• 'Sam' zoekt bijvoorbeeld iemand om koffie mee te drinken.
• 'Sam' zoekt bijvoorbeeld iemand om koffie mee te drinken. Foto: Aangeleverd

Briefjes van Sam tegen eenzaamheid

Algemeen 522 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Vianenvoorelkaar en SamenDoen gaan in de gemeente Vijfheerenlanden de strijd aan tegen eenzaamheid.

Op verschillende plekken in de gemeente Vijfheerenlanden zijn deze weken briefjes van ‘Sam’ te vinden, die samen iets leuks wil ondernemen. De briefjes bevatten een websiteadres waarop wordt uitgelegd dat iedereen Sam kan zijn en waar het aanbod van de inwoners van Vijfheerenlanden te vinden is die, net als Sam, contact zoeken. 

Vianenvoorelkaar en SamenDoen willen inwoners met deze campagne op een laagdrempelige manier aan elkaar koppelen en zo eenzaamheid verminderen. 

Sinds corona is eenzaamheid iets dat steeds meer wordt besproken. De maatregelen hebben het gevoel van eenzaamheid veelal versterkt. 47 procent van de inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden voelt zich regelmatig eenzaam. Zo ongeveer iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel eens mee te maken. 

Laagdrempelig
Omdat eenzaamheid dus zo ongeveer iedereen kan treffen, is er gezocht naar een laagdrempelige manier om hier een positieve verandering in te brengen. Diegenen die zich eenzaam voelen bereiken en vervolgens hen met elkaar in contact brengen. Daarom is ‘Sam’ ontwikkeld, het boegbeeld van de campagne.

Niet toevallig een naam die zowel bij mannen als vrouwen kan, voor jong en oud. 

“In de campagne volgen we Sam die op zoek gaat naar anderen om samen te sporten, te tuinieren, koffie te drinken, een goed boek te lezen of gewoon te praten over het leven. Ze laat geprinte A4’tjes achter op populaire plekken in de gemeente, en post op social media.”

“Op www.vianenvoorelkaar.nl of www.samendoen.expert/vrijwilligers lees je Sams verhaal én vind je meteen het aanbod en kun je je aanmelden voor een maatje om samen iets te ondernemen. Ook vind je daar het aanbod van alle maatschappelijke organisaties, waar je elkaar kunt ontmoeten, terug. Sam& is leuker”, aldus Simone Visser van Vianenvoorelkaar. 

Week tegen Eenzaamheid
In de Week tegen Eenzaamheid worden er in de hele gemeente meerdere activiteiten georganiseerd. Zo zal Sam ook te vinden zijn op de weekmarkten en op andere plekken in de gemeente.

“Naast de eenmalige activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid willen we met deze campagne inwoners ook stimuleren om te blijven omkijken naar elkaar”, vervolgt Visser. 

“Want wanneer iedereen in de buurt of straat naar elkaar omkijkt, kan dit helpen tegen de bestrijding van eenzaamheid. Daarvoor willen we inwoners oproepen om met hun straat of met buren een Whatsapp-groep te starten. Middels deze app kunnen buurtbewoners elkaar vinden met kleine hulpvragen of aanbod. Door in contact te blijven met elkaar, kun je naar elkaar omkijken. Wij denken dat wanneer je elkaar beter kent je ook meer oog voor elkaar hebt.” 

Wie zo’n appgroep start of al zo’n appgroep heeft, kan zich voor 15 oktober aanmelden via info@vijfheerenlandenvoorelkaar.nl. Deze aanmelders ontvangen dan een bon van een bakker in de buurt voor een taart of lekkere koeken om samen met de buurtgenoten op te eten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden