• Jaqueline Hasselbank–van Leer, in het midden Hans van den Berg die letterlijk en figuurlijk het stokje doorgeeft, en Johan Boom.
• Jaqueline Hasselbank–van Leer, in het midden Hans van den Berg die letterlijk en figuurlijk het stokje doorgeeft, en Johan Boom. Foto: Mimi van Rossem

Buurtbeheergroep De Donk Leerdam heeft wensen genoeg voor de buurt

Algemeen 637 keer gelezen

LEERDAM • Na 25 jaar actief te zijn geweest bij de Buurtbeheergroep De Donk, heeft Hans van den Berg die naast de speeltuin aan de Donk woont, het stokje overgedragen aan drie andere buurtbewoners.

Bij zijn afscheid heeft Hans als afscheidscadeautje aan de buurt, in de speeltuin een mooi naambord laten plaatsen. Hans van den Berg vindt het na 25 jaar wel genoeg en draagt graag het stokje over aan zijn opvolgers. Natuurlijk kunnen deze altijd bij Hans terecht voor raad, maar niet meer voor daad.

Jacqueline Hasselbank–van Leer merkte hierover op: “Hans is uitgestapt, maar nog steeds betrokken bij de speeltuin.” 

Over het waarom hij stopt met de buurtbeheergroep is Hans duidelijk: “Ik heb mij jarenlang ingezet voor de buurt en deze speeltuin. Dit is inmiddels al de derde speeltuin die op deze plek is gerealiseerd. Er is veel veranderd en ook is er veel weg bezuinigd door de gemeente. Gelukkig is recent deze speeltuin helemaal vernieuwd, maar voordat alles rond was is er toch wel zo’n twee jaar van veel overleg met de gemeente aan vooraf gegaan.”

“En dat heb ik altijd met veel plezier gedaan hoor, maar ik heb zelf geen kinderen, en vind, zeker nu er zoveel verandert, dat ouders de speeltuin moeten beheren. Deze speeltuin staat er voorlopig wel dus de opvolgers hebben hier nog geen zorgen over. Alle speeltoestellen zijn zeer onderhoudsvriendelijk, dus het jaarlijks verven zoals wij dat vroeger hebben gedaan hoeft voorlopig niet.” 

De grootste verandering vindt Hans de wensen van de kinderen. Dit werd al snel duidelijk tijdens de bijeenkomsten met de buurt, waarbij zeker vijftien ouders aanwezig waren om over de inrichting van de speeltuin mee te praten. De speeltoestellen moeten steeds uitdagender worden. Johan Boom, een van de opvolgers van Hans merkte lachend op: “Het liefst hadden de kinderen grote tafels met Playstations er op.”

Even voorstellen
Jacqueline Hasselbank–van Leer, Kevin van de Water en Johan Boom gaan zich met veel enthousiasme inzetten om de speeltuin de Donk mooi en heel te houden. Maar als buurtbeheergroep doen zij natuurlijk veel meer om de sociale cohesie onder de buurtbewoners te versterken. Zo heeft het drietal als afsluiting van het zomerseizoen, en als afscheidsfeestje voor Hans, vorige week een buurt barbecue gehouden.

Jacqueline vertelt: “Maar dit is nog maar het begin. We willen het hele jaar door verschillende activiteiten organiseren voor jong en oud. We zijn nu al druk aan het bedenken wat we met Sinterklaas en rond de kerstdagen kunnen organiseren.” 

In gesprek met Jacqueline en Johan komen al gauw een paar wensen voor de buurt ter sprake. Heel graag zou de beheergroep een busje willen neerzetten waar mensen geld in kunnen doneren. “Dan kunnen wij bij nieuwe of zieke buurtbewoners een bloemetje brengen en meteen vragen of we iets voor hen kunnen doen. Want met zijn allen maken we een buurt en het is belangrijk dat we naar elkaar omkijken”, merkt Jacqueline op. 

Johan vult aan dat hij er niet aan moet denken dat er iemand in de buurt dagenlang dood in de woning ligt. Daarom wil ook hij er alles aan doen om de sociale cohesie in de buurt te versterken. Jacqueline: “Nu zitten er in de zomer al heel vaak kinderen en hun ouders in de speeltuin, maar er komen ook vaak oudere buurtbewoners op de bankjes in de speeltuin zitten voor een praatje of gewoon om elkaar te ontmoeten. Dan is er altijd wel een van de buren die voor koffie en iets lekkers zorgt.” 

Wat de opvolgers wel willen benadrukken is dat zij geen klachtenbureau zijn. “Als bewoners onderling iets met elkaar hebben moeten zij dit ook onderling oplossen en niet bij ons komen klagen”, zegt Jacqueline stellig. 

Tot slot merkte Johan op dat er nog wel een paar helpende handen bij kunnen. Voor meer informatie zijn buurtbewoners welkom bij Jacqueline op de Donk 4.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden