof van Helsdingen en in Blankenborch”, zegt Heestermans.

Lockdown
Tijdens de lockdown mocht het orkest niet samenkomen. Desondanks probeerden ze om toch muziek te blijven maken. “Onze dirigent, René de Jong, heeft in die periode muziekstukken gedirigeerd en opgenomen. De muzikanten konden thuis hun partijen opnemen, waarna Isabelle Eigenraam alles onder elkaar monteerde en deelde via Facebook. Dit was erg leuk om terug te zien. Op deze manier zijn we toch bij elkaar gebleven en hebben we geen verloop gehad”, aldus de voorzitter.

Het orkest hoopte steeds net als zoveel anderen dat de besmettingen uitbleven, zodat er weer concerten georganiseerd mochten worden en er weer gerepeteerd kon worden. “We hebben geroeid met de riemen die er waren. Gelukkig mocht iedereen na verloop van tijd weer naar het repetitiegebouw komen. Hier bleven we op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. De dwarsfluiten hielden zelfs twee meter afstand, omdat zij de toon naar buiten aanzetten”, vertelt Heestermans. 

Het moment dat het orkest voor de eerste keer weer samen mocht komen, was erg bijzonder. 

“Elkaar weer zien was echt heel erg leuk. We spraken elkaar natuurlijk wel eens, maar toen we binnenkwamen had iedereen zoiets van: ‘Jeetje, wat een tijd geleden!’. Het was voor ons ook zaak om weer op conditie te komen, omdat de lipspanning na een jaar wel minder was”, zegt Heestermans lachend.

Najaarsconcert
Het najaarsconcert in Theater Helsdingen in Vianen, dat gratis toegankelijk is, heeft een zeer gevarieerd en vlot programma. “We beginnen met een leuke openingsmars en spelen bijvoorbeeld muziek uit Lord of the Rings. Daarnaast komen er stukken van The Flying Doctors, Baba Yetu en de medley van Tina Turner voorbij”, somt Heestermans op. “Het concert bestaat uit een programma met negen nummers en is echt voor jong en oud.”

“We hebben er enorm veel zin in om na tweeënhalf jaar weer op het podium te staan”, stelt Heestermans, die het publiek van harte uitnodigt om te komen luisteren. Bezoekers van het concert moeten een geldige QR-code kunnen laten zien. “Alleen bij de ingang van het theater, daarna is het niet meer noodzakelijk om dit te tonen”, aldus de voorzitter. 

Het concert vangt aan om 20:00 uur. Omdat de horeca na dit tijdstip moet sluiten, is er geen pauze tijdens het concert.

Erwin Westerlaken

Erwin Westerlaken, redactiecoördinator Het Kontakt-Altena

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 15 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 18 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden