• Kinderen van de Wilgenhoek in de wilgentunnel
• Kinderen van de Wilgenhoek in de wilgentunnel Foto: Mimi van Rossem

Jubileum De Wilgenhoek: ‘Het wordt echt een feest voor de kinderen’

Algemeen 903 keer gelezen

LEERDAM • Vrijdag 9 juli is het groot feest op de Jenaplanschool (JPS) De Wilgenhoek in Leerdam. Deze dag wordt met alle kinderen het 40-jarig bestaan van de school gevierd.

Marie–Elise Hermans stamgroepsleider middenbouw vertelt dat de school eigenlijk vorig jaar 40 jaar bestond, maar dat toen door de coronaregels geen feest gehouden kon worden. 

“En dat terwijl iets vieren juist een van onze basisactiviteit is. De vier basisactiviteiten waarmee wij op school werken zijn namelijk: spreken/ communiceren, spelen, werken en vieren. En dat laatste gaan we nu doen. Vrijdag 9 juli gaan wij feest vieren met al onze kinderen.”

“Natuurlijk hadden wij liever een soort van reünie willen organiseren waarbij iedereen die iets met de school te maken hebben gehad, aanwezig kon zijn. Maar op het moment dat wij besloten toch iets te organiseren wisten wij nog niet wat mogelijk was in verband met geldende coronaregels. Dus blijft het bij dit feest.” 

Vlaggetjes
De kinderen worden deze dag gekleed in de kleuren van de school verwacht, en na de opening door directrice Gina Mimpen en een vertegenwoordiger van de Oudervereniging barst het feest los. De hele dag worden er buiten, binnen en in de sportzaal van Berenschot leuke spelletjes gedaan. Natuurlijk worden de kinderen getrakteerd op veel lekkers te drinken en te eten.

Alles wordt mede georganiseerd door de Oudervereniging die voor dit feest een extra budget ter beschikking stelde en daarnaast als cadeau extra boeken en een boekenkast aan de school schenkt. 

De kinderen gaan deze dag ook zelf aan de slag. Om de school leuk te versieren zullen zij allemaal in de week voorafgaande aan het feest een katoenen vlaggetje versieren en deze komen op de feestdag op het schoolplein te hangen. 

Hoe het begon
In 1979 diende een aantal ouders bij de gemeenteraad van Leerdam een verzoek in voor de oprichting van een Jenaplanschool. Vooraf hadden de ouders zich verdiept in de verschillende vormen van vernieuwend onderwijs. Al snel raakten de ouders zeer enthousiast over het Jenaplan onderwijs en werd er een werkgroep gevormd die voorlichtingsbijeenkomsten organiseerde om het plan toe te lichten.

Deze bijeenkomsten werden zeer druk bezocht. Al snel werd een stichting opgericht zodat de ouders erkende gesprekspartners werden voor de officiële instanties en gemeente. 

In april 1979 had de stichting genoeg handtekeningen verzameld en deze tijdens een raadsvergadering aan het gemeentebestuur overhandigd met het verzoek tot medewerking om de school te realiseren. Nadat aan alle eisen, waaraan de school moest voldoen, was voldaan kon de toenmalige wethouder onderwijs Ed de Voogd de eerste paal slaan voor de bouw van de Wilgenhoekschool aan de Parallelweg 24. 

Omdat voor een flexibel houten gebouw was gekozen verliep de bouw zo snel dat de kinderen in augustus 1980 al in de nieuwe school terecht konden. 

Van 80 naar 225
Bij de start telde de school 80 kinderen die waren verdeeld in vier groepen. Twee onderbouwgroepen, ‘de Madeliefjes’ en ‘Lapjeskatten’, een middengroep, ‘het Vlindervolk’ en een bovenbouwgroep: ‘de Rommelpot’.

De eerste directeur was Hans Bögemann. Door de jaren heen groeide de school uit naar meer dan 200 kinderen. Op dit moment telt De Wilgenhoek 225 kinderen en een onderwijsteam van 15 personen. 

Omdat het schoolgebouw niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed moest de Wilgenhoek in 2017 verhuizen naar de huidige locatie aan de Tiendweg 11A. Dat was een hele overstap want aan de Parallelweg stond de school in een mooie groene omgeving en kregen de kinderen vaak buiten les. 

Wilgentakken
Als herinnering aan de oude school en ook omdat de naam Wilgenhoek verwijst naar de wilgenboom is met de verhuizing ook een aantal wilgentakken meeverhuisd. Deze vormen inmiddels een mooie groene omheining van de school en ook hebben ouders van wilgentakken een mooie wilgentunnel gemaakt waar de kinderen veel plezier aan beleven.

Komende jaren staat de school nog een verhuizing te wachten. Naar verwachting wordt er in 2024 namelijk verhuisd naar de brede school in de wijk Broekgraaf. In deze brede school komt naast de JPS Wilgenhoek ook het de CBS Klim Op, de Buiten Schoolse Opvang en SKCN kinderopvang.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 15 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 18 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden