• De wasvrouwen, één van de toppers van Toneelroute 2018.
• De wasvrouwen, één van de toppers van Toneelroute 2018. Foto: Dick Aanen

Toneelamuse: een voorproefje op lustrum Toneelroute Vianen

Algemeen 458 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Net als in 2020 werd ook dit jaar de lustrumeditie van de Viaanse Toneelroute afgeblazen. Toch presenteert de organisatie op zondag 12 september een veelbelovende mini-editie: Toneelamuse.

Het was wel even slikken toen het bestuur van de Toneelroute al in januari moest besluiten om het evenement voor dit jaar af te gelasten. Artistiek leider Anne-Marie Grosfeld: “We zaten echter niet bij de pakken neer. In maart besloten we om een afgeslankte versie te organiseren. Om toch iets van ons te laten horen en onze trouwe fans te laten weten dat we er nog zijn.”

De vier voorgaande edities waren stuk voor stuk succesvol. Velen herinneren zich ongetwijfeld nog de ‘nagespeelde historische uitvaartstoet door de Voorstraat in 2016, zoals het moet zijn geweest tijdens de echte begrafenisstoet voor Walraven III van Brederode in 1615. De laatste editie in 2018 stond in het teken van ‘Vianen en het Water’. Het evenement werd op die zonovergoten zondagmiddag in september bezocht door circa 3000 bezoekers. 

Het programma bood een prachtige mix: troubadours in de Voorstraat, meezingers in de kloostertuin, roddelende wasvrouwen op het grasveldje bij de Lekpoort, een scheldende Viaanse huisvrouw die haar dronken echtgenoot trakteerde op een emmer water over z’n hoofd. Een katholieke priester en een dominee die een woordenstrijd voerden. En ook werd een romantisch verhaal verteld van een zuivere liefdesgeschiedenis. 

En het artistieke hoogtepunt: de bewerking van Shakespeare’s meesterwerk De Storm in de Grote Kerk. “Op die dag waren maar liefst 270 vrijwilligers in de weer”, zegt Herman Hello, voorzitter van de Toneelroute. “Dit jaar doen we het rustiger aan, met ‘slechts’ 70 tot 80 mensen die in actie komen. Maar zo’n mini-editie vergt eigenlijk net zoveel voorbereiding als een volledige Toneelroute.”

Drie locaties
Op zondag 12 september worden vanaf 13:00, 14:00 en 15:00 uur op drie locaties steeds drie minivoorstellingen gespeeld. In de Burgerzaal van het stadhuis zijn dat ‘Belegering van Vianen’, ‘Van lichte zeden’ en ‘Water bij de borrel’.

In de Grote kerk staan achtereenvolgens ‘Arsenicum en een jonge meid’, ‘Hoge nood’ en ‘Padden in mijn boek’ geprogrammeerd en op het buitenterrein van de Watertoren kunnen bezoekers genieten van de scènes ‘Jong en oud van jaren, moet niet samen paren’, ‘Lijfstraffen voor landlopers’ en ‘Ode aan de waterpomp’. In totaal kunnen op de drie locaties per uur zo’n 80 bezoekers terecht. Afhankelijk van de kaartverkoop wordt om 16:00 uur nog een extra serie voorstellingen ingepland.

Voorproefje
De mini-editie van 2021 is een voorproefje voor het echte lustrumjaar in 2022, als tenminste in dat jaar alle coronabeperkingen weer voorbij zijn. Anne-Marie: “Het lustrumjaar staat in het teken van de gemeente Vijfheerenlanden, met als thema ‘verbinden’. Er zijn 30 oude verhalen verzameld uit alle dorpen en stadjes in onze gemeente.”

De organisatie heeft wel geleerd van de vorige keer. Herman Hello: “Bij de vorige editie was de opening in de Grote Kerk. Die voorstelling kon door 600 mensen worden bijgewoond. Maar daarnaast vormde zich een hele lange rij teleurgestelde wachtenden voor de ingang van de kerk, die helaas niet meer naar binnen konden. Daarom doen we de grote opening volgend jaar in de buitenlucht.” 

Anne-Marie is al een aantal jaren artistiek leider van de Toneelroute. In de eerste jaren nam ze bijna al het regiewerk voor haar rekening. Maar dat was toch te veel van het goede. Ze geeft nu leiding aan een groep schrijvers en regisseurs die de stukken met de spelers voorbereiden. “Ze werken allemaal heel zelfstandig. Uitgangspunt is dat de spelers via het spelen van de stukken hun eigen kwaliteiten kunnen ontdekken. De toneelroute biedt ruimte aan hen die het leuk vinden om dit te doen en die zich eventueel verder willen ontwikkelen.”

In verband met de coronaregels kunnen bezoekers alleen online een kaartje bestellen en wel via de website: www.toneelroute.nl.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden