• De eerste fysieke lezing van HVL sinds lange tijd.
• De eerste fysieke lezing van HVL sinds lange tijd. Foto: @Levien Vermeer

Eindelijk weer een lezing bij Historische Vereniging Leerdam

Algemeen 317 keer gelezen

LEERDAM• Jasper van Gestel (32) is projectleider Team baggeren bij Waterschap Rivierenland (WSRL), en verzorgde vorige week een presentatie over baggerwerken in de omgeving van Leerdam. 

Eindelijk kon de Historische Vereniging van Leerdam (HVL) weer een fysieke lezing organiseren. De aanmeldingen stroomden dan ook binnen voor een interessant onderwerp: de wondere wereld van waterbouw. Baggeren in stedelijk gebied is heel wat anders dan in de polder, maakte Van Gestel duidelijk. 

“De eigenaar van het aangrenzende land is ontvangstplichtig, dus de baggerslib wordt dan op het betreffende perceel verspreid. Maar in de stad kan het natuurlijk niet zomaar op straat gegooid worden. Dat voeren we dan af per vrachtwagen, of het wordt via een leiding in een depot gespoten.” 

Overlast
Van Gestel somt een aantal locaties op: “We starten binnenkort langs de spoorlijn, de Schaikseweg en Loosdorp”, en waarschuwt meteen: “Leerdammers krijgen dan mogelijk te maken met halve wegafzettingen, kranen en vrachtwagens.”

Het baggeren gebeurt namelijk van september tot maart, buiten het broedseizoen van de vissen. De zogenaamde A-watergangen, waarvoor het Waterschap verantwoordelijk is omdat deze van primair belang zijn voor het waterbeheer, worden ongeveer één keer per 15 tot 18 jaar uitgebaggerd. 

Daartoe worden ieder jaar een aantal gebieden aangewezen voor groot onderhoud. In de tussenliggende jaren wordt alleen gemaaid, waarbij gedeeltes van de vegetatie blijven staan, zodat vogels die in het riet nestelen, insecten en ander waterleven op die manier de kans krijgen een veilig heenkomen te zoeken.

Griendwerk
Van Gestel komt van de ‘hoge, droge zandgronden’ in Brabant, en vindt de waterbouw misschien daarom wel zo aantrekkelijk. “Het is heel leuk om hiermee bezig te zijn. De combinatie van deze lezing is ook mooi: aan de ene kant watermanagement in Nederland, en aan de andere het internationale baggeren door grote bedrijven als Boskalis, Van Oord en anderen.”

 Daarover deed Remco van de Ven (77), vrijwilliger van het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht, een boeiend boekje open, terwijl zijn collega-vrijwilliger Dick Snel de techniek verzorgde. Van de Ven begon in 1964 bij Volker, en heeft altijd veel voor zijn werk gereisd. “Ik heb meer van m’n kleinkinderen, dan van mijn eigen kinderen gezien”, zegt hij daarover.

Hij  liet de geschiedenis van het baggeren met behulp van een power point presentatie in geuren en kleuren aan de zaal voorbij trekken. Hij vertelde over hoe het begon met Adriaan Volker (1827-1903), die na de zesde klas van de lagere school, de huidige groep acht, meteen door zijn vader meegenomen werd om te helpen bij het griendwerk, tot aan de door grote Nederlandse baggerondernemingen uitgevoerde moderne landaanwinningsprojecten zoals bijvoorbeeld de aanleg van het vliegveld Chek Lap Kok in Hong Kong. 

Eén ding werd duidelijk: baggeren is meer dan zand boven water halen: het is de wondere wereld van waterbouwkunde. 

Meer informatie: www.nationaalbaggermuseum.nl/ www.waterschaprivierenland.nl/ www.historischeverenigingleerdam.nl.

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 23 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws gisteren
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden