• Lotte van de Snoek (links) en Ankie Lubbers zijn de initiatiefnemers van Sitopia.
• Lotte van de Snoek (links) en Ankie Lubbers zijn de initiatiefnemers van Sitopia. Foto: André Bijl

Oosterwijks initiatief Sitopia: ‘Eten van de boer - vers en dichtbij’

Algemeen 952 keer gelezen

OOSTERWIJK • Aandacht voor duurzaamheid, het milieu en lokaal voedsel, maar ook verbondenheid met de regio én de lol om als dorpskern samen te werken en dingen op poten te zetten. Dat is de achtergrond van coöperatie Sitopia.

De coöperatie gaat uit van het motto: ‘Eten van de boer, vers en dichtbij’. 

“Sitos is voedsel en Topia betekent plaats. Sitopia betekent dus zoiets als voedsel van de eigen plaats”, leggen initiatiefnemers Lotte van de Snoek (39) en Ankie Lubbers (64) uit Oosterwijk uit. 

Begin dit jaar ging Ankie Lubbers met vervroegd pensioen. “Ik vroeg me af hoe ik maatschappelijk een toegevoegde waarde kon hebben en welke bijdrage ik kon leveren aan de duurzaamheid. Want laten we eerlijk zijn: we zijn met elkaar de wereld aan het verpesten. We hebben elf kleinkinderen. Steeds vaker dacht ik na over de vraag: ‘welke wereld laten we achter, hoe kunnen we onze footprint verkleinen’?

Eye-opener
De Oosterwijkse ontdekte tijdens haar zoektocht dat het voedsel van grote supermarkten gemiddeld 30.000 kilometer heeft afgelegd voordat het op ons bord terecht komt. “Dat was een eye-opener. Dat besef je niet als je je karretje vol laadt. Dat moet anders en dat kan ook anders. Zeker als je kijkt waar we wonen: op het platteland, midden in het groen.”

Ze ontdekte andere kleine coöperaties, legde contact en kreeg daarbij al gauw steun van buurvrouw Lotte van de Snoek die direct enthousiast was over de plannen van Lubbers. 

“Het idee is dat we producenten – makers – koppelen aan consumenten – de opmakers. De makers zetten hun producten op een website, de consumenten plaatsen eens per week hun bestelling. Ombeurten halen de deelnemers die bij de makers op, waarna de andere leden van de coöperatie hun bestelling op een centrale plaats ophalen.”

‘Makers’ uit de regio
Inmiddels hebben Lotte en Ankie een handvol ‘makers’ uit de regio benaderd die hun producten leveren aan de coöperatie. Het vlees komt van melkveebedrijf Oskam in Acquoy.

“Die leveren complete pakketten, maar ook ‘losse’ bestellingen. We zijn enthousiast over de kwaliteit: het vlees is heerlijk. Het bedrijf is niet voor honderd procent biologisch, maar ze werken kleinschalig en zijn volop bezig met duurzaamheid.” Groente en fruit – maar ook honing en sappen – worden gehaald bij Landwinkel Van Buuren in Schoonrewoerd. 

“Ze werken zoveel mogelijk met lokale producten. Als dat niet lukt, laten ze dat weten. Zo komen hun aardappels uit Zeeland. Via onze coöperatie proberen we consumenten bewuster te maken. Nu kun je bijvoorbeeld nog snijbonen uit eigen land eten, in december komen ze uit Egypte.” 

Ook fruitboerderij De Linge Loods uit Asperen levert groente en fruit. “Hun uitgangspunt is om waar mogelijk biologisch te werken. Het fruit komt uit eigen boomgaard.” 

Familiebedrijf De Vuurhoeve uit Schoonrewoerd levert zuivel, zoals kaas, yoghurt, eieren en zuivelpakketten. Op de boerderij wordt voldoende ruwvoer geoogst voor de 250 melkkoeien en 125 stuks jongvee van De Vuurhoeve. Ook is er contact gelegd met Sylvia Terpstra van SchaikseWeelde uit Leerdam waar een centrum voor natuureducatie en een Voedselbos wordt gerealiseerd. 

Volop plannen
Tot nu toe hebben zich zes consumenten gemeld die mee willen doen. “Ideaal is tien tot twintig deelnemers. Als er meer komen, starten we een nieuwe ‘lijn’. Anders wordt het lastig om de bestellingen in een keer mee te nemen.”

Lotte en Ankie hebben volop plannen voor de toekomst. “Als het initiatief aanslaat, kunnen we twee lijnen realiseren: een met lokale producten en een andere met producten die ook nog eens biologisch zijn. Daarnaast staan we open voor de uitbreiding van het assortiment. We zijn flexibel en kijken waar behoefte aan is. Dit is een coöperatie, we doen het met elkaar. Samen kijken we naar de mogelijkheden.” 

Sitopia gaat op 28 oktober van start. Bestellen is tot woensdag 12:00 uur mogelijk, de producten kunnen donderdag van 20:00-21:00 uur worden opgehaald. Betaling vindt plaats via een ‘tikkie’.

Voor informatie en aanmelding: Ankie Lubbers: 06-22378225 of ankielubbers@gmail.com en Lotte van de Snoek: snoekey_2@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne Oost.
Viaanse Sanne Oost Nederlands kampioen op onderdeel 'sprong' én seizoenskampioen Sport 20 uur geleden
• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 22 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden