• Aftrap van het jubileumjaar van FrieslandCampina.
• Aftrap van het jubileumjaar van FrieslandCampina. Foto: Nico Van Ganzewinkel

FrieslandCampina viert 150-jarig jubileum

Algemeen 621 keer gelezen

LEERDAM • FrieslandCampina in Leerdam vierde woensdag 8 september met trots het 150-jarige bestaan. Het jubileumjaar werd afgetrapt met het hijsen van een speciaal voor het jubileumjaar ontworpen vlag.

Die jubileumvlag werd niet alleen in Leerdam gehesen, maar op alle melkveebedrijven en productielocaties wereldwijd.

De coöperatieve geschiedenis van FrieslandCampina gaat terug tot 1871, toen een groep boeren zich realiseerde dat ze sterker zouden staan als ze samenwerkten. In de jaren die volgden, namen boeren de keten van gras tot glas in eigen hand. 

In 150 jaar coöperatief erfgoed is FrieslandCampina uitgegroeid tot een multinationale zuivelcoöperatie en onderneming met 16.995 leden-melkveehouders en 23.877 medewerkers. De lange geschiedenis van zuivel van hoge kwaliteit, is te danken is aan het vakmanschap en de deskundigheid van de leden-melkveehouders en werknemers. 

“We bewaken en controleren elke stap in de productie van onze producten om hoogwaardige voeding te garanderen.” De groeiende wereldbevolking op duurzame wijze voorzien van de juiste voedingsstoffen is één van de uitdagingen voor de komende decennia, volgens FrieslandCampina.

Collectief
In 1871 had Nederland duizenden boeren die zelfstandig werkten. Het was zwaar werk en de opbrengsten waren laag. Het moment om te gaan samenwerken om vanuit een collectief een sterkere positie te realiseren in de markt, door middel van een coöperatie.

Tien jaar later, in 1881, werd Schep Kaasveredeling in Meerkerk opgericht. De oprichter, Gerrit Schep, kocht de kaas bij de boer en pakte dit handmatig in. 

Jaren later (in 1995) gaat de eerste paal in Leerdam de grond in en wordt een deel van het werk voortaan met machines gedaan. Sinds die periode zijn er diverse fusies en overnames geweest, wat de basis heeft gelegd voor de grootste kaasverpakkingsfabriek van FrieslandCampina. 

Zo’n 400 medewerkers uit ruim 30 landen werken veelal in ploegendiensten samen om iedereen te laten genieten van heerlijke Nederlandse kaas. En niet alleen in Nederland, deze producten uit FrieslandCampina Leerdam gaan de hele wereld over.

Wereldwijd
Tegenwoordig zijn de Nederlandse zuivelproducten wereldwijd niet meer weg te denken uit de winkelschappen. Een sector die afgelopen jaren werd gezien als de witte motor van de economie met FrieslandCampina als aanjager van vele ontwikkelingen. Een krachtige sector die zich iedere keer bij tegenslagen weet te herstellen en weer sterker uit de strijd komt.

Ook in de huidige marktcondities zoekt de sector weer de samenwerking op het gebied van duurzame en verantwoorde melkveehouderij. 

Op 8 september werd dit ook benadrukt bij FrieslandCampina Leerdam: “Wij geloven dat we alleen samen het verschil kunnen maken in de markt, omdat we de kwaliteiten van iedereen nodig hebben. Want wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, iedereen is belangrijk in Leerdam.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden