• Een trotse Julian na de winst vorig weekend.
• Een trotse Julian na de winst vorig weekend. Foto: Aangeleverd

Viaanse honkballer Julian Rip naar WK

Sport 647 keer gelezen

VIANEN • Samen met zijn team U23 vertegenwoordigt Julian Rip Nederland in Mexico.

Met twee topsporters als ouders, is het niet gek dat Julian Rip als klein jongetje al snel idolaat was van sport. Julian is vanaf vijfjarige leeftijd dagelijks te vinden op het honkbalveld. Ondanks dat zijn vader op hoog niveau heeft gehonkbald, was dat niet de reden dat Julian er mee begon. Een van zijn vriendjes honkbalde en Julian ging een keer mee met hem naar een training. Hij was meteen verkocht.

Van hockeybal tot honkbal
Naast zijn passie voor honkbal, was hij ook dagelijks op het hockeyveld te vinden. Tien jaar lang speelde hij met veel plezier bij MHC Vianen. “Vroeger trainde en speelde ik acht tot negen keer per week. Na de honkbalwedstrijd op zaterdagochtend kleedde ik me om in de auto en kwam ik nog net op tijd voor mijn hockeywedstrijd.” Toen Julian met honkbal de jeugdselectie van Nederland bereikte, besloot hij te stoppen met hockey. “Het was niet meer te combineren”, aldus Julian.

In voetsporen
Zijn honkbalcarrière werd steeds serieuzer. Zijn vader werd zijn coach en zijn moeder vervulde de taak als ‘rij- en kookmoeder’. “Van jongs af aan wisten we dat dit ook veel vraagt van de familie. Maar wanneer je ziet hoe blij je kind wordt, geeft dat als ouders veel voldoening. Omdat honkbal nog niet heel groot is in Nederland, kost het veel tijd. Je bent minimaal één uur onderweg, een wedstrijd duurt ongeveer drie uur en dan weer terug. Het is echt een dagje uit naar een mooie honkbalwedstrijd”, vertelt zijn moeder. Het hele gezin probeert Julian zoveel mogelijk hierin te steunen en successen samen te vieren.

Julian Rip heeft zijn hele jeugd gespeeld bij UVV in Utrecht. Op zijn zestiende maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht (hoofdklasse), waar hij drie jaar heeft gespeeld tot zijn team degradeerde. Om op het hoogste niveau te blijven spelen, moest hij op zoek naar een andere Nederlandse club. Hij belandde bij HCAW, waar hij inmiddels alweer vier jaar deel uitmaakt van het team. Op het moment speelt Julian in de hoofdklasse bij HCAW. Daarnaast zit hij in de selectie van U23, waar hij twee keer per week mee traint en toernooien speelt.

Prestaties en presteren
Julian heeft al verschillende mooie prestaties op zijn naam staan. Zo is hij bij de jeugd Nederlands kampioen geworden met UVV en Europees kampioen met de teams NLU18 en NLU23. Op dit moment is Julian met het A-Team (het officiële Nederlandse team) in Italië waar zij het Europees Kampioenschap spelen. Tijdens dit toernooi is Julian voor de eerste keer geselecteerd voor de hoofdmacht van Nederland: hij debuteert als international.

Met het Nederlandse team U23 is Julian onlangs Europees kampioen geworden. Tijdens het Europees kampioenschap is hij uitgeroepen tot beste slagman van het toernooi. Na het toernooi met het A-team, vertrekt Hij met U23 naar Mexico voor het WK U23.

“Met HCAW zijn we momenteel één wedstrijd verwijderd om ons te plaatsen voor de Holland Series. De Holland Series is een best-of-7 waar de top twee teams van Nederland de strijd aangaan voor het landskampioenschap. Op het moment staan we 2-1 voor in een best-of-5 tegen Amsterdam Pirates”, vertelt Julian.

Tijdens de wedstrijden vervult Julian tegenwoordig de positie buitenvelder. “Een buitenvelder is de persoon die ver op het gras staat. Ik moet snel zijn om de ballen die hard geraakt zijn te vangen. Ook moet ik hard kunnen gooien om de bal aan de andere kant van het veld te krijgen”, legt hij uit. Omdat Julian erg snel is op het veld, speelt hij sinds zijn zeventiende deze positie. Daarvoor speelde hij als binnenvelder.

Een grote uitdaging
“Het leven als een topsporter is soms best een uitdaging, je moet er best veel voor laten. Feestjes, etentjes, afspreken met vrienden, etcetera. Hierbij komt het zeker neer op prioriteiten voor jezelf stellen. Mijn droom was om naar Amerika te gaan en er zoveel mogelijk uit te halen. Daarvoor moest ik best veel ‘leuke’ momenten opgeven doordat ik bijvoorbeeld vroeg naar bed ging. Gelukkig heb ik hele goede vrienden die dat van mij weten en respecteren”, geeft Julian aan.
Zijn vrienden en familie ziet hij ongeveer twee maanden per jaar. De afgelopen vijf jaar woonde hij in Amerika. Van januari tot mei en van augustus tot december, zat hij op een Universiteit waar hij ook honkbalde. Met kerst en in de zomer probeerde hij meestal naar Nederland te komen om ook hier zijn bijdragen te leveren in de hoofdklasse.

Ook de maanden dat Julian in Nederland is, staan volledig in het teken van honkbal. Tijdens de competitie traint hij op maandag met het Nederlands team. Op dinsdag staat de training met zijn club HCAW op de planning en woensdag traint hij weer met het Nederlands team. Op donderdag, zaterdag en zondag speelt hij wedstrijden. Daarnaast is Julian zo’n vier tot vijf keer per week in de sportschool te vinden, om in topvorm te blijven. In Amerika traint hij elke dag, speelt hij vrijdag, zaterdag en zondag wedstrijden en gaat hij vier tot vijf keer per week naar de sportschool. Daarnaast volgt hij natuurlijk ook nog zijn studie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne Oost.
Viaanse Sanne Oost Nederlands kampioen op onderdeel 'sprong' én seizoenskampioen Sport 18 uur geleden
• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 20 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden