• Harm wijst naar het eerste Beursobject dat door Richard Meitner is ontworpen.
• Harm wijst naar het eerste Beursobject dat door Richard Meitner is ontworpen. Foto: Mimi van Rossem

Harm Wolthuis organiseerde 30 keer de Glas- en Kunstbeurs in Leerdam

Algemeen 1.099 keer gelezen

LEERDAM • Maar liefst 30 keer heeft Harm Wolthuis samen met zijn vrouw Heleen, zijn dochters en het personeel van Partycentrum het Dak, de Glas- en Keramiekbeurs gehouden.

Dertig keer een feestje voor zowel de standhouders, de bezoekers en de organisatie. Wolthuis heeft vorige week echter aangegeven te moeten besluiten definitief te stoppen met de organisatie van de Glas- en Keramiekbeurs. 

Een bijzonder tintje aan het afscheid, is het feit dat tijdens de eerste beurs Willem Heesen bijzondere aandacht kreeg en dat zijn zoon Bernard, eigenlijk onbewust, in 2019 de laatste kunstenaar is geweest die een speciale verkoopexpositie had op de beurs. Hij ontwierp het Beursobject ‘Rauw Kannetje’ dat hij samen met Marek Bartko heeft geproduceerd in de Oude Horn.

1989
In 1989 organiseerde Wolthuis de eerste, toen nog Glaskunstbeurs genaamd. Wolthuis begon met het houden van deze beurs omdat hij in de jaren tachtig commissielid bij de Stichting Leerdam Promotie, voorzitter van de Horecavereniging en tweede voorzitter bij de LOV was. De Stichting Leerdam Promotie organiseerde allerlei Glasmanifestaties om Leerdam als Glasstad onder de aandacht van de mensen te brengen.

Wolthuis: “Toen halverwege de jaren tachtig de Lions een ruilbeurs organiseerden in de tuin van het historische pandje de Poort in de Kerkstraat, waar ook de twee Leerdamse glasverzamelaars Ruud Verboog en Ben Brouwer stonden, bedacht ik ‘dat kan anders’. Samen met de Stichting Leerdam Promotie, Olga Danz, Grada Berenschot, Ben Brouwer en Ruud Verboog heb ik de plannen voor deze opzet van de beurs uitgewerkt en in 1989 hebben wij de eerste Glaskunstbeurs in Het Dak en Berenschot gehouden.

“Die eerste beurs telde 15 stands, waaronder verzamelaars, kunstenaars en galeriehouders. De beurs groeide al snel uit tot ruim 120 stands. Ook het aantal bezoekers liep ieder jaar op tot maar liefst 5600 in de topjaren. Echter, door de jaren heen liep het aantal standhouders en bezoekers terug. De laatste beurs die gehouden is, in 2019, telde 80 standhouders en 2500 bezoekers.” 

Coronamaatregelen
Terugkijkend op de moeilijke beslissing om met de beurs te stoppen, vertelt Wolthuis: “Iedere keer als er een persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge aankwam, zaten wij gespannen te wachten welke nieuwe maatregelen er nu weer aangekondigd gingen worden vanwege corona. Deze onzekerheid en de vele twijfels van de standhouders of zij wel of niet aanwezig zouden zijn op de beurs maakten het doorgaan zo onzeker dat we nu besloten hebben te stoppen.”

“Maar we kijken met veel plezier op de afgelopen 32 jaar, waarin we dertig keer de beurs hebben georganiseerd, terug. Wat hebben we ieder jaar weer genoten van alles. We genoten niet alleen van al het mooie glas dat op de beurs stond, maar ook van elkaar. Er waren standhouders die meer dan 25 keer op de beurs hebben gestaan. Daar word je door de jaren heen vrienden mee. Maar we genoten ook samen met het personeel, de vele helpers en kunstenaars, van de afsluitende barbecue die we op zaterdagavond na het sluiten van de beurs organiseerden om iedereen te bedanken voor hun inzet.”

“We waren met zijn allen hier zeker tien maanden per jaar mee bezig. We moesten vergunningen aanvragen, standhouders benaderen, en adverteerders zoeken om een catalogus te kunnen maken. En ieder jaar een kunstenaar uitnodigen om een Beursobject te ontwerpen.”

In de dertig keer dat de beurs is gehouden zijn er 27 Beursobjecten ontworpen door bekende kunstenaars zoals Meitner, Price, Nanninga, Bernard Heesen, Gert Bullée en Jessica Homich. 

“Ook al gaat de Glas- Keramiekbeurs nu niet door, wel bieden wij het beursobject 2021 aan. Deze is ontworpen door Carina Riezebos. Zij grijpt met haar ontwerp terug op het allereerste beursobject ‘Creazione di Adamo’ van Richard Meitner. Zij noemt haar object ‘A Touch of Eve’. Dit Beursobject 2021 is vanaf begin november te koop.”

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden