• Ben Heinink en Ellen Verburg op de lege Voorstraat: weer geen Paardenmarkt.
• Ben Heinink en Ellen Verburg op de lege Voorstraat: weer geen Paardenmarkt. Foto: André Bijl

Weer geen Paardenmarkt Vianen: ‘Wat een teleurstelling’

Algemeen 1.168 keer gelezen

VIANEN • Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt de Paardenmarkt in Vianen niet gehouden.

Een fikse tegenvaller voor inwoners, paardenliefhebbers en andere betrokkenen. Maar zeker ook voor het organiserende comité. “Volgend jaar gaan we er vol tegenaan.” 

Voorzitter Ben Heinink en secretaresse Ellen Verburg benadrukken de verbondenheid van Vianen met de Paardenmarkt. “Het is een prachtige traditie, een familiereünie, de dag dat de hele familie samenkomt. Iedereen verzamelt zich bij moeder, oma of ‘tante Toos’ voor een bakkie koffie en een oliebol en daarna gaat de hele familie naar de keuringen. ‘s Middags en ‘s avonds is iedereen te vinden bij het ringsteken – onder het zadel en met aanspanning – en de paardenshows.” 

Tussentijds wordt er traditiegetrouw genoten van paling en erwtensoep. “Een echte Vianees wacht tot de woensdag van de Paardenmarkt voor de eerste erwtensoep van het jaar wordt gegeten. Daar wijken ze gewoon niet van af. Het heeft even geduurd, maar inmiddels houden ook de plaatselijke supermarkten er rekening mee door voldoende spliterwten in te slaan.”

Feestdag
Maar de Paardenmarkt is veel meer dan de paardenkeuringen – met prijsuitreiking – het ringsteken en de beide paardenshows.

“Het is één grote feestdag voor de hele stad. In de loop der jaren werd het programma steeds uitgebreider. We hebben natuurlijk de warenmarkt op de Voorstraat en directe omgeving, de kermis op het evenemententerrein en niet te vergeten het kinderplein op het Valkenplein dat erg gewaardeerd wordt met ringsteken op pony’s, allerlei spelletjes, een springkussen en de kinderboerderij. Scouting Batenstein bouwt elk jaar een hindernisbaan.”

Op dinsdagavond voor de markt is er een lampionnenoptocht en ook de verlichting van de grachten is onderdeel van de festiviteiten. En vergeet het mastklimmen, het koekslaan en de oude ambachten aan de Kanaalweg niet. 

“De lampionnenoptocht is afhankelijk van het weer, maar ook dat is een feest. Als het meezit, doen er zo maar 3.000 mensen mee, een hele stoet waarin ook veel volwassenen en opa’s en oma’s meelopen. Buurtbewoners verlichten hun straten met lichtsnoeren en fakkels. Die hele week geniet iedereen van de kermis met op zaterdagavond het vuurwerk. Ook dat zijn elk jaar hoogtepunten.” 

Vrije dag
Het beste bewijs dat de Paardenmarkt een ‘volksfeest’ is, is misschien wel dat alle plaatselijke scholen hun leerlingen een vrije dag geven. “Helaas geldt dat niet voor middelbare scholen in de omgeving. Als bestuur hebben we brieven naar de directies gestuurd, maar men staat daar niet voor open.”

“Vroeger was men soepeler. Als kinderen vrij vroegen, omdat ze meededen aan de keuring was daar begrip voor. ‘Dan moet je de volgende dag wel een paar oliebollen voor me meenemen’, zei zo’n directeur dan en daarmee was het geregeld. Veel enthousiaste leerlingen kunnen nu niet meedoen aan de keuringen en het ringsteken. Een enorm gemis.”

De Paardenmarkt werd zwaar getroffen door corona: zowel vorig jaar als dit jaar kon het evenement niet doorgaan. 

“Vorig jaar was het al een moeilijke beslissing. En dit jaar hoopten we zo dat het door kon gaan. We zouden herdenken dat 750 jaar geleden – in 1271 – de eerste Paardenmarkt werd gehouden. We hebben er zo naar uitgekeken en dan moet je het toch afzeggen. Vreselijk gewoon. We hebben tot het laatst gewacht, maar half augustus hebben we de knoop doorgehakt. De anderhalve meter gold nog, dat valt gewoon niet te regelen bij zo’n groot evenement. We kunnen ook de Voorstraat en binnenstad niet afsluiten, want het is een woongebied.”

“Bovendien waren er strenge regels voor de paarden. Op een gegeven moment konden we niet langer wachten, ook vanwege alle verplichtingen die je als organisatie aan moet gaan. We vinden het vreselijk jammer voor de inwoners en deelnemers. Gelukkig heeft iedereen er begrip voor, al krijgen we dit jaar meer vragen of het toch niet mogelijk was het evenement door te laten gaan. Maar ook onder de huidige coronaregels is dat niet mogelijk.”

Hard gelag
Ook voor de organisatie zelf was het een hard gelag.

“Je bent er het hele jaar mee bezig. Met het onderhoud en vervanging van materialen, de administratie, de vergunningen, alle contacten met deelnemers, muziekkorpsen en ga zo maar door. Ook op de dag zelf zijn we druk. We onderhouden contacten met de officiële instanties, de jury en de gasten, maken de uitslag van de loterij bekend – de opbrengst wordt gebruikt om alle kinderen gratis aan het kinderplein mee te laten doen – regelen de inschrijvingen en alles wat er zich verder maar voordoet, tot het terugbrengen van ‘verloren’ kinderen bij hun ouders.”

“‘s Avonds ruimen we alles weer op. Inmiddels is dat een geoliede machine: om 21:00 uur is de Voorstraat leeg. Het is een hele klus, maar het geeft veel voldoening. Doordat de mensen genieten, genieten wij ook. Je zet iets neer waar iedereen plezier aan beleeft. Wat een verschil met dit jaar. Nu lopen we op de dag van de Paardenmarkt met onze ziel onder de arm. Wel mooi om te zien dat het toch leeft: er wordt gewoon erwtensoep, oliebollen en paling verkocht op de Voorstraat.”

Na de recente versoepelingen heeft de organisatie er alles aan gedaan om zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan. “Vorig jaar werden alleen de grachten verlicht, ook de kermis kon op het laatste moment niet doorgaan. Dit jaar zijn de grachten verlicht en gaan de lampionnenoptocht, de kermis en het vuurwerk door. Daarnaast hebben we voor extra activiteiten gezorgd. Op vrijdagavond is er in de kolk een fly-board demonstratie en tijdens de lampionnenoptocht is er een lasershow op de Lekpoort.”

Litho
Ander goed nieuws is dat het comité ter ere van ‘750 jaar Paardenmarkt Vianen’ honderd litho’s van de bekende kunstenaar Jeroen Hermkens kreeg van de Boazbank. “Een ingelijste afbeelding van een blik op de Lekpoort met paarden erbij. Hermkens heeft hier op de Voorstraat zitten schetsen. Het resultaat is prachtig. De litho’s kosten 250 euro per stuk, we hebben er al 65 verkocht.”

De opbrengst is bedoeld voor de viering van de 751e Paardenmarkt volgend jaar. “Dan willen we wat extra’s doen. We denken aan een prachtige paardenshow of bijzondere attracties op de kermis. We zetten de teleurstelling van de afgelopen jaren om in nieuwe energie. We gaan er volgend jaar vol tegenaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden