• Scène uit een eerdere editie van Erich und Du.
• Scène uit een eerdere editie van Erich und Du. Foto: Aangeleverd

Erich und Du in Hoogstraatkerk in Leerdam

Algemeen 524 keer gelezen

LEERDAM • Deze week wordt de vijfde en laatste editie van Erich und Du gespeeld in de Hoogstraatkerk.

In de voorstelling ‘Vriheyt en is om geen gelt te coop’ staat de Leerdamse dominee Kees Boodt centraal. “Hij riep in zijn preken op tot verzet tegen de Duitsers. Hij heeft heel veel mensen geïnspireerd, hij was voor hen echt de ‘motor’ om in beweging te komen”, vertelt regisseur Mirjam Gosselink die samen met Tjoerd Zweije verantwoordelijk is voor de voorstelling. 

De predikant werd in 1943 opgepakt vanwege zijn openlijke anti-Duitse preken. Dominee Boodt werd geïnterneerd in het Oranjehotel, Kamp Vught, Sachsenhausen en Bergen-Belsen. Na de bevrijding overleed hij in juni 1945 als gevolg van zijn ernstig verzwakte gezondheid in een ziekenhuis in het Duitse Hildesheim.

“Vanuit Kamp Vught stuurde hij tientallen brieven naar zijn vrouw Richtje. Uit die brieven hebben we veel informatie gehaald om ons verhaal te kunnen vertellen”, zegt Gosselink die net als Tjoerd Zweije een rol in de voorstelling speelt. Het verhaal van de predikant en zijn vrouw vormt de rode lijn in Erich und Du. 

“Eerder gingen we altijd uit van de namen van de Leerdamse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog die op de gedenkstenen aan de Stationsweg staan. Nu komen die ook in de voorstelling voor, maar het gaat vooral om de vraag: welke mensen hebben iets betekend door hun verzet tegen de Duitsers? Wat heeft men in Leerdam gedaan om de vrijheid terug te krijgen?” 

Aangrijpend
Volgens Gosselink leidt dat tot een aangrijpende voorstelling. “Naast het verhaal van dominee Boodt en zijn vrouw laten we het lot van een aantal Joodse kinderen zien die in Leerdam ondergedoken hebben gezeten. Prachtig om te zien hoe ze hier opgevangen werden, maar tegelijk heel schrijnend omdat die kinderen gescheiden werden van hun ouders en bij wildvreemden achtergelaten werden. Wat moet dat voor hun ouders hebben betekend?”

Vanuit het verhaal over de Tweede Wereldoorlog worden er lijnen getrokken naar het heden. “Hoe ga ik om met vrijheid? Leef ik alleen voor mezelf of denk ik om anderen? Zou ik een vreemdeling in huis nemen? Natuurlijk zijn veel zaken die in onze tijd spelen niet te vergelijken met de vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, maar het thema ‘vrijheid’ is heel actueel.” 

Spelers en theatermakers zijn heel blij dat de voorstelling na een paar keer uitstel nu toch kan worden gespeeld. “Hetzelfde geldt voor de locatie: we vervangen ons vertrouwde Stadspodium Go voor de Hoogstraatkerk. Dat was tijdens de oorlog een belangrijke plek voor het opkomen voor onze en andermans vrijheid. Prachtig om nu gebruik te mogen maken van deze kerk.”

De voorstelling vindt plaats op 14, 15 en 16 oktober. Aanvang donderdag, vrijdag en zaterdag 20:00 uur, zaterdag is er ook een matinee om 15:00 uur. Er zijn nog kaarten - kosten 10,00 euro - beschikbaar. Reserveren via www.verzamelinge.nl.

André Bijl

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden