Bart de Groot met zijn vogelteladministratie.
Bart de Groot met zijn vogelteladministratie. Foto: Levien Vermeer

Bart telt 52 grote witte reigers op slaapplaats op de Zuiderlingedijk

Algemeen 291 keer gelezen

ASPEREN/ HEUKELUM • Erelid van Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden Bart de Groot (78) uit Heukelum is een bevlogen vogelteller.

Het is een kwartier na zonsondergang en de westelijke hemel kleurt rood-oranje ondanks een dreigend grijs wolkendek. Op de Zuiderlingedijk tussen Asperen en Heukelum is te zien hoe de grote witte reigers terugkeren naar hun slaapplaats in de hoge bomen bij een kleine plas. Met twee, drie tegelijk, komen ze aanzwieren, draaien een rondje en landen op een tak. Niet altijd de goede, want soms vliegt er weer één op om iets verder te landen. 

In de snel invallende duisternis lichten de grote vogels helwit op. Vrijwilliger bij Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden Bart de Groot (78) uit Heukelum vertelt: “Vorige week heb ik ze met collega-tellers Henk Vermeer uit Asperen en Koos Maat uit Arkel allemaal geturfd, het waren er tweeënvijftig.” 

Daarnaast spotten de heren nog acht blauwe reigers. Op de site van de Vogelbescherming is te lezen dat in 2015 het aantal broedparen van grote witte reigers in Nederland op bijna 250 werd geschat. Bart is ook betrokken bij de watervogeltelling. 

Huismus
“Van september tot april gaan we regelmatig de Linge en de Koornwaardse plas op met de zalmschouw van Dirk Fey. Ook zijn broer Hannes en plaatsgenoot Teus Ravesteijn doen mee. Recent zijn er honderd tweeëndertig aalscholvers waargenomen in de bomen rond de slaapplaats in de Koornwaard”, vertelt hij.

Daarnaast doet hij driemaal per jaar mee aan de zogenaamde MUS-telling (Meetnet Urbane Soorten). “Zo weten we bijvoorbeeld dat na een jarenlange afname van de huismus tussen 1990 en 2000 het aantal in Nederland is gehalveerd. De laatste twintig jaar blijft het aantal broedparen vrij constant op ruim 600.000. De huismus is na de merel de meest algemene broedvogel van Nederland.” 

Op 24 april werden 21 huismussen genoteerd op de lijst van de MUS-telling in Heukelum, en op 7 juni twaalf stuks. In totaal worden er maar liefst vijftig soorten genoemd die gezien en/of gehoord zijn, ook minder bekende namen als Cetti’s Zanger, Fitis en Tuinfluiter.

Vogels spotten
Op de afgelopen jaarvergadering van de Natuur- en Vogelwacht ontving Bart tot zijn verrassing het erelidmaatschap. Dat is niet zo gek gezien zijn inspanningen.

Hij zit in de excursie -, planten- en vogelwerkgroep en voert de ledenadministratie. De voormalige hoofd researchmedewerker werkte 41 jaar in een laboratorium bij kernfusieonderzoek. 

In 2001 volgde hij de IVN-natuurgidsencursus. “Ieder jaar gaan we in september met een groep een week naar Texel, vogels spotten. Zodra ik de datum bekend heb gemaakt zit de excursie binnen twee weken vol, zo populair is die.” Meer informatie: www.sovon.nl en www.natuurcentrum.nl.

MUS-telling
Een van de vogeltellingen waar Bart de Groot zich voor inzet is de zogenaamde MUS-telling; Meetnet Urbane Soorten. Drie maal per jaar worden dan alle vogels die gedurende vijf minuten te zien en/ of te horen zijn op 12 plaatsen in Heukelum geteld.

Die telling wordt doorgegeven aan de vereniging voor vogelonderzoek Sovon. Met de verzamelde telgegevens berekent Sovon de trends en wordt de spreiding van vogels in beeld gebracht.

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden