Ferd de Waal is klaar met het schrijven van zijn boek, 'Voetbal overleeft altijd'.
Ferd de Waal is klaar met het schrijven van zijn boek, 'Voetbal overleeft altijd'. Foto: Cees Hoogteyling

Oud-notaris De Waal duikt in het voetbalverleden met zijn boek ‘Voetbal overleeft altijd’

Algemeen 1.318 keer gelezen

WEST BETUWE • Ferd de Waal, geboren en opgegroeid in Geldermalsen, jaren notaris in Rumpt, lid van Rotary Club Geldermalsen en bestuurslid Historische Kring West Betuwe. Een van de eerste bestuursleden Cultureel Centrum de Pluk, was in zijn jeugdjaren voetballer bij GVV en MVV’58. Ferd heeft als notaris altijd verenigingen met raad en daad bijgestaan. We mogen wel zeggen, wie kent Ferd de Waal eigenlijk niet. Stil zitten is niets voor hem. Hij heeft nu ‘Voetbal overleeft alles’ geschreven. De geschiedenis van GVV, MVV’58 en voetbalvereniging Tricht gebundeld.

Ferd de Waal verwacht, dat het boek voor de kerst te koop is.  Hij vertelt hoe hij tot het schrijven van dit boek is gekomen. “Ik kreeg het verzoek van de Historische Kring een artikel te schrijven over de voetbalverenigingen in de oude gemeente Geldermalsen. Dat was dus GVV, MVV’58 en Tricht. Het artikel zou geplaatst worden in het jaaroverzicht. Ik dacht dat het een aantal pagina’s zou moeten worden. Ik was wel teleurgesteld, het hoefde maar een twee of drie ‘A-viertjes’ te worden. Tijdens mijn onderzoek in de archieven, ontdekte ik zulke mooie verhalen waarvan niemand waarschijnlijk nog weet dat ze zijn gebeurd. Ik was snel over mijn teleurstelling heen. Ik besloot een boek te gaan schrijven. Ik ben verder in de archieven gedoken. Steeds weer nieuwe verhalen. Ik heb wel ruim duizend kranten berichten gelezen, over het voetballen in Geldermalsen, Tricht en Meteren. Verhalen die voor mijn gevoel als oud-voetballer best weer eens vertelt mogen worden.”

Belangrijke personen
Ferd vertelt, dat er door de tijden heen, bij iedere vereniging, personen zijn geweest en nog zijn, die voor de vereniging van onschatbare waarden zijn of zijn geweest. Zo is er voor de oprichting van GVV in mei 1930, al een voetbalvereniging geweest. Dat waren de Geldermalsense Boys. Dat is ook in Tricht het geval. De eerste vereniging werd opgericht in 1919 en in 1939 was het gedaan met de Trichtse club. Op 31 mei 1944, werd de huidige Trichtse Voetbalvereniging opgericht. De club ging spelen op de zondag. In 1964 besloot men op zaterdag te gaan spelen. Ook MVV kent zijn spraakmakende gebeurtenissen. Het was politieman Speldekamp, die de aanzet heeft gegeven om het voetballen te starten in het dorp. Het verhaal gaat dat er zoveel ruiten sneuvelde door de voetballende jeugd, dat er een speelveldje werd gecreëerd. Door de grote belangstelling, werd er een voetbalclub opgericht.

We kunnen het nu bijna niet meer geloven. In de beginjaren, werd er bij een boer op het weiland gevoetbald. Voor de wedstrijd moesten eerst de koeienvlaaien worden opgeruimd. De voetbalschoenen werden schoongemaakt onder de pomp die drinkwater op pompte voor de koeien. Voor Ferd is het belangrijk dat we die verhalen niet vergeten.

Als voetballer
Fred: “Ik ben verknocht aan voetballen. Mijn vrouw Ria wat minder. Ze heeft me altijd voor deze sport de ruimte gegeven. Ook in de jaren van verkering, toen ik zondags ging voetballen. GVV is voor mij alles. Toch heb nog een jaar voor MVV gevoetbald. Jan Berendse zat toen in het bestuur, die heeft mij overgehaald. Van dat ‘ja’ tegen hem had ik gauw spijt. Ik ging nooit trainen en werd niet opgesteld in het eerste bij MVV. Al zeg ik het zelf, ik maakte nogal eens een doelpunt. Terug bij GVV ging ik weer volop trainen. Ik heb alles meegemaakt, kampioensfeesten en degradaties. Dat hoort bij het leven.”

Bedrijfscompetitie
“Op de zomeravonden werd er bedrijfsvoetbal gespeeld. Geweldige avonden. Sociale verbroedering. Hierover schrijf ik met een zijsprongetje naar de bedrijven. Iets van hun geschiedenis. Vervlogen tijden van De Schakel, De Ster en de Chamotte Unie.

Mooie verhalen heeft dat opgeleverd. Daarom ‘Voetbal overleeft altijd”.

Opbrengst
De netto-opbrengst van het boek is voor de verenigingskas. Ferd: “Ik hoef er niet aan te verdienen. De verenigingen verkopen het boek met veel foto’s en vierhonderd pagina’s. Kempkes drukkerij zorgt voor de techniek en Victor Asselberghs heeft naar de tekst gekeken.”

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden