Regentes Marijke Kruyswijk tijdens haar afscheid.
Regentes Marijke Kruyswijk tijdens haar afscheid. Foto: H. VAN VROUWERF

Afscheid van regentes Marijke Kruyswijk van Hofje van mevrouw Van Aerden

Algemeen 571 keer gelezen

LEERDAM • Aan de Kerkstraat in Leerdam is afgelopen week afscheid genomen van Marijke Kruyswijk als regentes van het Hofje van mevrouw Van Aerden. 

Marijke heeft vijftien jaar een bestuurlijke taak vervuld in de schaduw van haar dit voorjaar overleden broer. Marijke besefte dat ze het niet alleen aankon. Ze zocht hulp gezocht bij de huidige regenten, die uiteraard verwanten van mevrouw Van Aerden zijn, al doen hun achternamen anders vermoeden. 

Bij het afscheid in de Nutstuin werd Marijke kort toegesproken door de oudste bewoonster van het hofje, Riet van Ooyen, en vrijwilliger Guus Harms. Uiteraard kreeg ze ook presentjes.

In zijn speech refereerde de voorzitter van het nieuwe regentschap, Jørgen Sørensen, aan Marijkes verdienste: hij noemde haar een bescheiden getalenteerde vrouw. Hij stond ook even stil bij de moeilijkheden die de nieuwe regenten in samenwerking met haar hebben moeten overwinnen. 

De vorige regent hield ‘de kaarten voor de borst’ maar gelukkig was Marijke van veel zaken op de hoogte. Nu zijn de administratie en de financiën op orde en is er een nieuwe huismeester aangesteld: Hans Vlemminx. 

Alle 180 niet gelabelde sleutels die aangetroffen werden, hebben mede door zijn inzet het juiste sleutelgat gevonden. 

De voorzitter van het regentschap refereerde ook aan het feit dat niet alle problemen zijn opgelost. Zo zijn bijvoorbeeld de onderhandelingen met de verzekeraar van de gestolen Frans Hals nog niet afgerond. Daardoor kan het museum dit jaar nog niet open. 

Verder zijn vijftig dozen archief gevonden die door regent Hans Kabel nog geordend moeten worden. Aan het einde van de bijeenkomst werd Marijke uitgebreid op de foto gezet, iets dat ze vanwege haar bescheidenheid nooit goed had gevonden. Eén van die foto’s zal binnenkort haar huiskamer sieren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden