Afbeelding
Foto: Stockfoto

Gemeente Vijfheerenlanden op zoek naar opvanglocaties voor vluchtelingen Afghanistan

Algemeen 948 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Alle gemeente in Nederland hebben van het Rijk een brief gekregen waarin een dringende oproep wordt gedaan om te kijken naar de mogelijkheden om op korte termijn de vluchtelingen uit Afghanistan op te vangen. De AZC’s zitten namelijk vol en de woningmarkt zit op slot.

De gemeente Vijfheerenlanden geeft hier graag gehoor aan en wil meedenken over goede opvang, omdat de situatie voor de vele vluchtelingen uit Afghanistan die al in Nederland zijn of onderweg hier naar toe zijn, zeer urgent is. 

De gemeente weet op dit moment echter nog niet hoe zij snel goede opvang kan bieden. 

Ideeën
Wethouder Cees Taal merkte dinsdagmiddag tijdens een persoverleg op dat de gemeente Vijfheerenlanden gehoor wil geven aan de oproep vanuit het Rijk, maar niet goed weet hoe.

De gemeente wil dan ook een beroep doen op, bedrijven, particulieren en vastgoedbezitters om met ideeën te komen. Ook denkt de gemeente aan particulieren die als een soort pleeggezin idee mensen onderdak willen en kunnen bieden. 

Taal: “Het vluchtelingenprobleem is ernstig aan het worden en wij willen voorkomen dat de overheid ons straks oplegt dat wij voor grote aantallen mensen onderdak moeten regelen. Wij willen graag kleinschalige opvang bieden. De gemeente Vijfheerenlanden ziet namelijk liever kleinschalige opvang van vluchtelingen midden in de samenleving, dan honderden mensen die opeen zitten in een Jaarbeursgebouw.”

“We hebben echter zo snel geen goede locaties op het oog. Dus roepen wij iedereen op om zich bij de gemeente te melden als ze iets in deze zaak kunnen betekenen.” 

Kleine groep
De gemeente denkt aan de opvang van 50 tot 60 personen, voor een periode van 2 à 3 jaar.

Taal realiseert zich goed dat ruim negen maanden geleden ook al op verzoek van de COA een zoektocht naar opvangmogelijkheden is geweest. Dit is destijds niet gelukt, maar de urgentie is nu door de vele vluchtelingen uit Afghanistan zo groot en anders dan toen, dat de gemeente wil meewerken aan een oplossing voor de opvang van deze mensen. 

De gemeente staat open voor alle ideeën van opvang. Van een geschikte grote schuur tot ruimte bij een gezin. 

Taal: “Natuurlijk wordt er goed naar gekeken dat de condities voor de opvang goed zijn. Maar uiteindelijk is het de COA die beslist wat wel of niet goed is. Misschien kiezen zij wel voor grootschalige opvang, dat kunnen wij in onze gemeente echter niet bieden.” 

Tot slot merkte Cees Taal het volgende op: “Als alle gemeenten 20 à 30 mensen opvangen dan zijn de problemen zo opgelost. Laten we er dus met zijn allen de schouders eronder zetten.” 

Meer informatie? Bel dan naar de gemeente: 088-5997000.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ver Munnich (midden) met haar vriend en voorzitter Theo van de Water.
500.000ste passagier voor Buurtbus De Linge: 'Goed en veilig vervoersmiddel' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Vijfheerenlanden gaat in gesprek Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden