• Samenstellers Peter van Rooden en Bram van Es, voorzitter HVL Teunis Blom en Huib Zevenhuizen.
• Samenstellers Peter van Rooden en Bram van Es, voorzitter HVL Teunis Blom en Huib Zevenhuizen. Foto: @Levien Vermeer

Eerste editie FestiFair in Kedichem een feit

Algemeen 774 keer gelezen

KEDICHEM • Het Kerkplein in het centrum van Kedichem aan de Linge, stroomt langzaam maar zeker vol met bezoekers. De gewoonlijk door de bibliotheek georganiseerde, traditionele jaarmarkt op de eerste zaterdag van september, is na een jaar gedwongen annulering door corona helemaal terug. Maar: in een ander jasje. 

Op kleurige posters valt de nieuwe naam niet te missen. 

Zodra wethouder Huib Zevenhuizen op het Kerkplein wordt gespot, krijgt hij een microfoon in handen gedrukt met de vraag of hij deze eerste, nu door dorpsbewoners georganiseerde, FestiFair wil openen. Dat doet hij, hoewel onvoorbereid, met de nodige zwier, en hij wenst alle bezoekers en vijftig standhouders een gezellige tijd met lekker eten en drinken en leuke muziek. 

Een stralend zonnetje maakt het geheel extra feestelijk. Er wordt zalm gerookt en er worden suikerspinnen gedraaid. Rond de zweefmolen zitten kinderen op hun plekje van de vrijmarkt, met speelgoed en kleding waar ze uitgegroeid zijn, en kijken verwachtingsvol op naar de voorbijgangers. 

Fotoboek
De wethouder is hier op uitnodiging van de historische vereniging Leerdam (HVL). Voorzitter Teunis Blom neemt het woord: “Deze jaarmarkt is een prachtige gelegenheid om u het eerste exemplaar te overhandigen van het fotoboek ‘Kedichem, zicht op een dorp’, met een voorwoord van uzelf. Hartelijk dank daarvoor.”

Zevenhuizen is behalve van Ameide, Oosterwijk en Tienhoven aan de Lek eveneens kernwethouder van Kedichem. “We willen niet ergens in een ivoren toren zitten, dus iedere wethouder geeft specifieke aandacht aan een bepaald aantal kernen.” Hij kijkt om zich heen naar alle vrolijke levendigheid en constateert: “Dit vind ik prachtig, en maar weinig dorpen maken zoiets mee, denk ik.” 

1867-1970
Samenstellers van het boek, Peter van Rooden en Bram van Es zijn uiteraard ook aanwezig. Veel foto’s komen uit de beeldbank van de vereniging, maar Van Rooden kreeg na een oproep ook foto’s van particulieren.

“De foto’s zijn per onderwerp gerubriceerd, en voorzien van een korte toelichting. De oudste foto is uit 1867 voor de sloop van de bouwvallige Romaanse kerk, en de nieuwste uit 1970 van de beginnende nieuwbouw aan de Koningin Wilhelminalaan.” 

Er komen steeds mensen naar de kraam toe, die hun bestelde boek op komen halen. Ze zijn nieuwsgierig en ongeduldig, maar pas nadat de wethouder zijn exemplaar heeft gekregen, zijn zij aan de beurt. En dan zijn geluiden als ‘Jouw vader reed met de kolenkar, dat weet ik nog’, niet van de lucht. 

Een in ‘Kekum’ geboren en getogen bezoekster, werkzaam in de zorg, heeft niet zo’n last van de maatregelen rondom corona gehad, maar hier geniet ze van. “Ik heb de markt vorig jaar wel gemist, het is zo’n leuk iets.”

Het fotoboek ‘Kedichem, zicht op een dorp’ is te bestellen via de website www.historischeverenigingleerdam.nl of ablom@blomleerdam.nl..

door Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws gisteren
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden