• Mensen met financiële problemen kunnen in sommige gevallen een beroep doen op gemeentelijke regelingen.
• Mensen met financiële problemen kunnen in sommige gevallen een beroep doen op gemeentelijke regelingen. Foto: stockfoto

Vijfheerenlanden-pas, inlooppunten en hogere draagkrachtgrens voor minima

Algemeen 618 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Met de invoering van een Vijfheerenlanden-pas, het verhogen van de draagkrachtgrens voor regelingen voor mensen met een laag inkomen en het realiseren van laagdrempelige inlooppunten voor minima in Leerdam en Meerkerk breidde de gemeenteraad donderdag het Actieplan Armoede en Schulden uit.

De raad gaf eerder dit jaar unaniem opdracht aan het college om zo’n actieplan op te zetten. Het doel: schulden preventief aanpakken en armoede voorkomen.  Donderdagavond stond de bespreking van het resultaat op de agenda van de raadsvergadering. Er was breed waardering voor het stuk, maar voor meerdere partijen ging het niet ver genoeg.

Joop van Montfoort (PvdA): “Voor ons ligt een krachtig actieplan, waarmee wordt ingezet op preventie en vroegsignalering. Dat is goed, maar het biedt helaas onvoldoende voor mensen die nu in armoede leven en prijsstijgingen op zich af zien komen.”

Gevarenzone
Hij diende daarom, mede namens meerdere andere partijen, twee aanpassingen van en twee toevoegingen aan het actieplan in. De eerste was de verhoging van de draagkrachtgrens van 120 naar 130 procent. “Een behoorlijk grote groep kan hiermee geholpen worden om uit de gevarenzone te blijven.”

Alleen SGP, Lokaal Alert en VVD stemden hier niet mee in en dus werd de wijziging aangenomen.

Vijfheerenlanden-pas
Unanieme steun was er wel voor de tweede aanpassing, waarmee burgemeester en wethouders werd opgedragen een zogenaamde Vijfheerenlanden-pas in te voeren. Van Montfoort: “Gezinnen met een minima-inkomen kunnen met deze pas via stichting Leergeld wel sporten, een theater of museum bezoeken of een dagje naar het zwembad te gaan.”

Van Montfoort stipte daarnaast de goede ervaringen met het laagdrempelige inlooppunt in de wijkwinkel in de Prenter in Vianen. “Het laat zien dat nabijheid en vertrouwdheid succesfactoren zijn om in contact te komen met mensen die een hoge drempel ervaren om hulp te zoeken.”

Voedselbank
In een raadsbrede gesteunde motie riepen PvdA, VHL Lokaal, D66 en GroenLinks het college op om te onderzoeken of ook in Leerdam en Meerkerk dergelijke inlooppunten kunnen komen. “De Voedselbank in Leerdam zou een kansrijk alternatief kunnen bieden.”

Last but not least besloot de meerderheid van de raad - ChristenUnie, VVD en D66 stemden tegen - de Stichting Weekje Weg nog twee jaar te ondersteunen vanuit het Fonds Armoede en Schulden en de organisatie te steunen bij hun zoektocht naar cofinanciering.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden