• Emma Susan van den Berg.
• Emma Susan van den Berg. Foto: Margriet van Merkerk

Eerste bijeenkomst in Vijfheerenlanden voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Algemeen 1.641 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • “In de klas aanwezig zijn geeft veel prikkels en een normale schooldag is voor mij te lang en te vermoeiend, net zoals harde geluiden en muziek. Ik kan niet fietsen, dit is te vermoeiend en door de wind krijg ik hoofdpijn.”

Bovenstaande woorden zijn van Emma Susan van den Berg (21) uit Goudriaan. Zeven jaar geleden heeft ze hersenletsel opgelopen na een val tijdens een dansles. Graag wil ze aandacht voor de eerste bijeenkomst in Vijfheerenlanden voor inwoners tot 35 jaar met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), die plaatsvindt op vrijdag 10 september aan het Lingesteynplantsoen 20 in Leerdam.

Iets voor jongeren betekenen
“Ik ken in mijn omgeving niet veel mensen van mijn leeftijd die NAH hebben”, vertelt Emma Susan. “Ik wil andere jongeren laten weten dat zij niet de enige zijn en hoop iets voor jongeren met NAH te kunnen betekenen. Ik heb me aangemeld op Facebook bij een account over hersenletsel en vind hier veel herkenning over mijn klachten. Ik zelf heb behoefte aan contact met anderen, maar wil ook andere helpen.”

“Ondertussen werk ik nu voor de stichting NAH-Vraagwijzer en ben ik ambassadeur geworden bij de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Ook is er een Landelijke jongeren werkgroep opgericht bij de patiëntenvereniging en daar mag ik mezelf voorzitter voor noemen.”

Gevallen op haar hoofd
Zeven jaar geleden, juni 2014, zat ze in het tweede jaar van de havo/vwo. Tijdens een dansles op school viel ze op haar hoofd. “Iedereen ging er vanuit dat ik een hersenschudding had. In de herfstvakantie van het derde jaar kreeg ik echter een terugval. Ik had constant hoofdpijn, concentratieproblemen en het leren ging hierdoor ook niet al te best en ik heb uiteindelijk het derde jaar overgedaan.”

De klachten die ze aan haar val heeft overgehouden, zijn problemen met langdurig concentreren, zoals leren. In de klas aanwezig zijn geeft veel prikkels en een normale schooldag is voor haar te lang en te vermoeiend, net zoals harde geluiden en muziek.

Diverse klachten
Emma Susan kampt met diverse lichamelijk klachten. Ze noemt er enkele: “Ik kan niet fietsen, dit is te vermoeiend en door de wind krijg ik hoofdpijn. Ter bescherming van extra prikkels gebruik ik vaak oordopjes om geluiden te dempen. Ik draag een speciale bril voor fel licht en ik draag vaak iets op mijn hoofd tegen de wind om hoofdpijn te voorkomen. Ik ga niet meer naar feestjes of verjaardagen. Dit is voor mij te druk en te luidruchtig.”

Na het derde jaar van de havo/vwo overgedaan te hebben kwam Emma Susan in de vierde en kreeg ze weer een terugval. “Toen ben ik uit eindelijk van school af gegaan en bij het vavo terecht gekomen. Hier heb ik twee jaar gezeten maar helaas ging de informatie hier ook te snel en kreeg ik niet helemaal de begeleiding die ik nodig had. Ondertussen was ik al begonnen met een fotografie opleiding en die heb ik afgemaakt! En sinds dit jaar sta ik zelfs ingeschreven bij de Kvk. Dus ondanks dat ik niet in het reguliere onderwijs paste, kan ik toch mijn dagen vullen. En mijn boterham verdienen. Ondanks dat het een hele rollercoaster is geweest afgelopen zeven jaar ben ik blij met waar ik sta en wat ik nu allemaal doe.”

De bijeenkomst voor inwoners van Vijfheerenlanden van 16 tot 35 jaar met Niet Aangeboren Hersenletsel op vrijdag 10 september duurt van 18.30 tot 21.00 uur. In verband met de planning heeft het de voorkeur dat men zich aanmeldt. Dat kan bij Emma Susan via emmasusan@nahvraagwijzer.nl. Voor meer informatie: www.nahvraagwijzer.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden