• Albert Seubring slijpt onder toeziend oog van Bettina Sommer een kelk van de Trophy.
• Albert Seubring slijpt onder toeziend oog van Bettina Sommer een kelk van de Trophy. Foto: Mimi van Rossem

Formule 1 Trophies gemaakt in Leerdam: ‘Gaaf als we dit zouden kunnen’

Algemeen 1.004 keer gelezen

LEERDAM • De Formule 1 Trophies die afgelopen weekend op het circuit van Zandvoort zijn uitgereikt, zijn gemaakt in Leerdam: ‘Als het ergens kan, dan is het hier’.

De bekendmaking dat Sommer Dutch Glass Art, gevestigd in het voormalig glasvormcentrum van de glasfabriek Leerdam, de maker is van de Formule 1 Trophies die afgelopen weekend op het circuit van Zandvoort zijn uitgereikt, leverde bijzonder veel mooie reacties op. 

Bettina Sommer vertelt dat zij in mei al door Studio Piet Boon was benaderd met de vraag of zij het door hem ontworpen glazen Trophy voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix kon maken. Haar eerste reactie was: “Gaaf als we dit zouden kunnen.”

Meteen na het verzoek ging zij in overleg met de meesterglasblazers Gert Bullée en Henk Verweij, meesterslijper Albert Seubring en graveur Yvonne Vissers en legde het verzoek van Boon voor. 

Iedereen stond er op dezelfde manier in: “Dit gaat ons lukken, want als het ergens kan dan is dit in Leerdam.” 

In het diepste geheim
Al snel ging iedereen aan de slag. Er moesten mallen worden besteld en werktekeningen en proefstukken worden gemaakt. En dat alles in het diepste geheim. Want Heineken, de eigenlijke opdrachtgever, wilde zelf met dit nieuws naar buiten treden.

Het eerste exemplaar werd door Heineken voor 98 procent goedgekeurd. De kleur Heineken groen moest iets donkerder. Opgelucht haalde het team rondom Sommer adem. Alleen de kleur aanpassen en dan was het goed. 

“Wat was het een uitdaging”, blikt Sommer terug. “Het was een prachtige opdracht waar we alle kennis en expertise die we in huis hebben, konden toepassen in het eindresultaat. We zijn er trots op dat we dit in Leerdam hebben mogen maken.” 

Nog trotser zijn ze nu de in Leerdam gemaakte trophy is gewonnen door autocoureur Max Verstappen. 

Meesterwerk
De Trophy bestaat uit meerdere delen, de grote kelken zijn met de mond geblazen in de kleur Heineken groen, de massieve voeten zijn met de hand gevormd en de sokkel waarop de bokaal staat is gemaakt van gerecyclede Heineken bierkratten. De grootste Trophy is 60 centimeter hoog de kleinere 45 centimeter.

Nadat alle onderdelen gereed waren was het aan meesterslijper Albert Seubring de taak om van alle delen een geheel te maken. Dit was een waar meesterwerk, want alle onderdelen moesten precies op elkaar passen en ook het verlijmen ging niet zo maar vanzelf. Glas op kunststof verlijmen is technisch namelijk bijna onmogelijk. 

Wekenlang heeft Seubring keihard gewerkt om alle bokalen op tijd klaar te krijgen. Hij heeft echt een kunstwerk geleverd. Al zal hij dat zelf, bescheiden als hij is, niet zo snel zeggen. Seubring vertelt wel het een bijzonder uitdaging te hebben gevonden. 

“Het was leuk, maar ik ben blij dat het afgelopen is. Het was technisch gezien een moeilijke klus. Maar bij deze opdracht konden we niet uitgebreid experimenteren vanwege de tijdsdruk. En je wilt wel dat het goed is, want deze bokalen gaan wel de hele wereld over.” 

Monaco
Sommer vult aan: “We zijn er allemaal bijzonder trots op. Dit maak je maar een keer mee. Max Verstappen woont in Monaco en omdat hij zondag de Grand Prix gewonnen heeft komt bij hem thuis een bokaal uit Leerdam te staan.”

Nadat het slijp- en lijmwerk klaar was ging graveur Yvonne Vissers aan het werk. Zij heeft met gebruikmaking van de zandstraaltechniek de tekst in het glas aangebracht. Dit was wederom een heel secuur werk want ook hierbij kon nog van alles misgaan.

Samenwerking
In gesprek met Sommer en Seubring merk je al snel de wederzijdse waardering voor elkaar en hoe goed ze samenwerken. Sinds beiden vorig jaar bij Libbey de mogelijkheid kregen het voormalige glasvormcentrum te huren is de samenwerking versterkt. Beiden kenden elkaar al langer want zij werkten bij Royal Leerdam Crystal al jarenlang samen.

Seubring: “Ik dacht vorig jaar dat ik er uit moest, maar gelukkig werk ik nog steeds hier in mijn vertrouwde slijpstudio. De best uitgeruste studio van Nederland.”

Seubring realiseert zich dat alle aandacht altijd weer uitgaat naar de glasblazers, maar glas slijpen is boeiender. Hij hoopt dat jongeren ook oog krijgen voor het beroep van glasslijper. 

“Het is ontzettend mooi creatief werk met ruimte voor experimentele uitdagingen. Maar ook het restaureren van antiek glas of herstellen van kostbare voorwerpen is bijzonder werk. Ik hoop echt dat jongeren eens komen kijken wat dit ambachtelijk vak allemaal biedt.” 

Wie meer wil weten kan kijken op: www.albertseubring.nl. Iedereen is op afspraak welkom.

Drijvende kracht
Bettina Sommer is de drijvende kracht achter Sommer Dutch Glass Art en haar studio is te vinden aan de Lingedijk 8 in Leerdam. Als voormalig general manager van Royal Leerdam Crystal startte zij in 2020 haar eigen bedrijf.

Zij heeft ruim 25 jaar ervaring in het glas en werkt nauw samen met meesterglasblazers van onder andere de Glasblazerij, meesterslijper Albert Seubring en graveur Yvonne Vissers. 

Sommer ontwikkelt unieke kunstobjecten, relatiegeschenken en awards custom made. Haar klanten zijn bedrijven, overheden, retailers en particuliere verzamelaars. De objecten kunnen worden voorzien van een persoonlijke gravure, tekst of logo. 

Meer informatie is te vinden op: www.sommerdutchglassart.nl.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder van Montfoort (rechts) draaide de gaskraan definitief dicht.
Helsdingen Sport en Cultuur volledig van het gas af: 'Trots op dit project' Nieuws 8 uur geleden
• Sanne Oost.
Viaanse Sanne Oost Nederlands kampioen op onderdeel 'sprong' én seizoenskampioen Sport 21 uur geleden
• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden