• Cor Broerse (links) en mevrouw De Leeuw tijdens het ontbijt.
• Cor Broerse (links) en mevrouw De Leeuw tijdens het ontbijt. Foto: André Bijl

Lekker genieten op de camping bij Huis ter Leede in Leerdam

Algemeen 653 keer gelezen

LEERDAM • De tuin van Huis ter Leede in Leerdam was vorige week omgetoverd in een echte boerencamping. Dat het weer niet al te best was, mocht de pret niet drukken. “Niet zeuren hoor. Dat hoort nu eenmaal bij kamperen. Wat is het hier trouwens gezellig hé.”

Een groepje bewoners van De Kajuit geniet in de grote tent met volle teugen van het heerlijke ontbijt dat wordt geserveerd. Ze werken met smaak de krentenbollen, croissantjes en gekookte eieren weg. “Dit doet de mensen goed”, vertelt communicatieadviseur Iris Stekelenburg. 

“Ze hebben er zoveel plezier in. Dat merk je alleen al bij dit ontbijt: ze eten echt meer dan anders. We proberen ze ook te verwennen met extra lekkere dingen. Gisteren zat een van de bewoners hier zomaar een uurtje rond te kijken. Je merkte dat hij ervan genoot: hij werd er zo rustig van. Kijken, ruiken, proeven; al zijn zintuigen werden geprikkeld.” 

Als het aan Iris Stekelenburg ligt, wordt dit initiatief een traditie in Huis ter Leede. “Het is een groot succes. Het was de bedoeling om dit afgelopen voorjaar al te doen. Dat ging niet door vanwege alle beperkingen door corona. Vandaar dat we het nu deze week doen. Midden in augustus, het ultieme vakantiemoment.” 

Stekelenburg vertelt dat ook cliënten die nog thuis wonen – maar naar Huis ter Leede komen voor hun dagbesteding – te gast zijn geweest op de camping. “Voor hen zijn allerlei extra activiteiten bedacht, zoals klompen beschilderen en vissen. Ook zij hadden het geweldig naar hun zin. De deelnemers aan het Lichtpunt komen hier straks lunchen. Ons hele huis geniet op deze manier van de camping.”

Net een echte camping
Intussen laat mevrouw De Leeuw (92) – ‘zeg maar Bets’ – zich haar krentenbol goed smaken. “En het eitje was ook erg lekker.” Ze is enthousiast over de  Boerencamping.

“Ik vind het heel gezellig om hier te zijn. Ik houd van zulke dingen. Gezelligheid kent geen tijd, zeg ik maar. Ik ben hier elke dag even geweest en heb geprobeerd overal aan mee te doen. Wij gingen vroeger met ons gezin ‘s zomers ook altijd een paar weken kamperen. We hadden een caravan en een tent. Het hele koppeltje – we hadden vier dochters – ging mee. In eigen land, maar ook naar het buitenland, we zijn overal geweest.” 

Dat het weer deze week wat tegenvalt en het ook op deze donderdag af en toe miezert, deert haar niet. “Van een buitje regen krijg je niks. Dat hoort bij kamperen.” 

Naast de witte tent waar alle activiteiten plaats vinden, staan voor de sier een paar kleine tentjes en twee caravans met luifel – eigendom van vrijwilliger Cor Broerse en een medewerker van de receptie. 

“Het lijkt sprekend op een echte camping”, vindt vrijwilligerscoördinator Wilma Looijen. “Maandag kwam hier een camper voorbij rijden. De bestuurder wilde weten of dit inderdaad een camping was en of het in dat geval mogelijk was dat hij hier een paar dagen bleef staan. Mooi hé.”

Muziek
Intussen zit het ontbijt er bijna op en klinkt de eerste muziek door de tent. “Gezellig’, vindt mevrouw De Leeuw. “De klok van Arnemuiden. Dat zing ik altijd mee. Die tekst vind ik zo mooi: ‘Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis. Als een schip op zee gebleven is’. Ontroerend hé.”

Daarna volgt ‘Kleine Greetje uit de Polder’ en vervolgens wordt vrijwilliger Cor Broerse (72) vriendelijk verzocht om ‘Het kleine café aan de haven’ nog eens te laten horen. 

Broerse is de initiatiefnemer en grote aanjager van de camping. “Ik zag het een keertje bij een andere organisatie en dacht meteen: ‘wat zij kunnen, kan ik ook’. Corona gooide eerst nog roet in het eten, maar gelukkig kan het nu doorgaan.” 

Broerse vertelt dat bewoners en cliënten in verschillende groepjes de camping bezoeken. 

“Het was de bedoeling om allerlei activiteiten te organiseren, maar daar komt weinig van terecht. De mensen vinden het geweldig om gewoon bij elkaar te zitten en gezellig te kletsen. We ontbijten samen, hebben een flinke voorraad bowl, gaan straks poffertjes bakken en dan nog een potje sjoelen. Familieleden en kennissen komen gezellig even langs; iedereen geniet met volle teugen. Zaterdag hadden we tijdens de opbouw van de camping de caravans hier al neergezet. Toen het zondag mooi weer was, zat er meteen een hele club onder de luifel. Er zijn bewoners die elke dag even langskomen om in de tent of bij de caravan te zitten.”

‘Er even uit’
Broerse organiseert de camping ‘puur voor de gezelligheid’.

“Daarnaast is het heel belangrijk dat de mensen er even uit zijn. Ze hebben door corona al veel te lang binnen gezeten. Onlangs bracht ik met onze Johanniter bus een groep bewoners naar de haven waar ze een rondvaart zouden maken. Alleen dat ritje vonden ze al prachtig.” 

Broerse is blij met het succes van de camping. “De bewoners zijn zo dankbaar en zo enthousiast. Daar doen we het voor. Iedereen vraagt of er volgend jaar weer een camping komt. Na dit succes kunnen we natuurlijk niet anders. We gaan hier gewoon mee door”, lacht Broerse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden