• In 2019 werd de laatste Lichtjesavond Leerdam gehouden.
• In 2019 werd de laatste Lichtjesavond Leerdam gehouden. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Lichtjesavond Leerdam: ‘In liefde verbonden’

Algemeen 698 keer gelezen

LEERDAM • Nog ruim een maand en dan wordt de Lichtjesavond voor Leerdam en omgeving weer gehouden.

De decembermaand is voor veel mensen een periode van samenzijn met familie en vrienden. Voor nabestaanden is het gemis van een dierbare rond de feestdagen dan ook extra groot. Voorgaande vijf jaren organiseerde de LBV Vereniging voor Uitvaartbegeleiding de Lichtjesavond in Leerdam, een speciale avond. Het bestuur van genoemde vereniging heeft echter gemeend dat de organisatie van de Lichtjesavond hun mogelijkheden overstijgt, met name vanwege de aansprakelijkheid voor mogelijke calamiteiten. 

Daarom is er in het Coronajaar 2020 een stichting in het leven geroepen, Stichting Lichtjesavond Gemeente Vijfheerenlanden, om de Lichtjesavond niet verloren te laten gaan. 

“Zo willen we samen met de vele vrijwilligers nabestaanden graag een ‘hart onder de riem steken’ door op 9 december iets speciaals te doen. Vanaf 18:30 uur is iedereen welkom voor de ‘Lichtjesavond’”, legt Ben de Weerd uit.

Iets extra’s
Het begon zeven jaar geleden. Het viel Ben op dat er rond de kerstperiode veel nabestaanden naar de begraafplaats kwamen om een kerststukje bij het graf van hun dierbare te zetten en hij merkte op dat er in deze periode extra behoefte is aan herdenken en gedenken.

“Omdat we begaan zijn met het gemis, willen we graag iets extra’s doen. We willen iedereen een warm welkom bieden en de gelegenheid geven om hier samen te komen.”

Dat mensen dit initiatief waarderen blijkt uit het feit dat het ieder jaar drukker wordt. “Het geeft heel veel voldoening om te zien dat het bezoekersaantal op deze speciale avond elk jaar groeit. Ieder jaar denken we na over wat we kunnen doen om deze avond nog specialer te maken”, zegt Ben.

Sfeervol
Het is een bijzondere en vooral sfeervolle avond. Alle hoofdwegen op de begraafplaats worden verlicht, er zijn vuurkorven en er worden lichtjes uitgedeeld om bij het graf te plaatsen. Er komt een grote pagode-tent om eventueel te schuilen of op te warmen met warme chocolademelk of glühwein met een stukje troostkoek of warme oliebol. Een aantal koren, zal op ingetogen wijze, gepaste nummers ten gehore brengen.

Vele medewerkers en vrijwilligers zijn tijdens deze avond aanwezig. Door de speciale sfeer willen ze er ieder jaar bij zijn. 

“Ditzelfde geldt voor nabestaanden: als je eenmaal bent geweest op de Lichtjesavond dan wil je er het volgende jaar ook weer bij zijn. Het is overigens ook mogelijk om deelgenoot te zijn van deze speciale avond als je geen banden hebt met de algemene begraafplaats, iedereen is welkom. Als alle bezoekers om 21:00 uur naar huis zijn gegaan dan zie je over de hele begraafplaats kaarsjes branden, dat is zo’n indrukwekkend gezicht”, weet Ben uit ervaring.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden