• Willem en Ian van Eck in de nieuwe stal.
• Willem en Ian van Eck in de nieuwe stal. Foto: Melkveehouderij Van Eck

Melkveehouderij Van Eck in Everdingen opent dit weekend de staldeuren

Algemeen 2.205 keer gelezen

EVERDINGEN • Boer Willem van Eck en zijn vrouw Marion zijn trots op hun nieuwe stal in Everdingen en nodigen iedereen die interesse heeft dan ook graag uit om zaterdag een kijkje te komen nemen.

Altijd benieuwd geweest hoe het er aan toe gaat bij de boer? Aan de Graaf Huibertlaan 13 in Everdingen heeft melkveehouderij Van Eck de overstap gemaakt naar een volledig geautomatiseerde koeienstal. De koeien worden mechanisch gemolken en het voer wordt door een robot aangeschoven. 

Op zaterdag 25 september houdt Van Eck in Everdingen een open dag: iedereen is welkom om een kijkje te nemen in de nieuwe stal.

Vader op zoon
In 1923 werd de eerste stal opgebouwd door de opa van Willem van Eck, nu wordt er gebouwd aan een stal voor zijn zoon.

Vroeger was Van Eck een gemengd bedrijf. Zij verbouwden fruit en daarnaast werden varkens, runderen en kippen gehouden. Net als alle andere agrarische bedrijven is ook Melkveehouderij Van Eck zich gaan specialiseren. De familie van Eck koos voor jongvee-opfok en melkvee. Dat betekent dat zij vrouwelijke kalveren zelf fokken tot melkkoe.

De zorg voor de kalfjes wordt gedragen door Marion, de vrouw van Willem. “Wij zijn echt een gezinsbedrijf. Waarbij iedereen zijn schouders eronder zet. Dat is ook de reden waarom wij ervoor hebben gekozen de stal te vernieuwen”, vertelt Willem trots.

In 2013 werd het bedrijf getroffen door een windhoos. Het duurde maar één minuut, maar dat was lang genoeg om schade aan te richten. Daarnaast werd het bedrijf ook steeds groter. “Met de stal die we hadden, groeiden we uit ons jasje. De windhoos was het laatste zetje om de stap te zetten naar een grotere stal”, legt Willem uit.

De twee dochters van Willem en Marion vinden het prachtig wat hun ouders en broertje doen, maar gaan beiden hun eigen weg. Zoon Arie heeft daarentegen veel belangstelling om het melkveebedrijf over te nemen. Daarom wil Willem niet in een ouderwetse setting blijven hangen, maar met het oog op de toekomst, juist vooruit denken.

Duurzame stal
De bestaande stal is drie keer zo groot geworden. Het nieuwe gedeelte dat ze hebben aangebouwd, is maar liefst 84 meter lang geworden. Hierdoor is er voldoende groeipotentie voor de komende jaren. Doordat de stallen feilloos op elkaar aansluiten, blijft het ondanks de omvang overzichtelijk. Door alle vernieuwingen beschikt Van Eck over de meest innovatieve en duurzame stal van de gemeente Vijfheerenlanden en omgeving.

De stal voldoet aan alle maatstaven van duurzaamheid. Deze is namelijk gebouwd conform de maatstaf duurzame veehouderij (MDV). De stal wordt gecertificeerd, waarmee Melkveehouderij Van Eck kan aantonen dat zij voldoen aan alle wensen en eisen rondom het welzijn van de koe. 

De hoofdzaak is een gezonde koe, die zich prettig voelt, tijdens haar productieve leven. Een gezonde koe wordt gevormd door een goede kwaliteit van: water, licht, lucht, rust, ruimte en voer (dit zijn de zes speerpunten voor een gelukkige koe volgens de ‘koe diamant’). 

Zo ligt er bijvoorbeeld een emissiearme vloer in de stallen, zijn de koeien gehuisvest in ruime ligboxen met diep strooisel en ligborstels en worden de koeien automatisch gemolken.

Volledig geautomatiseerd
De koeien worden volledig automatisch gemolken door een robot. De robots zijn 24 uur per dag toegankelijk voor de koeien. De koe kan zich elk moment van de dag melden bij de robot, daar krijgt zij krachtvoer en wordt ze ondertussen gemolken.

Het krachtvoer in combinatie met de volle uiers maakt, dat de koe vanzelf de robot opzoekt. Door de halsband die de koe draagt, weet de robot exact welke koe zich meldt, en of zij toestemming heeft om gemolken te worden.

Open dag
Op 24 september wordt er een open dag voor leveranciers en boeren georganiseerd.

Op 25 september opent Melkveehouderij Van Eck tussen 10:00 en 16:00 uur de deuren voor iedereen die graag een kijkje wil komen nemen. “Wij zitten redelijk dicht tegen de kern van Everdingen aan. Wij merkten dat de mensen uit Everdingen warme belangstelling toonden, daarom nodigen wij hen graag uit!”, aldus Willem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden