Stagiaires Noa en Lotte (in het zwart) in actie.
Stagiaires Noa en Lotte (in het zwart) in actie. Foto: Levien Vermeer

Open Eettafel Lexmond versterkt de sociale cohesie

Algemeen 992 keer gelezen

LEXMOND • Het kan weer: genieten van een gezamenlijke maaltijd. Open Eettafel in Lexmond versterkt sociale cohesie.

Zo’n twintig jaar geleden begon de Open Eettafel als een initiatief vanuit de Seniorenraad in Lexmond, waarbij Riet van Rheenen en Riet Lemmen betrokken waren, weet Annie Peek (81) die vanaf het prille begin van de partij is geweest. “Ik mis eigenlijk nooit een maaltijd, en kijk er altijd naar uit om te gaan.” 

Destijds werd de maaltijd verzorgd door de keukenbrigade van het bejaardencentrum Open Vensters, en naar het oude Dorpshuis gebracht. Ruim tien jaar geleden zijn die formule en locatie gewijzigd. 

De Open Eettafel verhuisde naar Huis Het Bosch aan de Nieuwe Rijksweg. 

Beheerder Jan Kruis zegt: “Er kwamen eerst achttien bezoekers, en al gauw werden het er zestig. Het driegangenmenu wordt hier in huis samengesteld en gekookt, en uitgeserveerd door stagiaires van het Oosterlicht College in Vianen.” 

Coronatijd
Hij is blij dat hij zijn gasten weer kan ontvangen. “In coronatijd hebben we de maaltijden op inschrijving aan huis bezorgd, maar dat het nu weer hier kan, daar heeft iedereen naar toegeleefd.”

Jan krijgt hulp van zo’n zeven vrouwelijke vrijwilligers. Eén van de twee mannelijke vrijwilligers, Ad Wiebolt (79), zegt: “Dit is erg belangrijk voor de sociale cohesie en het geeft ons veel plezier.” Zijn vrouw Frieda (80) valt hem bij: “Het is een behoorlijk hechte groep en het is erg leuk om hier gezamenlijk te dineren. We hebben elkaar in coronatijd ontzettend gemist.” 

Vóór corona zagen veel van de aanwezige senioren elkaar gewoonlijk een aantal avonden per week. Frieda somt op: “De meeste mannen bij het Schuttersgilde en de dames vooral bij de rummikub-, canasta-, jeu de boules- en de borduurclub.”

Leuke stageopdracht
Kruis benadrukt dat de Open Eettafel de verbinding in het dorp bevordert, en de bezoekers een stuk gezelligheid biedt. “De meest kwetsbaren trekken zich op aan de midden in het leven staande ouderen. En bovendien biedt het ook nog een leuke stageopdracht.”

Docent Zorg en Welzijn van het Oosterlicht College Robin Lieftinck (37) vult aan: “Elke twee weken lopen telkens twee leerlingen uit het vierde leerjaar van de opleiding stage tijdens de Open Eettafel.” Vorige week waren dat Noa en Lotte, die met zichtbaar plezier de bezoekers bedienden. 

Robin vervolgt: “De leerlingen helpen in de bediening en de keuken, en we zien dit als een belangrijke kans voor hen om zich te leren inzetten voor een maatschappelijk project. Ze leren omgaan met de verschillende sociale aspecten en de communicatie met ouderen. Daarbij worden ze door Huis Het Bosch begeleid.” 

En Lieftinck ziet resultaat. “We merken vooral dat leerlingen zich socialer opstellen naar anderen toe. Daarnaast leren ze goede zorg te verlenen en komen ze in aanraking met activiteiten waarbij ze aan kunnen schuiven.” 

Gasten zijn altijd welkom
Het echtpaar Wiebolt nam vorige week woensdag een vriendin uit Nieuwegein mee. “We hebben ook weleens vrienden uit Engeland over, die kennen zoiets als dit niet hoor”, beweert Ad stellig.

Er is ook een gast uit Nieuw-Zeeland aanwezig, vriend van Bep Donker, een van de bezoeksters uit Lexmond. Ze vertelt: “In 2013 werd ik weduwe en vier jaar later had ik zo’n zin in een weekje vakantie. Toen ben ik met een single reis mee geweest, en daar hebben we elkaar ontmoet. Hij komt oorspronkelijk uit Dordrecht, maar woont al 67 jaar in Nieuw- Zeeland. Elk jaar komt hij zo’n vijf maanden hierheen.” 

Het zijn voornamelijk alleenstaanden die van de Open Eettafel gebruik maken tegen een bescheiden eigen bijdrage. 

Vrijwilliger Truus verzekert: “De Open Eettafel is niet aan leeftijd gebonden en gasten zijn altijd welkom.” Haar taak is het verzorgen van de prijsjes voor de bingo, na de maaltijd. De bingo heeft volgens Wiebolt de leuke bijkomstigheid dat er zo gespaard wordt om met het Kerstdiner iets speciaals te doen. Voor dat doel staat er ook een fooienpot op tafel. 

Kijk ook eens op: www.huishetbosch.nl.

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden