Afbeelding
Foto: Mimi van Rossem

Steun voor evaluatie aanpak verkeersveiligheid Emmalaan in Leerdam

Algemeen 560 keer gelezen

LEERDAM • Een meerderheid van de gemeenteraad in Vijfheerenlanden voelt wel voor een grondige evaluatie van de aanpak van de verkeersveiligheid van de Emmalaan in Leerdam.

Dat bleek deze week tijdens de commissievergadering, waar VHL Lokaal dit idee inbracht. “Er zijn veel zaken niet goed gegaan”, benadrukte Teus Meijdam namens de lokale partij. “Wij willen daar lering uit trekken, om te bezien hoe we in de toekomst met zulke projecten om moeten gaan.”

Daarnaast stelde hij van omwonenden gehoord te hebben dat de Emmalaan ondanks de aanpassingen niet zo veilig is geworden als zij gehoopt hadden. “Er dienen nog best veel zaken aangepakt te worden. Wij hebben gesproken met iemand die er verstand van heeft en die stelde dat er nog minstens anderhalve ton voor nodig is.”

Omwonenden
Het gaat daarbij volgens Meijdam om punten die zijn aangedragen door de werkgroep van bewoners en die ook in het oorspronkelijke plan stonden. “Gelukkig zijn er al wel gesprekken met omwonenden om dit aan te pakken. Wij vragen om extra geld beschikbaar te stellen als dat nodig mocht zijn.”

De andere raadsleden steunden het idee van een evaluatie, al werden er wel de nodige vragen gesteld over de precieze invulling. Namens de SGP hield Ton de Bruijn een pleidooi voor het plaatsen van flitspalen. “De reconstructie heeft een mooi resultaat opgeleverd, maar de snelheid wordt er niet door afgebroken. De dreiging van een boete als er flitspalen staan werkt aantoonbaar preventief.”

Openbaar Ministerie
Zo’n maatregel zouden ook andere fracties graag zien, maar de hoop werd meteen wel getemperd door onder anderen Harry Wolting (ChristenUnie): “Als het aan ons ligt, komen er flitspalen, maar daar gaat het Openbaar Ministerie over.”

Peter Heikoop (GroenLinks) wilde het desondanks niet meteen overboord zetten: “Zeker burgemeester en wethouders kunnen op dit punt best wat invloed uitoefenen.” Hij bracht daarnaast het voorstel van het realiseren van een 30-kilometerzone in, maar Meijdam was daar resoluut over. “De Emmalaan is een toegangsweg en dan mag dit wettelijk gewoon niet.”

Noodzakelijk
Alleen D66 wees het extra geld uittrekken voor aanpassingen aan de Emmalaan af. Jaap Breur: “Er is hier al zo’n 2,5 miljoen euro ingestoken. In Vijfheerenlanden zijn meer dan voldoende andere locaties waar de verkeersveiligheid in het geding is. Laten we kijken naar wat het meest noodzakelijk is en dat aanpakken. Het geld dat we hiervoor hebben is niet oneindig.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden