Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Derde plukdag Schoonrewoerd: peren, peren en nog eens peren

Algemeen 905 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Op drie locaties in Vijfheerenlanden werd zaterdag 2 oktober geplukt voor de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

Natuurlijk was er de vaste locatie, ‘main port Wiel van Bassa’, maar er waren vier vrijwilligers ook actief in de boomgaard van Nynke & Harold aan de Schaikseweg en twee van de plukkers reisden af naar Hei- en Boeicop om daar een aantal kisten fruit te plukken in een ‘gedoneerde’ boomgaard. 

Het werk en de doelen van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden spreekt de inwoners van Schoonrewoerd aan. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat er voor de derde zaterdag op rij zo’n vijftien mensen om half tien paraat stonden om aan de slag te gaan, maar ook uit het feit dat inwoners met boomgaarden die niet bespoten worden hun fruit willen doneren aan de stichting. 

Naast het gebied van de hoogstambomen rondom de Wiel van Bassa zijn er inmiddels vier andere eigenaren van boomgaarden die mee willen doen met het verwerken van fruit tot natuurlijk streekproducten.

Er werden tijdens deze derde plukdag vooral peren geplukt. Stoofperen, maar ook nog zeker 35 kisten met handperen. De teller op de website loopt in een sneltreinvaart op. Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden kan het maar amper bijhouden: “Nooit gedacht dat er zoveel animo en steun zou zijn voor dit project dat nog maar in de kinderschoenen staat. We gaan moedig voort met af en toe een groeistuipje.” 

De derde plukdag viel samen met de jaarlijkse oogst dag van het Zuid-Hollands Landschap; zij plukten bijvoorbeeld bij het strandje en in een boomgaard bij het parkeerterrein aan de Diefdijk. Daar werd in shifts gewerkt; des te meer hulde voor de vrijwilligers van de Heerlijkheid die met onderbreking voor koffie en lunch de gehele dag de ladder weer beklommen met als resultaat 140 kisten fruit in de koeling op Hoeve de Kruithof.

Meer informatie: www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden