• Twee van de drie turbines van Windpark Autena
• Twee van de drie turbines van Windpark Autena Foto: Eneco

Tegenwind Zijderveld: ‘Veel overlast door windpark Autena’

Algemeen 1.084 keer gelezen

HAGESTEIN/ZIJDERVELD • Alle omwonenden van windpark Autena hebben last van het geluid. Sommigen weinig, sommigen erg veel. Dat concludeert bewonersorganisatie Tegenwind Zijderveld op basis van eigen onderzoek.

De bewonersorganisatie verzet zich al enkele jaren fel tegen de mogelijke komst van windmolens in hun eigen dorp langs de rijksweg A2. 

Eerder dit jaar gaf de gemeente Vijfheerenlanden aan dat het allemaal best meevalt met de overlast voor omwonenden van het windpark Autena. “Uit gesprekken met een tiental omwonenden blijkt dat dat beeld niet klopt en bijgesteld moet worden”, stelt de bewonersorganisatie op hun eigen website. “Bij een aantal werken de windturbines als ‘versterker’, bij wind uit het westen waait de wind door de molens, over de A2 en dan naar de huizen. De turbulentie van de wieken maakt dat het verkeersgeluid versterkt doorgaat.” 

De gemeente kwam eerder dit jaar tot de conclusie dat het windturbinegeluid wegvalt tegen het verkeerslawaai. Dat is volgens Tegenwind Zijderveld dus niet het geval. “Op één plaats (het huis staat zo’n 350 meter van de dichtstbijzijnde turbine) is het effect zo erg dat als die turbine uitgezet wordt vanwege slagschaduw (op het moment dat de wind voor die versterking zorgt), het geluidsniveau halveert. Ofwel de turbines verdubbelen de geluidsoverlast van de snelweg. Als de versterkers ‘aan’ staan is buiten zitten geen optie. Hoofdpijn en oorpijn zijn geen uitzondering.”

‘Beduveld’
Volgens de bewonersorganisatie vinden alle omwonenden dat hun uitzicht bedorven is. Ze geven aan dat ze zich beduveld voelen door de gemeente en de energiemaatschappijen. “Ondanks hun toenmalige grote verzet in de jaren 2012 tot en met 2016 is het windpark er toch gekomen. Waar ze voor vreesden en waarschuwden is vaak uitgekomen. Binnen een jaar na de opening werd een grote rij statige bomen gekapt ‘om betere wind te krijgen’ zonder dat de toen nog actieve klankbordgroep daarin werd gekend of om advies gevraagd. Het fonds voor de omgeving bevat momenteel circa 92.000 euro en er is nog niks mee gedaan.”

Slagschaduw
Ook klachten over slagschaduw worden volgens bewoners niet serieus genomen. “De gemeente of Eneco tonen nul betrokkenheid of pro-activiteit bij hen die slagschaduw ondergaan.” Het windpark heeft ook invloed op dieren. “In de biologische kippenboerderij ten oosten van Autena (op zo’n 400 meter vanaf de turbines) gaan op jaarbasis ongeveer 2000 kippen dood door toedoen van het windpark”, schrijft Tegenwind Zijderveld op z’n website. Ten slotte wijst de bewonersorganisatie erop dat na de opening vier omwonenden ernstige aandoeningen hebben gekregen, waaronder twee hartoperaties. “Of dat kwam door het gevoel van ‘bedrogen’ te zijn of door de turbines is niet helder te maken. Toch valt het op.”

Reactie gemeente
“De ingediende klachten over windpark Autena zijn bij ons bekend”, zegt Indira Scholtmeijer, strategisch communicatie-adviseur bij de gemeente Vijfheerenlanden. “Deze worden volgen een vast protocol afgehandeld. Binnenkort staat er nog een gesprek gepland met de dames Baars en Planken, waarin wij samen met Eneco hun klachten bespreken.” Op 30 september beslist de gemeenteraad over de zoeklocaties voor nieuwe windturbines in de gemeente Vijfheerenlanden.

Eneco
“Wij proberen windparken zoveel mogelijk in samenspraak met alle betrokkenen te ontwikkelen en gaan op zoek naar oplossingen voor mogelijke problemen”, zegt Eneco-woordvoerder Edwin van de Haar. “We hebben in 2019, 2020 en dit jaar zeven slagschaduwklachten gemeld gekregen van vier klagers. De meldingen zijn opgepakt en afgehandeld, met uitzondering van twee meldingen. Dit betreft situaties waar we (nog) niet tot elkaar komen wat oorzaak, gevolg en/of oplossing betreft.”

In totaal 76 bomen zijn destijds volgens Van de Haar gekapt om veiligheidsredenen gekapt door waterschap Rivierenland. “Het risico was dat deze oude bomen om zouden vallen en daarmee een gevaar zouden vormen voor het verkeer. In plaats van populieren worden er gebiedseigen boomsoorten terug geplant waaronder eiken, elzen, esdoorns en wilgen. Het klopt dat het windpark er ook baat bij heeft, maar dat is geen reden voor de kap geweest.”

Ruimtelijke Kwaliteitsfonds
Ook de kritiek dat er nog niks is gedaan met het fonds voor de omgeving ligt iets genuanceerder, zo blijkt uit de reactie van Van de Haar. “Het lokale Ruimtelijk Kwaliteitsfonds is door Eneco en de gemeente ingesteld om de directe landelijke omgeving van Windpark Autena een kwaliteitsimpuls te geven. De klankbordgroep draagt projecten aan voor de besteding van vijftig procent van de jaarlijkse bijdrage die het windpark levert aan het Ruimtelijk Kwaliteitsfonds. Het startbedrag van deze bijdrage is 15.000 euro per jaar.”

De projecten die de klankbordgroep mag aandragen moeten volgens Van de Haar aansluiten bij de Landschapsvisie van de gemeente. “De klankbordgroep is weliswaar vaak bij elkaar gekomen (ook voor andere zaken) maar helaas werden er geen initiatieven voorgedragen. Om deze reden is gezamenlijk het besluit genomen hier een administratief proces van te maken, dus niet meer bij elkaar te komen. Op dit moment zijn er twee initiatieven, te weten een fietspad en bomen beplanting. Deze kunnen uit het fonds betaald worden.”

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 22 uur geleden
• De ideeën werd opgeschreven op bierviltjes.
Pitchen, prijzen en problemen: jarige Den Hâneker koestert statafelgesprekken Nieuws 23 uur geleden
• Een eerdere editie van het Oranjeconcert in Vianen.
De Grote Kerk in Vianen kleurt rood, wit, blauw & zingt Oranje Boven op Koningsdag Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden