• Henk (links) en Gamze (midden) zijn erg enthousiast over hun deelname.
• Henk (links) en Gamze (midden) zijn erg enthousiast over hun deelname. Foto: Mimi van Rossem

Even voorstellen: het Kerntheater Leerdam

Algemeen 1.047 keer gelezen

LEERDAM • In aanloop naar de voorstellingen die door het Kerntheater Leerdam in november in het centrum van Leerdam worden gespeeld, worden er iedere week een aantal deelnemers voorgesteld.

Er wordt iedere dinsdagavond al druk gerepeteerd in Stadspodium Go voor het theaterspektakel ‘Eigenaerdige Streken’. Dit om er als vanouds weer een mooie voorstelling van te maken. 

Dit bijzondere wandel theaterspektakel wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de Stichting Kerntheater, en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Vijfheerenlanden en sponsoren. 

De titel van het theaterstuk ‘Eigenaerdige Streken’ is een verwijzing naar de historische schilderijen van het Hofje van mevrouw van Aerden. De rode draad van het verhaal dat op verschillende locaties wordt verteld, zijn de 17e eeuwse schilderijen die verzameld zijn door het Hofje. De leuke, mooie en soms ontroerende scènes zijn gebaseerd op de historische waarheid, met een flinke knipoog. De voorstellingen worden op verschillende locaties in het centrum gespeeld en natuurlijk ook in het Hofje. 

Het publiek gaat onder leiding van een gids vanaf de Houtloods wandelend langs de verschillende locaties. De regie is in handen van Monique Sentjens en Marene Ploeger.

Nieuwe spelers
Nel van Ziel, Kerntheater bestuurder, vertelt het bijzonder te vinden dat er iedere voorstelling weer nieuwe spelers meedoen. Eén van hen is Henk Jongbloed uit Vianen. Henk speelt de rol van één van de 17e eeuwse schilders. Hij deed eerder mee aan de toneelroute over Brederode in Vianen.

Jongbloed: “Maar daar was mijn rol zeer beperkt hoor. Leerdam is een totaal theater met een begin en een eind. Ik heb mij aangemeld bij het Kerntheater omdat mijn maat Ruud, die hier al eerder aan meewerkte, heel enthousiast vertelde over de leuke sfeer die hier hangt. En ik vind toneelspelen een leuke manier om eens met iets anders bezig te zijn naast het werk.” 

Gamze Ayyildiz is ook één van de nieuwkomers. Zij houdt van toneel en cultuur en volgde daarom in Utrecht theaterlessen. Maar omdat het in Utrecht lastig parkeren is, zocht zij iets dichter bij huis. Toen zij hoorde over de doorstart van het Kerntheater nam zij gelijk contact op met Van Ziel en melde zich aan. 

Gamze: “Wat voelt dit goed, ik ben hier helemaal op mijn plek. Ik wist tijdens de kennismakingsavond meteen dat ik hier wilde blijven en mee wilde doen. Het is hier heel gezellig en ik hoorde er gelijk bij. En je mag hier fouten maken en jezelf zijn. Ik speel de rol van een 17e eeuwse feestganger. Erg leuk hoor! Het is de eerste keer dat ik voor publiek ga spelen en dat vind ik erg spannend.” 

De voorstellingen zijn op: vrijdagen 19 en 26 november om 19:30 uur en zaterdagen 20 en 27 november om 16:00 en 19:30 uur. 

Tickets zijn te bestellen via www.kerntheater.nl.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden