Piet Augustijn kijkt uit naar de tentoonstelling in oktober.
Piet Augustijn kijkt uit naar de tentoonstelling in oktober. Foto: Mimi van Rossem

Kunst tussen de fruitbomen in het Hofje van mevrouw Van Aerden in Leerdam

Algemeen 721 keer gelezen

LEERDAM • Van 1 tot en met 30 oktober is in de buitentuin van het Hofje van mevrouw Van Aerden de tentoonstelling ‘Reflecties’ te zien.

Op initiatief van kunstkenner en conservator Piet Augustijn tonen negen vrouwelijke kunstenaars hun werk tussen de mooie fruitbomen in de ommuurde buitentuin van het Hofje.

Dit is niet de eerste buitententoonstelling die Piet Augustijn organiseert. In voorgaande jaren heeft hij tijdens de Glas- en Keramiekbeurs die in partycentrum Het Dak werd gehouden, de buitententoonstellingen in het park langs de molen Ter Leede georganiseerd. 

In gesprek met Augustijn vertelt hij dat het eigenlijk de bedoeling was dat vorig jaar in samenwerking met de gemeente Vijfheerenlanden, in Leerdam een grootschalig kunstproject opgezet zou worden waarbij kunst, en dan voornamelijk beelden, op verschillende locaties in het centrum te zien zou zijn. Ook zou er schilderkunst in bijvoorbeeld de Grote Kerk en bij de Kunstplaats komen te hangen. 

Ambitieus
Augustijn: “Het zou een ambitieus project geworden zijn, maar helaas kon dit door de corona en de miljoenenclaim van Niemans Beton niet doorgaan. De gemeente heeft vanwege deze claim heel veel dingen afgelast. Waaronder ook dit project van kunst in het centrum van Leerdam. Maar in gesprek met Dick Admiraal, beleidsambtenaar cultuur, bleek dat er toch nog wel een potje geld is voor culturele activiteiten.”

“Samen realiseerden wij ons dat een grote buitententoonstelling niet meer kon, maar ik stelde voor: waarom gaan we dan niet iets kleins doen in de tuin van het Hofje. Dit is een prachtige ommuurde tuin met zeer mooie bomen en planten. Dit vond Admiraal een mooi idee en hij ging in gesprek met de regenten van het Hofje of in de tuin een tentoonstelling gehouden kon worden. Nu willen de drie nieuwe regenten in de toekomst sowieso meer met cultuur gaan doen, dus ook zij reageerden enthousiast.” 

De regenten stemden in met het plan, maar de tentoonstelling mocht alleen in de buitentuin worden gehouden. Vanwege de rust van de bewoners, was een tentoonstelling in de binnentuin niet mogelijk. Hierna kon de benodigde subsidie worden aangevraagd. Deze werd in juli door de gemeente toegezegd en toen kon Augustijn aan de slag met het voorbereiden van de tentoonstelling. 

9 kunstenaressen
Hij benaderde, geheel in de identiteit van het Hofje waar alleen vrouwen wonen, negen vrouwelijke kunstenaars die in Leerdam wonen met de vraag of zij werken hadden staan die voor deze plek geschikt zouden zijn.

“Gelukkig hadden de kunstenaars werk in voorraad waaronder beelden, objecten en installaties in uiteenlopende materialen zoals brons, glas, keramiek, staal en andere materialen. Dit was heel fijn want vaak hebben kunstenaars maanden nodig om dingen voor te bereiden of te maken. En deze tijd was er niet want de tentoonstelling wordt al in oktober gehouden”, vertelt Augustijn hierover. 

Liever had Augustijn vanwege het weer de tentoonstelling in september gehouden, maar dat was te kort om deze tentoonstelling voor elkaar te krijgen. “Bij buitenactiviteiten ben je sowieso altijd afhankelijk van het weer”, merkt Augustijn op. 

De tentoonstelling ‘Reflecties’ is een mooie bescheiden tentoonstelling. Deelnemende kunstenaars zijn: Mariëlle van den Bergh, Merel Holleboom, Esther Jiskoot, Patricia Overdam, Beatrijs Schweitzer, Nienke Sipkema, Mirjam Veldhuis, Rita van der Vegt en Marinke van Zandwijk. De tentoonstelling is van 1 tot en met 30 oktober te zien in de buitentuin van het Hofje van mevrouw van Aerden, Kerkstraat 67 in Leerdam. 

De openingstijden zijn als volgt: van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur. De ingang van de tuin is het ijzeren hek dat tussen het Veerhuis en het Hofje staat. De toegang is gratis.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne Oost.
Viaanse Sanne Oost Nederlands kampioen op onderdeel 'sprong' én seizoenskampioen Sport 17 uur geleden
• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 19 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden