Afbeelding

College Vijfheerenlanden: noodopvang vijftig tot zeventig asielzoekers of (tijdelijke) opvang statushouders

Algemeen 1.647 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Met de crisisopvang van vijftig tot zeventig asielzoekers of de (tijdelijke) opvang van statushouders willen burgemeester en wethouders van Vijfheerenlanden helpen om druk op de overvolle asielzoekercentra in Nederland te verlichten.

Dit voorstel besprak de gemeenteraad donderdagavond in beslotenheid, waardoor onduidelijk is wat er uiteindelijk hierover besloten is. Het college gaf in het voorstel aan via twee sporen een aanbod te doen aan de landelijke overheid.

De eerste optie is het regelen van noodopvang, onder de voorwaarde dat deze kleinschalig is. ‘Maximaal vijftig tot zeventig personen. Met de (crisis)noodopvang kan de komende periode worden bijgedragen aan een humane opvang van asielzoekers en wordt bijgedragen aan het oplossen van de acute asielopvangcrisis’, stellen burgemeester en wethouders in het voorstel.

Voorwaarde
De tweede mogelijkheid is de (tijdelijke) opvang van statushouders. Het college stelt hierbij als voorwaarde dat een deel van de 15 miljoen euro die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor gemeenten die deze opvang bieden naar Vijfheerenlanden komt.

Eén van deze twee opvangnormen kan volgens het college door de gemeente worden uitgevoerd. ‘De realisatie van de asielopvang moet binnen een dusdanig korte periode worden vormgegeven, dat de uitvoering van beide opvangvormen organisatorisch niet haalbaar is.’

Inwoners
Burgemeester en wethouders vermelden daarnaast in het voorstel dat voor beide vormen van asielopvang geldt dat dit alleen samen met de inwoners van Vijfheerenlanden kan worden gedaan.

‘Omdat het daadwerkelijk realiseren van opvangcapaciteit ingrijpende gevolgen kan hebben voor inwoners wil het college voorafgaand aan mogelijke besluitvorming de raad informeren en in de gelegenheid stellen wensen en of bedenkingen ter kennis van het college te brengen. 

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden