• Arie Kooijman: een gentleman.
• Arie Kooijman: een gentleman. Foto: Nico van Ganzewinkel

In memoriam Arie Kooijman: Een tomeloze inzet voor stad Vianen

Algemeen 1.236 keer gelezen

vianen • Vorige week woensdag overleed oud-Toyota-dealer Arie Kooijman. Hij werd 87 jaar. Bijna tot aan het eind van zijn bleef hij zich met een tomeloze energie inzetten voor de Viaanse gemeenschap.

Zaterdag werd nog eens duidelijk hoe razend populair Kooijman eigenlijk was in zijn geboortestadje. Op de Stuartweg vormde zich een erehaag voor de begrafenisstoet. Nog één laatste keer langs het pand waar hij ruim 60 jaar geleden zijn succesvolle bedrijf startte. 

Kooijman was een rasechte ondernemer, maar tot het einde ook een gentelman. Alles wat hij deed gebeurde met passie. “Hij zette zich in alsof z’n leven er vanaf hing”, zegt Ingeborg Al, met wie hij zo’n vijf jaar geleden de Taptoe Vianen nieuw leven inblies. “Ook na z’n tachtigste barstte hij van de energie.”

Netwerk
Door zijn enorme netwerk binnen het bedrijfsleven wist Kooijman voor diverse verenigingen, stichtingen en organisaties sponsorgeld binnen te slepen. Niks was hem te gek. Hij was energiek, veeleisend, vooral ook voor zichzelf. Daarnaast was Arie iemand met humor. Hij had altijd prachtige verhalen. Met Arie erbij ontstond er altijd reuring. En altijd was geval: succes verzekerd.

‘M’n vader was regisseur, maar bovenal ook regelateur’, zei zoon Gert afgelopen zaterdag bij de rouwdienst in de Grote Kerk. Hij wist de dingen die hij aanpakte altijd tot een goed eind te brengen. Hij was slim en had charme.

Toyota
Kooijman begon eind jaren vijftig als energieke twintiger met het sleutelen aan auto’s, vrachtwagens en tractoren. Eerst aan de Ringdijk, waar hij z’n werkzaamheden vaak buiten verrichtte. Toen de buren begonnen te klagen, verkaste hij naar de Buitenstad en vanaf 1961 startte hij het garagebedrijf met Shell-tankstation aan de Stuartweg.

In 1971 verwierf Kooijman het dealerschap van het toen nog onbekende Japanse merk Toyota. Het bleek een gouden greep. Onder leiding van zijn zoon Gert Kooijman groeide het bedrijf vanaf de jaren negentig uit tot één van de grootste Toyota- en Kia-holdings van Nederland, met in totaal zeven vestigingen.

Groot organisator
Arie Kooijman was een groot organisator. Al 1960 startte hij met de jaarlijkse reis voor senioren. Hij was bijna zestig jaar voorzitter van stichting Ouderenreis Vianen-Hagestein. Pas twee jaar geleden gaf hij het stokje door aan Joke den Hartog. “Hij genoot er echt van om met de ouderen op reis te gaan. Hij kende iedereen. En altijd had hij van die prachtigste verhalen. Je kwam er gewoon niet tussen.”

Kooijman zette zich in voor de hervormde kerk, voor de voedselbank, voor de hospice. Mede door zijn inzet werden de Nationale Sleepbootdagen zo’n tien jaar geleden van de ondergang gered. “Hij zorgde samen met Koos Timmer van de Rabobank voor een financiële boost”, zegt bestuurslid Henk Lammertink. “Arie kende alles en iedereen. Hij kwam binnen bij bedrijven, waar wij niet verder kwamen dan de balie. Hij straalde gezag uit.”

Tank
“Ook voor onze organisatie is hij tot grote steun geweest”, zegt Jos Voerman, initiatiefnemer en oud-voorzitter van de stichting Oldtimerdag Vianen. Als hij iets in z’n hoofd had, dan zorgde hij ook dat het van de grond kwam. Dan ging hij er ook echt voor. Ik denk hierbij aan een Bevrijdingsintocht met legervoertuigen waarbij een heuse tank uit de Tweede Wereldoorlog de Voorstraat kwam oprijden. Een actie die iedereen voor onmogelijk had gehouden. Hij zorgde dat het slaagde: linksom of rechtsom.”

Bij de Oldtimerdag kwamen twee van zijn passies samen: oude auto’s en vooral legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij had een enorme verzameling voertuigen in zijn bezit. 

Brand
Het leven van Arie Kooijman kende ook tegenslagen. Z’n oudste zoon werd op zevenjarige leeftijd door een auto geschept. Zelf kreeg hij de diagnose kanker, een ziekte die hij wist te overwinnen. En enkele jaren geleden was er de grote brand in één van de vestigingen in Gorinchem. “Ik heb mijn portie wel gehad in het leven”, vertelde hij twee jaar geleden in een interview,  ”maar dat is het leven.”

Griet, z’n vrouw, was z’n grote steun en toeverlaat. Vorig jaar bracht Arie haar nog een serenade op het plein voor het Hof van Batenstein, toen ze elkaar vanwege corona niet mochten ontmoeten. ‘Ik heb beloofd: zij zal nooit iets tekortkomen.”

Arie Kooijman
Geboren in Vianen (1934), grondlegger van autobedrijf Kooijman. Getrouwd met Grietje Kooijman-van der Heijden. Samen kregen ze vier kinderen. Arie was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ontving de cultuurprijs van het Stedelijk Museum Vianen en de Viaanse Noot.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden